Σάββατο 17 Απριλίου 2010

... οι ΗΠΑ να σφίξουν το ζωνάρι ...

*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ των (υπό πτώχευση) ΗΠΑ
*
Το καμπανάκι...
... των ελλειμμάτων σήμανε τις προάλλες στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι. Προειδοποίησε πως η χώρα του οδεύει σε οικονομική καταστροφή και κάλεσε τους Αμερικανούς να σφίξουν το ζωνάρι.

Τι να σκεφτεί...
... λοιπόν ο μέσος Αμερικανός όταν του λένε πως πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες για την περίθαλψη των παιδιών των απολυμένων ή πως εξαντλούνται τα αποθεματικά των ταμείων ή πως κόβονται οι πιστώσεις στα σχολεία ή πως απαιτούνται περικοπές στην κοινωνική πρόνοια ή πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη στα εβδομήντα ή πως αυτά που πληρώνει στην εφορία δεν φτάνουν πια και θα πρέπει να πληρώσει κι άλλα; Θα μπορούσε να σκεφτεί πολλά και διάφορα. Αλλά θα ήταν αρκετό να ρίξει μια ματιά στον φετινό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που γνώρισε ποτέ ο κόσμος.

Ο φετινός...
... προϋπολογισμός των ΗΠΑ ανέρχεται σε 3 τρισ. δολάρια. Από αυτό το αστρονομικό ποσό όμως το μεγαλύτερο μέρος δεν θα διατεθεί σε κοινωνικές ή αναπτυξιακές, αλλά σε αμυντικές δαπάνες: 1,6 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην ιστορία, που ξεπερνούν ακόμη και εκείνες που έγιναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν όλος ο πλανήτης είχε πάρει τα όπλα. Αντιστοιχούν στο 53% του συνόλου των αμερικανικών δαπανών. Αλλά και στο μισό του συνόλου των παγκόσμιων δαπανών σε πολέμους και εξοπλισμούς. Ομως και οι αντίστοιχες δαπάνες των συμμαχικών προς τις ΗΠΑ χωρών, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Ντέιβ Λίντορφ, δεν πηγαίνουν πίσω: ανέρχονται στο 21% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Οι δώδεκα χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες είναι είτε συμμαχικές είτε φιλικές προς τις ΗΠΑ. Με δυο λόγια, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, των συμμάχων τους και των φίλων τους αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνόλου των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως. Αυτά για τις ΗΠΑ, τους συμμάχους και τους φίλους τους. Τι κάνουν όμως οι εχθροί τους;

Το Ιράν...
... το οποίο ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό τους μολονότι δεν έχει εισβάλει σε άλλη χώρα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ξοδεύει μόλις 4,8 δισ. δολάρια για τον στρατό του. Για να πάρουμε μια ιδέα πόσο πενιχρό είναι αυτό το ποσό μπροστά στο 1,6 τρισ. των ΗΠΑ, φτάνει μονάχα να πούμε πως τόσα θα ξοδέψει φέτος το Πεντάγωνο για την ψυχαγωγία του προσωπικού του στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. «Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον μέσο Αμερικανό;» αναρωτιέται ο Ντέιβ Λίντορφ. «Σημαίνουν ότι από κάθε δολάριο που στέλνει στην εφορία, τα 53 σεντς θα πάνε για να τινάζουν οι στρατιώτες στον αέρα κόσμο, για να χοντραίνουν τα πορτοφόλια των ναυάρχων και των στρατηγών και για να φουσκώνουν τα χαρτοφυλάκια όσων επενδύουν στις στρατιωτικές βιομηχανίες».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies


Δεν υπάρχουν σχόλια: