Τρίτη 20 Απριλίου 2010

... με αφορμή της ρατσιστικές κορώνες των ΟΥΚ ...

*
Αλέξης Σταμάτης
***
*
Το καψόνι του Κανταρέ

*
Η απόφαση του μεγάλου Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων που ακούστηκαν από άνδρες των ΟΥΚ στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Η μία άποψη είναι ότι ο άνθρωπος καλά έκανε κι αντέδρασε έτσι. Εάν ένας Ελληνας συγγραφέας ακύρωνε μία ομιλία του σε μια χώρα όπου οι ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης της εθνικής τους εορτής μάς έβριζαν με τον χειρότερο τρόπο, δεν νομίζω να υπήρχαν και πολλές αντιρρήσεις.

Από την άλλη, υπάρχει η θέση ότι η δραστική απάντηση σε τέτοιες ακραίες προσβολές είναι η καταδίκη τους ακριβώς στον τόπο στον οποίο συνέβησαν. Αν ο Κανταρέ στηλίτευε αυτό το απαράδεκτο επεισόδιο ενώπιον ενός κατάμεστου ντόπιου ακροατηρίου, τότε αυτή η αποδοκιμασία θα ήταν ακόμα πιο ουσιαστική.

Πρόσφατα, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας και συγγραφέας Μπεν Μπλούσι δεν αρνήθηκε να έρθει στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «η ανοιχτή κοινωνία σκοτώνει τον εθνικισμό». Θα μπορούσε να αναφέρεται και στον ρατσισμό.

Σίγουρα ο Κανταρέ θύμωσε και αντέδρασε εν θερμώ. Ομως, δεν είναι πολιτικός, δεν είναι διπλωμάτης, είναι άνθρωπος της τέχνης. Με αυτήν την πράξη του μπορεί μεν να καταφέρεται συλλήβδην εναντίον μιας κοινωνίας, της οποίας μόνο ένα μικρό κομμάτι υπέθαλψε αυτές τις συμπεριφορές (ενώ η κοινή γνώμη και η πολιτική ηγεσία τις καταδίκασε εμφατικά), αλλά ίσως χρειάζονται κάποια τέτοια καψόνια για να μην υπάρξει κάνεις πλέον που να ανέχεται και να ενθαρρύνει τέτοια απαράδεκτα περιστατικά.
---
ο Αλέξης Σταμάτης είναι συγγραφέας
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies




2 σχόλια:

dimitris είπε...

Επρεπε χθες το βραδυ ν'ακουγες τον μιχαλολιακο στο αλτερ στην εκπομπη αθεατος κοσμος πως ''εντυνε'' τον ρατσισμο της χρυσης αυγης με εθνικισμο και σοσιαλισμο για μια ελλαδα ελληνων ''καθαρων'', οταν επεσε το ερωτημα ποιοι εφεραν τους αλλοδαπους και οτι τους χρησιμοποιησαν για να κανουν το παιχνιδι τους οι κατεχοντες εκανε οτι δεν καταλαβαινε, παντου χρειαζεται παρεμβαση σε τετοια φαινομενα, δεν μπορει η χωρα μας να εχει πληρωσει τοσο βαρυ φορο αιματος- στην κατοχη, καλαβρυτα, διστομο, κρητη, κ.α- και οι ανεγκεφαλοι να υποστηριζουν ιδεες που εχουν σαν αφετηρια την ιδεολογια του ναζισμου, περι καθαροτητας αιματος και υπερπατριωτισμου, α, επαιξε και τον αντιαμερικανο ο μιχαλολιακος, μονο που δεν μας ειπε, ποιοι τους υποστηριζουν στην βασιλισσης σοφιας, διπλα στο μεγαρο μουσικης, χωρις την αδεια ''αυτων'' ουτε τα ουκ θα ''φωναζαν'' ουτε οι ''μιχαλολιακοι'' θα εβγαιναν στην τηλεοραση.

Τυπο-θραύστης είπε...

... η ακροδεξιά, Δημήτρη, στηρίζεται από το κεφάλαιο ...
... είναι ο εν υπνώσει στρατός του ...
... δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα μεγάλα κανάλια φιλοξενούν συνεχώς τον Καρατζαφέρη και τα "παιδιά" του ...
... για να θυμίζουν ότι "οι εφεδρείες μας είναι εδώ" ...
... έρρωσο ...