Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

... αλλάζει ο Ελληνας; ...

*
Νίκος Τσαγκρής
***
*
Ο Ελληνας ...Γερμανός δεν γίνεται
*
ΚΑΘΩΣ το έθνος αδημονεί αναμένοντας την περαιτέρω πτώση των spread σε ανεκτά... μη τοκογλυφικά επίπεδα, το ερώτημα επανέρχεται ακανθώδες: είμαστε, οι Ελληνες, Ευρωπαίοι; Ή είμαστε υποτελείς των ισχυρών της Ευρώπης, των Γερμανών ή των Γάλλων, ας πούμε. Προφανώς και τα δύο! Κι ας κομπάζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ότι είμαστε ισότιμοι Ευρωπαίοι. Κι ας καταγγέλλουν οι αντιπολιτευόμενοι ότι είμαστε υποτελείς.

Το ερώτημα, που αφορά την πλειονότητα ημών των Ελλήνων αλλά, κυρίως, τις πολιτικές ηγεσίες μας, επανέρχεται κάθε φορά που η χώρα μας στριμώχνεται και οι πολιτικές ηγεσίες μας υποχωρούν, συμβιβάζονται, υποτάσσονται.

Ωστόσο, καθώς γράφεται μια ακόμη πράξη του αιωνίου δράματός μας με τους εκάστοτε «συμμάχους» μας, έχει ιδιαίτερη αξία να σημειώσουμε ότι οι πρω­ταγωνιστές διατηρούν το παραδοσιακό ήθος τους: ο Γερμανός επιτίθεται, ο Ελληνας αμύνεται. Ο Γερμανός προκαλεί, ο Ελληνας δέχεται στωικά τις προκλήσεις. Ο Γερμανός επιδεικνύει την ποσοτική του δύναμη, ο Ελληνας την αντίστοιχη... ποιοτική. Οι όποιες αποκλίσεις στις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών δεν ανατρέπουν το ήθος τους, το ιστορικό - πολιτισμικό τους προφίλ.

Είναι καλό αυτό για μας; Αμφιβάλλω. Σ' έναν κόσμο (τον κόσμο της «Ευρωζώνης») όπου πολιτισμός σημαίνει χρήμα, σ' έναν κόσμο όπου η Γερμανία ποζάρει και επιβάλλεται ως πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας, οι Γερμανοί πλασάρονται ως ευρωπαϊκός λαός - πρότυπο και η Ανγκελα Μέρκελ ποζάρει και επιβάλλεται ως ευρωηγεμόνας, φυσικά αμφιβάλλω.

Σε αυτό τον συγκεκριμένο «ευρωπαϊκό» κόσμο με τον συγκεκριμένο «ευρωπαϊκό» πολιτισμό, η Ελλάδα, προκειμένου να επιβιώσουμε, είμαστε αναγκασμένοι να τους παραμυθιάζουμε παίζοντας θέατρο, παίζοντας τα «καλά παιδιά», υποκρινόμενοι ότι σεβόμαστε τους κανόνες του απολίτιστου παιχνιδιού τους: ότι και για μας - όπως και γι’ αυτούς - το χρήμα είναι ο σκοπός και όχι το μέσον, ότι κάνουμε, εν πάση περιπτώσει προσπάθειες να «εξευρωπαϊσθούμε»!...

Είναι θέμα κουλτούρας. Οπως έλεγε ο Σαλβατόρ Νταλί, «οι Ελληνες, επειδή επί χιλιάδες χρόνια ζουν αδιάκοπα στη χώρα τους, ακόμα και αμόρφωτοι είναι γεμάτοι κουλτούρα, η κουλτούρα είναι κάτι που υπάρχει στο αίμα τους». Βεβαίως, υπάρχουν και Ελληνες που βιάζονται να... εκβαρβαριστούν, να γίνουν Γερμανοί, να πούμε, να γίνουν «Ευρωπαίοι». Κάποτε μάλιστα, κάποιοι, αυτό τον «εκβαρβαρισμό» τον ονόμαζαν... εκσυγχρονισμό. Είναι θέμα κουλτούρας...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies


Δεν υπάρχουν σχόλια: