Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

*
Ανδρέας Ρουμελιώτης
***
*
                      Αντάλλαξέ το!

*
ΟΤΑΝ ο όγκος και -κυρίως- η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος μειώνονται δημιουργείται κυκλοφορι(α)κό πρόβλημα το οποίο προκαλεί θρομβώσεις, εμφράγματα και εγκεφαλικά στην αγορά.

Δεν παίζουν μόνο ρόλο η οικονομική ύφεση και η χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά είναι και θέμα ψυχολογικό...

Σ' ΑΥΤΟ το οικονομικό περιβάλλον όσοι έχουν τον παρά φοβούνται να τον επενδύσουν για ν' ανοίξουν καινούργιες δουλειές και τον κρατάνε κάπου κρυμμένο· σε κάποιο φορολογικό νεκροταφείο (πρώην παράδεισο), σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες, σεντούκια.

ΤΟ ίδιο κάνουν και οι μικρομεσαίοι που μπορεί να 'χουν κάτι λίγες οικονομίες, ένα μικρό κομπόδεμα, για τις σπουδές των παιδιών ή τα γεράματα. Το χειρότερο απ' όλα όμως είναι πως δεν έχουν πλέον καθόλου χρήματα εκείνοι που θα έτρεχαν αμέσως να τα ξοδέψουν σε είδη πρώτης ανάγκης. Για να κινηθεί και η αγορά· δηλαδή οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φτωχοί εργαζόμενοι και οι... νεόπτωχοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΟΤΑΝ δεν κυκλοφορεί με ταχύτητα το χρήμα, ν' αλλάζει γρήγορα χέρια, οι συναλλαγές μειώνονται και ασφυκτιά η αγορά. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο: δεν καλύπτονται υπαρκτές ανάγκες. Ενώ αν δεν υπήρχε το άτιμο το χρήμα στη μέση, θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Οπως παλιά, με ανταλλαγές!

ΠΟΥΛΑΩ ένα σούπερ ντούπερ οικόπεδο σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά ο άλλος ενώ έχει τα λεφτά, κωλώνει μες στην κρίση να το αγοράσει και να κτίσει την έπαυλη των ονείρων του. Γιατί το πουλάω; Διότι, όπως κι ο άλλος, έτσι κι εγώ κωλώνω να ρισκάρω τώρα να ρίξω μπετά. Θα προτιμούσα να το πουλήσω πιο φτηνά και ν' αγοράσω ένα μικρότερο διαμέρισμα.

ΤΙ μπορώ να κάνω; Αντί να περιμένω πότε θα βρεθεί αυτός ο άλλος (ο ευεργέτης μου ο μεγάλος), κάνω ντιλ μ' έναν μεγαλοκατασκευαστή που 'χει πλήθος απούλητα, και το ανταλλάσσω μ' ένα διαμέρισμα.

ΘΕΣ να πουλήσεις τ' αυτοκίνητο και ν' αγοράσεις φουσκωτό; Αντάλλαξέ το! Γιατί αυτή την εποχή ούτε τα αυτοκίνητα πουλιούνται ούτε τα φουσκωτά, όσο καλή κι αν είναι η τιμή τους.

ΠΑΜΕ παρακάτω; Είσαι δικηγόρος και δεν έχεις δουλειά; Ή ακόμη χειρότερα: η δουλειά πάει μια χαρά, αλλά οι περισσότεροι δεν σε πληρώνουν; Σου λένε: «Αδελφέ, δεν θα τα χάσεις από μένα ποτέ»;... Νο πρόμπλεμ! Ανάλαβε δωρεάν εμένα που 'χω ένα θέμα νομικό και θα 'ρθει η γυναίκα μου, που 'ναι βρεφονηπιοκόμος, να σου κρατάει τα δίδυμα. Για να μπορέσεις και συ, ρε αδελφέ, να πας με τη δικιά σου ένα σινεμά.

ΑΝΤΑΛΛΑΞΕ ΤΟ! Μου μαθαίνεις γαλλικά; Θα σε κάνω πιλάτες, γιόγκα, θα σε κάνω σουτζουκάκια, κάτι θα βρω να σε κάνω ο Σαλονικιός! Οπως παλιά: θα σε πλερώσω σε είδος... Μην πάει πάντα το μυαλό σου στο πονηρό! Μου δίνεις σιτάρι, σου δίνω ροδάκινα. Γράφω το Εδώ Ράδιο «Ε» και σου γαργαλάω τη φαντασία; Μου στέλνεις, όπως παλιά, ένα γουρουνόπουλο απ' το ζωοτροφείον σου. Εκδοροσφαγέααα μουου!

ΤΑΒΕΡΝΕΣ, εστιατόρια, μπαράκια κομμένα. Οπως παλιά: γλέντια στα σπίτια ρεφενέ. Το καλοκαιράκι; Ποια ξενοδοχεία. Με σλίπιγκ μπαγκ κάτω απ' τ' άστρα. Και μ' ανταλλαγές. Ελα στο εξοχικό, θα 'ρθω τον χειμώνα στο σπίτι σου, στο χωριό.
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies




4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Ουδέν κακόν αμιγές καλού...
έρρωσο...

dimitris είπε...

Tι λες τωρα σε διαβαζει και ο γιος μου, οχι ανταλλαγες θα με τσακισουν, 10-15 ατομα μαζευονται την φορα, επι 20 μερες το λιγοτερο, παει το ρευμα, παει το τηλεφωνο, τιγκα το βοθρακι,μ'εκαψες, θα σε φερνει παραδειγμα, ο ''συντροφος'' και ο ''συντροφος'', κατι τετοιες χαραμαδες ψαχνει και μ'εχει μονιμα στο καναβατσο, μ'εκαψες!!

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλημέρα "καρυάτιδα" ...
... λες;
... λες να ξαναβρεθούμε "μ' ό,τι έχουμε";
... ανθρώπινα;
... έρρωσο ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... γεια σου Δημήτρη ...
... εγώ με τη νεολαία είμαι ...
... ό,τι θέλουν τα παιδιά ...
... θυμήσου κι εσύ το αλήστου μνήμης "κλίρινγκ" (πάρε πορτοκάλια, δώσε στάρι) ...
... τί λέω τώρα ...
... έρρωσο ...