Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

... οι ισχυροί της βιομηχανίας φοροδιαφεύγουν ...

*
fimotro
***
*
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ
.
ΤΟΥ "ΤΣΑΡΟΥ" ΣΤΙΣ OFF-SHORE

*
Την ώρα που κυνηγούν ανελέητα τους φτωχούς, για τέσσερα λεπτά πρόσθετου ΦΠΑ στο γάλα, ή για 10 λεπτά πρόσθετων φόρων στη βενζίνη, οι αδιάφθοροι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν προκλητικά άθικτη τη σκανδαλώδη διάταξη Χριστοδουλάκη, με την οποία οι μεγάλοι της βιομηχανίας κρύβουν σε υπεράκτιους παραδείσους φορολογητέα ύλη δεκάδων δισεκατομμυρίων! Το σκανδαλώδες... άρθρο 31, παρ. 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (νόμος 2238/1994, ΦΕΚ Α151, για να μην δυσκολευθούν στο ψάξιμο ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι... άσφαιροι Ράμπο του) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν από υπεράκτιες εταιρείες τις πρώτες ύλες τους, που οι περισσότερες, ως γνωστόν, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και να αφαιρούν την αξία των "υπεράκτιων" (και συνήθως παραφουσκωμένων...) τιμολογίων από το φορολογητέο εισόδημα.

Η διάταξη αυτή έχει ως εξής:

"Οι δαπάνες που πραγματοποιεί η επιχείρηση για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρία, καθώς και τα δικαιώματα ή οι αποζημιώσεις που καταβάλλει αυτή σε εξωχώρια εταιρία για τη χρησιμοποίηση στην Ελλάδα τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται δαπάνες που αφορούν αγορά ή μεταφορά στην Ελλάδα αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών ή άλλων προϊόντων για τα οποία δημοσιεύονται δείκτες τιμών χονδρικής πώλησης και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προϊόντων".

Σημειώνεται ότι η "έξυπνη" εξαίρεση της δεύτερης παραγράφου προστέθηκε το 2002 από τον Νίκο Χριστοδουλάκη. Μέχρι τότε, ίσχυε μόνο η πρώτη παράγραφος και όσοι παρουσίαζαν τιμολόγια από εξωχώριες (off-shore) εταιρείες στην εφορία γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την αξία τους από το φορολογητέο εισόδημα, άρα θα πλήρωναν πολύ μεγαλύτερους φόρους. Πώς λειτουργεί στην πράξη η διάταξη αυτή; Ένα διυλιστήριο (ας μην πούμε ονόματα και θίξουμε υπολήψεις, άλλωστε όλοι τα γνωρίζουν) μπορεί να αγοράζει αργό πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας με ενδιάμεσο σταθμό μια υπεράκτια εταιρεία, κάποιας χώρας με αστείους φορολογικούς συντελεστές και ανύπαρκτους ελέγχους. Το αργό πετρέλαιο ξεκινάει από την Σ. Αραβία με 80 δολ. το βαρέλι, αλλά η υπεράκτια εταιρεία το τιμολογεί στο ελληνικό διυλιστήριο στα 85 δολ. Αυτά τα 5 δολ. μένουν στον υπεράκτιο παράδεισο αφορολόγητα, ενώ το διυλιστήριο εμφανίζει δαπάνη αγοράς πρώτης ύλης 85 δολ. στην εφορία και αφαιρεί από το φορολογητέο εισόδημα αυτό το ποσό, αντί των 80 δολ. Στη συνέχεια, πουλάει τα διυλισμένα προϊόντα του με το "καπέλο" που αντιστοιχεί σε αυτή τη διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το εικονικό κόστος αγοράς της πρώτης ύλης και αδειάζει θαυμάσια την τσέπη του καταναλωτή! Και φοροαποφυγή και άγρια κερδοσκοπία εις βάρος φορολογουμένων και καταναλωτών (διάταξη... 2 σε 1 υπέρ των ισχυρών της οικονομίας!).

Γιατί, λοιπόν, κ. Παπακωνσταντίνου δεν καταργείτε άμεσα αυτή την εξοργιστική διάταξη; Γιατί πρέπει η εφορία μας σε δύσκολους καιρούς να απαλλάσσει από φόρους τους επιτήδειους μεγαλόσχημους, όταν παρουσιάζουν "φουσκωμένα" τιμολόγια από φορολογικούς παραδείσους; Γιατί δεν μπορούν να κόβουν ένα τιμολόγιο αγοράς αργού πετρελαίου, καφέ, ή τόσων άλλων εισηγμένων σε χρηματιστήρια εμπορευμάτων από εταιρεία της χώρας όπου παράγεται το κάθε προϊόν, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούν ενδιάμεσους σε φορολογικούς παραδείσους; Γιατί η ελληνική εφορία αφήνει αυτό το πάρτι φοροαποφυγής και υπερτιμολογήσεων να συνεχίζεται αδιατάρακτα εδώ και 8 χρόνια, την ώρα που η χώρα βαδίζει στη χρεοκοπία και φορολογούνται άγρια εκατομμύρια εργαζόμενοι; Ποια απάντηση έχετε να δώσετε κ. Παπακωνσταντίνου;

Υ.Γ.: Μήπως δεν θέλετε, κ. Παπακωνσταντίνου, να καταργήσετε τη διάταξη και να προσβάλλετε τον Νίκο Χριστοδουλάκη, με τον οποία είχατε άριστη συνεργασία, την εποχή που είχε το τιμόνι της οικονομίας και πιλοτάριζε υπέρ των ισχυρών; Μήπως δεν την καταργείτε, επειδή είχατε και εσείς ενεργό συμμετοχή στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής που μας εκσυγχρόνισε τόσο καλά; Αντιγράφουμε από το επίσημο βιογραφικό σας:

"Σύμβουλος του τ. Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη σε θέματα «Κοινωνίας της Πληροφορίας» (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (2000-2002), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ (2002-4). Υπεύθυνος για το συντονισμό της «Διαδικασίας της Λισσαβώνας» στην Ελληνική Προεδρία της ΕΕ". Το (εκσυγχρονιστικό) αίμα, νερό δεν γίνεται, έτσι δεν είναι κ. Παπακωνσταντίνου;
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies

2 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Για να δούμε αν τουλάχιστον θα ακολουθήσουν μέτρα παρόμοια στο φοροτεχνικό νομοσχέδιο.

Τυπο-θραύστης είπε...

... να το δω αυτό το φορολογικό και να μην το πιστέψω ...
... τέτοιο μαγείρεμα δεν το 'χω ξαναματαδεί ...
... έρρωσο ...