Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

... πουλώντας το χρυσάφι μας ...

*
Παντελής Μπουκάλας
***
*
Ευρήκασι! Ευρήκασι!
*
Ούτε το λουτρό του στο βαλανείο δεν μπορούσε να απολαύσει ο Αρχιμήδης. Από τη στιγμή που ο βασιλιάς των Συρακουσών, ο Ιέρων, του ζήτησε να βρει αν το καινούργιο του στέμμα ήταν από ατόφιο χρυσάφι ή νοθευμένο, τον βασάνιζαν οι σκέψεις. Κάποια στιγμή, όπως βλέπουμε και στα κόμικς, άναψε ένα φωτάκι πάνω από τη σοφή του κεφαλή, βρήκε τη λύση, βασισμένη στην αρχή της άνωσης, και κατενθουσιασμένος βγήκε στους δρόμους γυμνός φωνάζοντας «Εύρηκα! Εύρηκα!».
.
Μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι Γερμανοί σύμβουλοι της κ. Μέρκελ που επινόησαν ένα ακόμα σχέδιο «διάσωσης της Ελλάδας» βγήκαν γυμνοί από το τζακούζι τους ή από κάποιο χαμάμ, φωνάζοντας «Εύρηκα! Εύρηκα!». Εδωσαν πάντως αρχιμήδειο τίτλο στο επινόημά τους: «Eureka». Κι όχι για να δείξουν ότι μετέχουν και αυτοί της ημετέρας παιδείας, αλλά απλώς για να σαρκάσουν. Ακόμη μια φορά.
.
Τι προβλέπει το σχέδιο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν οι Γάλλοι, που ενδιαφέρονται και αυτοί όλως ιδιαιτέρως για τη σωτηρία της πεφιλημένης χώρας μας; Για απλά μαθηματικά πρόκειται, όχι για περίπλοκα σαν του Αρχιμήδη. Για να ισχύσει, λοιπόν, η αρχή της άνωσης, για να ανέβει δηλαδή η Ελλάδα από τον βυθό της, πρέπει να βρεθεί χρυσάφι, ατόφιο χρυσάφι. Πού; Ούτε στη Χαλκιδική ούτε στο Παγγαίον όρος, ούτε βέβαια στον γερμανικό κρατικό κορβανά, υπό τη μορφή της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Το χρυσάφι δεν είναι άλλο από τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δηλαδή του λαού της, σύμφωνα με μια προαρχιμήδεια μαθηματική ταυτότητα. Ακίνητα, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, αυτά είναι ο πλούτος μας, που ωστόσο απαξιώνεται ραγδαία και όχι τυχαία.
.
Ολα αυτά, λοιπόν, θα τα καταγράψει και θα τα πάρει υπό την ευθύνη της μια εταιρεία, δική μας, ελληνική, με το όνομα ας πούμε Πανδώρα. Η Πανδώρα πολύ γρήγορα θα εξαγοραστεί από άλλη εταιρεία, ευρωπαϊκή αυτή τη φορά και εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα βαφτιστεί Αρπυΐα, προς τιμήν της ελληνικής αρχαιότητας και μόνο και όχι για να υπαινιχθεί κανείς οτιδήποτε αρπακτικότητας σημαντικό. Η Αρπυΐα θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας έως το 2025, ώστε με τα χρήματα που θα συγκεντρώσει, να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναγοράσει τμήμα του ελληνικού χρέους. Κι αν δεν συγκεντρωθεί το ποσόν των 125 δισ., το κενό θα υποχρεωθεί να το καλύψει η διασωζόμενη, υποτίθεται, Ελλάδα. Η Ελλάδα που δεν θα έχει δικαίωμα λόγου ούτε για το ποιοι θα αγοράσουν τα δικά της τιμαλφή ούτε για την τιμή πώλησής τους ούτε για το τι θα απογίνουν. Θα είναι ένας απλός παρατηρητής της ίδιας της εκποίησής της. Εως το συμβολικό 2021, οπότε οι κατά φαντασίαν οπλαρχηγοί θα υψώσουν τη σημαία της «ανάκτησης της δημοσιονομικής μας ανεξαρτησίας», που τη ράβει ήδη ο κ. Βενιζέλος, στα κρυφά, να μην τον δουν οι τροϊκανοί.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: