Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

... "Δεν θα μιλάς καθόλου" !!!

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Σκηνικό κρίσης για νέα μέτρα
*
Προαποφασισμένα από τον Ιούλιο είναι τα νέα μέτρα λεηλασίας του εισοδήματος του ελληνικού λαού που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο αμέσως επόμενο διάστημα, προφασιζόμενη δήθεν απρόβλεπτες πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο γερμανικός Τύπος αναφερόταν αμέσως μετά τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου σε πρόσθετα μέτρα που θα λαμβάνονταν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Καμιά έκπληξη δεν αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει έρθει ακόμη στην Αθήνα. Τα περί επιστροφής δέκα ημέρες μετά την αποχώρησή της σε κλίμα υποτιθέμενης ρήξης ήταν παραμύθια. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει κατηγορηματικά στην Μπούντεστακ, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ότι "θα δούμε πότε θα πάει στην Αθήνα" η τρόικα, συναρτώντας το με τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης σε μια σειρά καθηκόντων που της έχει επιβάλει η Γερμανία μέσω ΕΕ.

Για να μην εκπλαγούμε δε πάλι σε λίγο, τονίζουμε ότι ο Σόιμπλε στην ίδια συνεδρίαση υπογράμμισε πως ούτε λόγος δεν γίνεται για να δοθεί στην Ελλάδα το νέο δάνειο που αποφάσισε η "ιστορική" σύνοδος της 21ης Ιουλίου, αν προηγουμένως δεν έχει επιβεβαιωθεί η πλήρης συμμόρφωση της Αθήνας στους όρους της ΕΕ! Γι' αυτό και βλέπουμε ότι τεχνηέντως έχει διακριτικά "εξαφανιστεί" το νέο δάνειο από τις συζητήσεις που γίνονται στη χώρα μας. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση αισιοδοξούσε πως αντί για την πέμπτη δόση του παλαιού δανείου θα παίρναμε την πρώτη δόση του νέου δανείου με τους ευνοϊκότερους όρους, τώρα συζητάμε μόνο για την έκτη δόση, την έβδομη δόση κ.λπ.

Η εντυπωσιοθηρική ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -το οποίο άλλωστε είχε άκρως υποβαθμισμένο πολιτικό περιεχόμενο αφού η μόνη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με μέλος της κυβέρνησης Ομπάμα που είχε προγραμματιστεί ήταν με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ- το απομεσήμερο του Σαββάτου αποσκοπούσε να προσδώσει μια δραματικότητα στις εξελίξεις. Να παγώσει τις αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος έχει γίνει έξω φρενών κατά της κυβέρνησης για το νέο χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα υπό το κράτος του εκβιασμού "ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ηλεκτρικό ρεύμα" και σε απίστευτα υψηλό ποσοστό δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πληρώσει.

Είναι γνωστό βεβαίως ότι στην Ελλάδα πολλά λόγια λέμε και λίγες πράξεις κάνουμε, αλλά η διαρκής συσσώρευση νέων φόρων οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, των οποίων τα εισοδήματα έχουν ήδη συρρικνωθεί ουσιωδώς ή και δραματικά σε πολλές περιπτώσεις. Απαισιόδοξες εκτιμήσεις επομένως, οι οποίες ανεβάζουν σε εκατοντάδες χιλιάδες όσους δεν θα πληρώσουν καθόλου ή δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τόσο την "έκτακτη" μόνιμη φορολογική εισφορά της δήθεν "αλληλεγγύης" όσο και το χαράτσι ακινήτων, έχουν βάση αυτήν τη φορά.

Η ανοιχτή πλέον εχθρότητα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας κατά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής καθιστά σχεδόν αδύνατη την συνεργασία του λαού με την κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι άκρως αμφίβολο ακόμη και το αν ο πρωθυπουργός μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή των Ελλήνων στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί.

Στο μεταξύ, αναστάτωση στην κοινωνία και βαρύτατο πλήγμα στην κυβερνητική αξιοπιστία έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παραποίησε εσκεμμένα το ύψος του ελλείμματος του 2009 και το "φούσκωσε" από το πραγματικό 12% στο ψευδές 15,4% προκειμένου να υπαγάγει την Ελλάδα στο καθεστώς οικονομικής υποτέλειας του Μνημονίου.

Αυτό υποστήριξε η Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία καρατομήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο μαζί με την πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, παρόλο που όλα αυτά τα μέλη είναι ΠΑΣΟΚ και διορίστηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για τις στατιστικές λαθροχειρίες υπήρξε η αιτία του αποκεφαλισμού του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, υποστήριξε η Ζωή Γεωργαντά.

ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
"Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή"


Δραματική είναι η διαπίστωση της καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας, Ζωής Γεωργαντά, μέχρι προ ημερών μέλους του καθαιρεθέντος ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ): "Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή" δήλωσε, με αφορμή και τη στάση του Γερμανού προέδρου της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Γιούροστατ), Βάλτερ Ραντεμάχερ, στην παραποίηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα του 2009. "Το έλλειμμα δεν ήταν πάνω από 12%. Το ανέβασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ώστε να φανεί πως είναι μεγαλύτερο και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14% και να γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης" και να υπαχθεί έτσι στο ολέθριο καθεστώς του Μνημονίου, υποστήριξε η Ζωή Γεωργαντά. "Δεν θα μιλάς καθόλου!" της είπε ο Ραντεμάχερ, ισχυρίστηκε.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: