*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Οι φοιτητές
.
επιμένουν στη Χιλή
*
Χρειάστηκε στη Χιλή η εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου διαδηλωτή Μανουέλ Γκουτιέρες με αυτόματο Ούζι από τον υπαξιωματικό της αστυνομίας Μιγκέλ Μιγιακούρα, για να υποχρεωθεί ο δισεκατομμυριούχος δεξιός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα να ανακοινώσει ότι θα κάνει επιτέλους διάλογο με τους φοιτητές, οι οποίοι επί τρεις ολόκληρους μήνες βρίσκονται στους δρόμους απαιτώντας δωρεάν παιδεία στην τριτοβάθμια, πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
.
Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την πτώση του απεχθούς, αιμοσταγούς δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, η Χιλή κυβερνήθηκε από διάφορες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, ως τον Ιανουάριο του 2010 που η Δεξιά κέρδισε για πρώτη φορά τις προεδρικές εκλογές μετά την κατάρρευση της χούντας. Καμία όμως από αυτές τις υποτιθέμενα προοδευτικές κυβερνήσεις δεν τόλμησε να αλλάξει το εφιαλτικό καθεστώς πλήρους εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που είχε επιβάλει η φασιστική δικτατορία!
.
Το αποτέλεσμα είναι στη Χιλή να υπάρχει σήμερα η πιο ακριβή εκπαίδευση από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου σε σύγκριση με το μέσο εισόδημα, όπως διαπίστωσε έρευνα ακόμη και του ΟΟΣΑ. Οι πανεπιστημιακές σχολές, ακόμη και των δημόσιων πανεπιστημίων, έχουν τεράστια δίδακτρα. Ανάλογα με τη σχολή, απαιτούνται δίδακτρα 20.000 έως 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των σπουδών, σε μία χώρα όπου ο κατώτερος μηνιαίος μισθός, με τον οποίον αμείβεται η πλειονότητα των Χιλιανών εργαζομένων, είναι μόλις... 350 ευρώ! Δεκάδες χιλιάδες άξιοι μαθητές αδυνατούν να σπουδάσουν, ενώ άλλες οικογένειες δανείζονται και χρεώνονται για δέκα και είκοσι χρόνια μόνο για τις σπουδές ενός παιδιού!
.

.
Δεν είναι μόνο αυτό. Για πρώτη επίσης φορά μετά τη δικτατορία του δήμιου Πινοτσέτ έγινε στη Χιλή διήμερη γενική απεργία, καθώς η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία έβγαλε στους δρόμους και τους εργαζόμενους την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη.
.
Οι πάνω από 1.300 συλλήψεις διαδηλωτών που έκανε η αστυνομία δεν αναχαίτισαν το κύμα των διαδηλώσεων, που προσέλαβε πολιτικά επικίνδυνες για την κυβέρνηση διαστάσεις, καθώς μόνο στην πρωτεύουσα Σαντιάγο πάνω από 300.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
.
Λίγες μέρες νωρίτερα, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο Σαντιάγο είχε γίνει μια κολοσσιαία διαδήλωση ενός πλήθους που προσέγγιζε το ένα εκατομμύριο άτομα, όπως υπογράμμιζε και η γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν", η οποία τονίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της σύγκρουσης. "Η Χιλή σε πλήρη πάλη των τάξεων" έγραφε στον τίτλο του ολοσέλιδου ρεπορτάζ της το Σάββατο. Η επίσης γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" κινείται στο ίδιο πλαίσιο: "Οι διαδηλωτές ζητούν μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και λιγότερες κοινωνικές ανισότητες" έγραφε προχθές στους τίτλους του δικού της ρεπορτάζ.
.
Η μοναδική ίσως παρηγοριά για τον δεξιό πρόεδρο Πινιέρα είναι ότι η Κεντροαριστερά παραμένει τόσο απαξιωμένη στις συνειδήσεις των Χιλιανών λόγω της αποκαρδιωτικής, ακραία νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησής της την τελευταία εικοσαετία, ώστε στις δημοσκοπήσεις πάει ακόμη χειρότερα από τη Δεξιά! Ετσι, ενώ το 53% των Χιλιανών επιθυμεί πλέον την απομάκρυνση του δεξιού προέδρου Πινιέρα από την εξουσία, μόλις το... 17% (!) τάσσεται υπέρ της Κεντροαριστεράς!
.
"Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, που επίσης συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, βρίσκονται μακριά από το να προκαλούν την ίδια λαϊκή συμπάθεια όπως οι φοιτητές" επισημαίνει και η κεντροαριστερή ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς".
.
ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ "Καρατόμησαν" τον υπουργό Παιδείας
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου