Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

... εθελόδουλοι ή προδότες; ...

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Η μοναξιά της κυβέρνησης
*

Γύρω στις δέκα ώρες κράτησε το υποτιθέμενο "έπος της αντίστασης" της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά των εκπροσώπων της τρόικας ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ: από τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής. Οργίαζαν στο διάστημα αυτό οι εκπορευόμενες από την κυβέρνηση φήμες ότι δήθεν αγανάκτησε από την προκλητική στάση των ξένων επικυρίαρχων και αποφάσισε να τα σπάσει μαζί τους. Βγήκε όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προχθές σε συνέντευξη Τύπου και ξεκαθάρισε δημοσίως ότι καμία τέτοια ρήξη δεν επήλθε και δεν άφησε κανένα περιθώριο να υποψιαστεί κανείς ότι η ρήξη με την τρόικα υπάρχει ως ενδεχόμενο στις προθέσεις της κυβέρνησης. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον πιστέψουμε.

Η κυβέρνηση υπακούει αδιαμαρτύρητα σε όλες τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ μέχρι τώρα. Δεν προβάλλει την παραμικρή αντίσταση γιατί κρίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αντίστασης αφενός και γιατί αφετέρου συμφωνεί με τα περισσότερα, αν όχι με όλα τα μέτρα που υπαγορεύουν οι ξένοι δανειστές. Καταβάλλει φυσικά το ανάλογο πολιτικό κόστος που είναι βαρύτατο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απορρίπτει την πολιτική αυτή.

Σε πολιτική άβυσσο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Η πολιτική που ακολουθεί καθ' υπόδειξη της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν για πρώτη φορά εδώ και εξήντα χρόνια υποστεί δραστική μείωση αποδοχών, ενώ η ανεργία έφτασε στα επίπεδα του 1960. Η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το κράτος χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του.

Απομονωμένη από τον λαό είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Απομονωμένη και από την τεράστια πλειοψηφία των επιχειρηματιών πάσης φύσεως, ιδίως των μικρομεσαίων, αλλά όχι μόνο. Οι Ελληνες που βρίσκονται στο πλάι της και τη στηρίζουν είναι πλέον πολύ λίγοι. Μόνο η τρόικα έχει φιλική σχέση μαζί της, αλλά φυσικά κι αυτή εκμεταλλεύεται την κυβερνητική αδυναμία για να επιβάλλει ολοένα και σκληρότερους όρους για να συνεχίσει να δανειοδοτεί την κυβέρνηση Παπανδρέου. Θέλει όμως ως αντάλλαγμα να λεηλατήσει τη δημόσια περιουσία της χώρας μας.

Η προκήρυξη εκλογών σε τέτοιες συνθήκες ισοδυναμεί με διακήρυξη της πρόθεσης του Γ. Παπανδρέου να απομακρυνθεί από την εξουσία, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα από τη χώρα. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, η ήττα του ΠΑΣΟΚ θα ήταν βέβαιη, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο διαλυτικών διαστάσεων εκλογικής πανωλεθρίας. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρη ανεξαρτήτως του αν η ΝΔ θα πετύχαινε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε για μία ακόμη φορά αυτή την εβδομάδα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πολύ λογικό από την πλευρά του. Αφού δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα πλέον να έρθει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, εκλογές θα κάνει μόνο όταν αποφασίσει να φύγει από την εξουσία και μάλιστα αδιαφορώντας για το πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ - ακριβώς όπως έκανε δηλαδή και ο προκάτοχός του, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος οδήγησε συνειδητά τη ΝΔ σε εκλογική συντριβή προκειμένου να την "κοπανήσει" ο ίδιος.

Δεν θα ανατρέψουν τον Γιώργο Παπανδρέου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που σε περίπτωση εκλογών, υπό τις παρούσες συνθήκες, τουλάχιστον 80 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα χάσουν οπωσδήποτε την έδρα τους, η ανατροπή Παπανδρέου ισοδυναμεί και με δική τους πολιτική αυτοκτονία.

Θα χάσουν τις έδρες τους φυσικά στο τέλος οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού το πολύ σε δύο χρόνια θα γίνουν κανονικά οι εκλογές. Μέχρι τότε όμως θα "σέρνονται" άβουλοι πίσω από την κυβερνητική πολιτική, όπως κάνουν δύο χρόνια τώρα, ελπίζοντας σε κάποιο πολιτικό θαύμα που θα τους σώσει. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτή η στάση τους συντείνει στην ολοένα και μεγαλύτερη πολιτική αποξένωση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από τον λαό.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: