Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

... πολίτης - μοχλοκράτορας ...

*
Λιάνα Κανέλλη
***
*
Κοινή νοημοσύνη
*

Μια κοινωνία που προοδεύει, συνθέτοντας από τα εγωιστικά γονίδια της εξιδανικευμένης ατομοκρατίας - που έντεχνα τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα βαφτίστηκε ελευθερία - ένα αλληλέγγυο σύνολο ισορροπημένων αναγκών και αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους στη διανομή του πλούτου, είναι μια κοινωνία όχι απλώς κοινοκτημοσύνης, αλλά κοινής νοημοσύνης.
Το έγκλημα της μαζικής επικοινωνίας, την εποχή του κύματος της βιομηχανοποιημένης πληροφόρησης είναι το πλήγμα, ακριβώς αυτό, στο υπογάστριο των κοινωνιών - εθνών ή μη, επιστημονικά σχεδιασμένο, επέφερε μια καθολική απαξίωση της κοινής νοημοσύνης. Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η κατακρήμνιση κάθε ιεράρχησης, από πλευράς ζωτικών κοινών συμφερόντων, των κοινών αναγκών και προβλημάτων.

Η αστική τάξη εμπνευστής και εκτελεστής της καταναλωτικής δημοκρατίας, που υποδαύλισε την αστυφιλία για να συγκεντρώσει ευκολότερα και φθηνότερα και απολύτως ελέγξιμα εργατικά χέρια στο λεκανοπέδιο αυτή το άφησε χωρίς αποχέτευση. Στα αντίγραφά του στην επαρχία συσσώρευσε τις χωματερές κατά το δοκούν κι έρχεται σήμερα να προτάξει το περιβάλλον τάχα μου ως πεδίο συσσώρευσης πράσινων κεφαλαίων.

Η ίδια ιδιοτελής ταξική διαστρέβλωση των ιεραρχήσεων εμφανίζεται σε κάθε έκφανση της πολιτικοκοινωνικής οργάνωσης της χώρας. Στρατηγικές επιλογές υποτάχθηκαν σ' αυτήν και σήμερα η ενεργειακή μας αυτονομία εκχωρήθηκε σε αλλότρια συμφέροντα, η ΔΕΗ καθηλώθηκε και απαξιώθηκε, καταργείται λόγου χάριν το ΙΓΜΕ και μετά αμέσως και απροκάλυπτα, οι ιδιώτες κεφαλαιούχοι (της ΤΕΡΝΑ) αποκτούν τις γεωθερμικές πηγές του τόπου σε τιμή ευκαιρίας.

Ποιοι διεστραμμένοι εγκέφαλοι ανίκανοι - όχι να γράψουν έστω και άθλια - ακόμα και να τυπώσουν εγκαίρως σχολικά βιβλία, καλύπτουν το «κενό»(;) αναρτώντας τα στο διαδίκτυο. Εξαναγκασμός για να αφήσουν το σχολείο και να το συνεχίσουν μόνον όσα παιδιά έχουν χρήματα για υπολογιστή, σύνδεση, φωτοτυπίες κ.λπ. Ηθελα πρυτάνεις να συνεδριάζουν εκτάκτως γι' αυτά τα βασικά θέματα παιδείας κι όχι για εποικοδομήματα της αθλιότητας συγκρότησης μιας ανώτατης παιδείας που θα εδράζεται στην παραγωγή υπάκουης νοημοσύνης μιας ελίτ εχόντων και θα αποκλείει αυτόματα έναν τεράστιο όγκο μυαλών και προσωπικοτήτων λόγω φτώχειας από το βολεμένο της «παράδεισο».
Η διατυμπάνιση της ατομικής θεώρησης του κόσμου καταλήγει επιστημονικά στην αντίληψη ότι ο καθένας μπορεί να λάβει μοχλό και τη γη να κινήσει για να επιζήσει, ευτυχίσει κ.λπ.

Καλά μελετημένο το σχέδιο διασποράς πανικού, αφήνει μετέωρο τον κάθε πολίτη - μοχλοκράτορα. Γιατί δεν μπορεί, δεν έχει καν αφεθεί να κατέχει έστω τμήμα της κοινής νοημοσύνης ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τη γη την κινεί κάτω από τα πόδια του. Κι εν κενώ πάσα σπουδαιότης δράσης μετατρέπεται σε τίποτα.
Αν μεγαλώνεις, σπουδάζεις, δουλεύεις, ζεις, στήνεις οικογένεια και γερνάς χωρίς να ξέρεις τι να κάνεις τα σκατά σου και να εκχωρείς σε κάποιον μεταφυσικά αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ορισμένο ως υπεύθυνο το δικαίωμα να στα μαζεύει, τότε εύκολα δέχεσαι ότι οι σαράντα κλέφτες ήταν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση φίλων του Αλή Μπαμπά και οι φονιάδες των λαών ένωση κυρίων και κυριών που έχουν δικαίωμα στο τσάι με αίμα αντί για ζάχαρη.

Κοινωνία που κάνει «οικονομία» κλείνοντας κάθε ψυχιατρική μονάδα και πουλώντας ναρκωτικά στα νοσοκομεία, είναι πολιτικά και νοητικά σε ύφεση των πιθανοτήτων επιβίωσής της. Απ' όλα τα πλούτη της γης, αυτό της ζωής είναι το μεγαλύτερο. Κι αν αφεθεί στην τάξη που συσσωρεύει, μόνον ως πτώματα αθροίζεται...

Μιλάμε καθημερινά για τον κύκλο της ζωής. Εμείς. Οι απλοί της κοινής λογικής και νοημοσύνης. Οι άλλοι, οι εκλεγμένοι ως πολλοί μιλούν επίσης για κύκλο. Απλά εννοούν θηλιά. Κύκλο στο λαιμό μας...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: