Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Πρώην εργαζόμενοι ΔΟΛ Vs Αγγελίδης - Grant Thornton

*
Επιτροπή Προάσπισης
Εργασιακών Δικαιωμάτων ΔΟΛ
***
*


ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ &
GRANΤ THORNTON Α.Ε.
ή
Ελληνική δικαιοσύνη
& Δικαστικές Αποφάσεις;


Μετά από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης Ψυχάρη, τους φημολογούμενους επενδυτές, τα γεμάτα αμπάρια, τα δυο δεκάδες εκατομμύρια, που τελικά αποδείχτηκαν 8 μήνες δωρεάν/απλήρωτης εργασίας, με τη γνωστή σε όλους συνέχεια, οι πρώην εργαζόμενοι του ΔΟΛ είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη νέο παράδοξο της ελληνικής πραγματικότητας.

Το παράδοξο των εταιρειών Grant Thornton και Αγγελίδης:

Η πρώτη είναι γνωστή για τις συμβουλευτικές ικανότητές της και τα πλάνα βιωσιμότητας προς προβληματικές επιχειρήσεις, τα οποία αφού συνταχθούν και κατατεθούν, ανοίγουν τον δρόμο του δανεισμού αυτών των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο οποίος δανεισμός είναι σχεδόν (αν όχι πάντα) βέβαιο πως τις οδηγεί στην πτώχευση.

Αν όχι σε πτώχευση, ίσως σε ειδική διαχείριση ή εκκαθάριση εν λειτουργία όπως το λένε τώρα.

Το πρώτο λοιπόν παράδοξο είναι το εξής:

Η Grant Thornton είναι αυτή που κρίνει ως βιώσιμη ή μη μια εταιρεία, παίρνει το ΟΚ για “δανεισμό” από τις τράπεζες, που είναι ανακύκλωση παλαιότερων δανείων με επαχθείς για τον οφειλέτη όρους και εις βάρος των λοιπών πιστωτών, η εταιρεία αργά ή γρήγορα αδυνατεί να καλύψει δάνεια, μισθοδοσίες κλπ. Τίθεται υπό την εξουσία των τραπεζών και εκεί επανέρχεται η Grant Thornton ακόμα και προκειμένου να αναλάβει την ειδική διαχείριση της εταιρείας που χρεοκόπησε και την οποία η ίδια είχε πιστοποιήσει ως βιώσιμη! Κάπως έτσι έγινε σε ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟ, MEGA κλπ.

Επίσης συχνά πυκνά η Grant Thornton υποκαθιστά στο όποιο νέο καθεστώς προκύπτει, τους απολυθέντες από την χρεωκοπημένη εταιρεία με αποτέλεσμα να χάνουν την εργασία τους οι μη προσληφθέντες στο νέο καθεστώς υπάλληλοι που ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα (περίπτωση Alter Ego A.E.).

Το δεύτερο παράδοξο έχει να κάνει με την δικηγορική εταιρεία Αγγελίδης & Συνεργάτες, νομικό γραφείο με το οποίο συνεργάζονται στενά η Grant Thornton και φυσικά οι τράπεζες.

Το γραφείο του κ. Αγγελίδη δείχνει να ερμηνεύει το νόμο υπέρ των πελατών του, ακόμα και όταν δικαστικές αποφάσεις δίνουν σαφείς εντολές και οδηγίες.

Στο πρόσφατο κείμενο που προώθησε η ειδική διαχείριση του ΔΟΛ και συνυπογράφουν Αγγελίδης και Grant Thornton, γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις, να δικαιολογηθούν κινήσεις των θιγόμενων από τις αποφάσεις που εκδόθηκαν τραπεζών και να παραβιαστεί η σαφής εντολή των θεσμών.



Δικαστική απόφαση 1:

Ανακοίνωση Grant Thornton - Αγγελίδη:

Παρόλα αυτά, η Σύμπραξη του Ειδικού Διαχειριστή, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω χρονοτριβή, έχει ξεκινήσει τη σύνταξη του Πίνακα Διανομής, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του όλου εγχειρήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει, ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατό, ο Πίνακας να κατατεθεί στην Εισηγήτρια των Πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών, και να κηρυχθεί εκτελεστός.

Δικαστική απόφαση 2:



Ανακοίνωση Grant Thornton - Αγγελίδη:

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές, προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί επί των προσφυγών των πιστωτών, δεν είναι εκτελεστές, καθώς αναφέρονται στην μεταρρύθμιση των εκθέσεων επαλήθευσης της Σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή και στην επαλήθευση και κατάταξη των πιστωτών, ενώ κάποιες αναφέρονται και σε μεταρρύθμιση του Πίνακα Διανομής (ο οποίος δεν έχει συνταχθεί).


Δικαστική απόφαση 3:

Ανακοίνωση Grant Thornton - Αγγελίδη:

Κατά τα λοιπά θα θέλαμε να ενημερώσουμε άπαντες, ότι για την διανομή του προϊόντος ρευστοποίησης, θα εφαρμοστεί ο νόμος, ήτοι οι διατάξεις του ΚΠολΔ και οι διατάξεις του Ν. 4307/2014.

Και εδώ έρχονται οι απορίες:

Οι δικαστές σε ποιους νόμους, ποιας χώρας αναφέρονται;

Μήπως δεν γνωρίζουν τόσο καλά τη νομική όσο η σύμπραξη Grant Thornton – Αγγελίδη;

Ποιοι είναι αυτοί που αψηφούν την ελληνική δικαιοσύνη και δεν δέχονται να εκτελέσουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενάμιση χρόνο μετά τον εκπλειστηριασμό του ΔΟΛ στα 26 περίπου εκατομμύρια ευρώ;

Θα μπορούσαμε να εκφράσουμε ακόμη την απορία μας για τις απαντήσεις που οφείλουν και αφορούν πολλά εκατομμύρια ευρώ, πέραν και πλέον του ποσού του πλειστηριασμού.

Που μπορούν να στραφούν οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι όταν μετά από ενάμιση χρόνο αγώνων έχουν δικαιωθεί πλήρως από τους Δικαστές αλλά οι δικηγόροι των τραπεζών έχουν αντίθετη άποψη και δεν δέχονται να προχωρήσουν στην εκτέλεση των αποφάσεων;

Μπροστά σε όλη αυτή την αυθαιρεσία που βρίσκεται η Κυβέρνηση;

Που είναι το Υπουργείο Εργασίας;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

Που είναι οι Εισαγγελείς;
---
Επιτροπή Προάσπισης Εργασιακών Δικαιωμάτων ΔΟΛ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: