Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

... Κύπρος - κίνδυνος εξευτελισμού ...

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Μέτωπο κατά Χριστόφια στην Κύπρο
*

Εκρηκτική και συνάμα αξιοθρήνητη είναι πλέον η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Ορισμένα κόμματα χρησιμοποιούν αδίστακτα την τραγωδία της φονικής έκρηξης των πυρομαχικών που είχαν κατασχεθεί κατ' εντολήν των ΗΠΑ για να προωθήσουν ιδιοτελείς σκοπιμότητες, αδιαφορώντας παντελώς για τους αδικοχαμένους νεκρούς και την τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη για τον θάνατό τους.
Η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος προέρχεται από το κεντρώο ΔΗΚΟ - ένα κόμμα που ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις γύρω από το αν θα συνεχίσει ή όχι να συνεργάζεται με το αριστερό ΑΚΕΛ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια - περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την πολιτική κατάσταση.

Το Εθνικό Συμβούλιο - δηλαδή οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων - συνεδρίασε χθες στη Λευκωσία και συζήτησε το θέμα της μοιραίας έκρηξης. Είναι αμφίβολο πάντως αν η συνεδρίασή του συνέβαλε στη μείωση της έντασης, καθώς ο πρόεδρος του μικρού κόμματος ΕΥΡΩΚΟ, όπως δήλωσε ο ίδιος, υπέβαλε κατά τη διάρκειά της την πρόταση να... παραιτηθεί από Πρόεδρος ο Δ. Χριστόφιας και να αναλάβει την εξουσία στην Κύπρο κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης!!!

Η αθλιότητα της πολιτικής ζωής της Κύπρου καθίσταται όμως πολύ πιο εμφανής και επικίνδυνη όχι από τη φαιδρότητα παρόμοιων προτάσεων, αλλά από ένα άλλο γεγονός, που ελπίζουμε να μη σηματοδοτήσει σήμερα την έναρξη βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ελληνοκυπριακών παρατάξεων.


Σαν αύριο, στις 20 Ιουλίου του 1974, έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Κάθε χρόνο γίνεται εκδήλωση μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας για να μην ξεχαστεί το αποτρόπαιο αυτό γεγονός. Η εκδήλωση αυτή γίνεται σήμερα το βράδυ.

Η κυπριακή Ακροδεξιά, η οποία φέρει την εγκληματική ευθύνη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου, που έδωσε στην Τουρκία το τυπικό νομικό έρεισμα για να πραγματοποιήσει την εισβολή της στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδίου των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Χένρι Κίσινγκερ, πρωτοστατεί εδώ και μέρες στις διαδηλώσεις κατά του Δ. Χριστόφια. Σήμερα, λοιπόν, θέλει να διοργανώσει διαδήλωση το βράδυ κατά του Κύπριου Προέδρου έξω από το προεδρικό μέγαρο την ώρα που θα γίνεται η εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής! Πρόκειται για πολιτικό ανοσιούργημα.

Το κυβερνών κόμμα του ΑΚΕΛ αποφάσισε φυσικά να αντιδράσει. Η ΕΔΟΝ, η νεολαία του κόμματος, διοργανώνει σήμερα το βράδυ διαδήλωση υποστήριξης του Δ. Χριστόφια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με προφανή στόχο να περιφρουρήσει την εκδήλωση κατά της τουρκικής εισβολής συγκρουόμενη εν ανάγκη με τους ακροδεξιούς και άλλους ενδεχομένως διαδηλωτές που θα θελήσουν να τη διαταράξουν.

Ο εξόφθαλμος κίνδυνος βεβαίως είναι ο παντελής εξευτελισμός της Κύπρου με το να δέρνονται και να σφάζονται μεταξύ τους αριστεροί και ακροδεξιοί Ελληνοκύπριοι έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου θα γίνεται η εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής! Αν είναι δυνατόν!

Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η υποτυπώδης πολιτική λογική και οι ακροδεξιοί θα παραμείνουν απόψε στην πλατεία Ελευθερίας, ώστε οι δύο συγκεντρώσεις να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Τι να πει κανείς...

Επί της ουσίας πάντως είναι βέβαιο ότι η Κύπρος οδεύει προς ριζική αναδιάταξη του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν μετά από ενάμιση και πλέον χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2013. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει κοινοβουλευτικά τον Πρόεδρο Χριστόφια, λόγω ακριβώς του προεδρικού συστήματος της χώρας, το οποίο δεν δίνει τέτοια αρμοδιότητα στο κοινοβούλιο.

Τύποις η κυβέρνηση υπό τον Δ. Χριστόφια θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Τι νομοθετικό έργο όμως θα μπορεί να παραγάγει στο υπόλοιπο της θητείας της αν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εναντίον της, αυτό είναι άλλη ιστορία...

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η ενδοτική Δεξιά θα βγάλει Πρόεδρο


ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ στο έπακρο είναι η πολιτική των κυπριακών κομμάτων. Η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ εγκατέλειψε τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ του Προέδρου Χριστόφια, γιατί υποτίθεται ότι τον θεωρούσε πολύ ενδοτικό στο Κυπριακό. Πήγε όμως και συνεργάστηκε με τον απείρως πιο ενδοτικό ηγέτη της Δεξιάς Νίκο Αναστασιάδη, πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος ήταν... υπέρ του σχεδίου Ανάν! Ο λόγος; Απλούστατα μόνο και μόνο για να εκλεγεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου πρόεδρος της Βουλής! Επειδή και το κεντρώο ΔΗΚΟ, που ακόμη συμμετέχει στην κυβέρνηση Χριστόφια, είναι κόμμα που πάντοτε προσκολλάται είτε στην Αριστερά είτε στη Δεξιά αναλόγως με το ποια εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές, όλοι τώρα αναρωτιούνται αν η παραίτηση Κυπριανού προοιωνίζεται προσκόλληση και του ΔΗΚΟ στη Δεξιά.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: