Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

... η λογική της υποτέλειας ...

*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
Το "σπίτι"
*
Το «σπίτι»...
... της λογικής σας είναι μπορντέλο. Καστοριάδης; Ισως. Ξεχνάμε με τα χρόνια τα λόγια, ακόμη και των φίλων. Η Ιστορία, όμως, κάθε τόσο επιστρέφει αμείλικτα για να μας τα θυμίζει.
.
Σε ένα τέτοιο...
... «σπίτι» φαίνεται πως έχουν σπιτώσει τη λογική εκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες μας. Δυο-τρία χρόνια τώρα, από τότε που ξέσπασε η κρίση, προσπαθούν να μας την πουλήσουν ως «κοινή λογική». Ομως, μολονότι ως τέτοια θα την περίμενε κανείς εύκολη, με ορθάνοιχτα τα σκέλια, να δείχνει ανοχή σε κάθε είδους διαστροφές, δεν τους φτάνει αυτό. Την υποβάλλουν σε καθημερινούς αποτρόπαιους βιασμούς. Ετσι την ίδια ώρα που όλα γύρω τους αρχίζουν πια να καταρρέουν, επιμένουν πεισματικά σε αυτά: ότι οι κυβερνήσεις που άφησαν τις χώρες τους να βουλιάξουν, είναι αυτές που θα τις βγάλουν από την κρίση. Οτι ένας που πνίγεται στα χρέη, μπορεί να σωθεί με ακόμη περισσότερα χρέη. Οτι μια οικονομία που γονάτισε από τους τραπεζίτες, μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της μονάχα χάρη στους τραπεζίτες. Οτι οι φτωχοί πρέπει να πληρώνουν το κόστος της κρίσης που δεν πληρώνουν οι πλούσιοι. Οτι όσο περισσότεροι άνθρωποι θα βγαίνουν στην ανεργία τόσο περισσότεροι θα βρίσκουν δουλειά. Οτι όσο λιγότερα θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία τόσο φθηνότερη και καλύτερη θα είναι η υγεία. Οτι όσο λιγότερα θα είναι τα δημόσια σχολεία τόσο φθηνότερη και καλύτερη θα είναι η παιδεία. Οτι όσο θα φτωχαίνουν οι εργαζόμενοι τόσο θα πλουτίζει η οικονομία. Και ότι, παρά την έντονη λαϊκή δυσφορία, οι κυβερνώντες που κατέστρεψαν τις χώρες τους με όλα αυτά παραμένουν τόσο δημοφιλείς, που, ακόμη και αν συνοδεύονται πάντα από σωματοφύλακες, είναι μονάχα για να μη συντριβούν από την υπερβολική αγάπη του λαού τους.
.
«Τίποτα»,...
... λένε αυτοί οι κυβερνώντες. «Δεν παράγουμε τίποτα, άρα δεν αξίζουμε τίποτα. Και όταν μια χώρα δεν παράγει τίποτα, αξίζει να ξεπουληθεί». Σαν να μην είναι αυτός ένας ακόμη βιασμός κάθε λογικής. Η Πορτογαλία δεν αξίζει τίποτα. Η Ιρλανδία δεν αξίζει τίποτα. Οι αγορές τις υποβαθμίζουν σε «σκουπίδια». Και ωστόσο οι ίδιες αγορές σπεύδουν κι αγοράζουν εκεί όλα αυτά τα «τίποτα» σε τιμές ευκαιρίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί ποτέ, αν δεν είχε καμφθεί πρώτα ο λαός από τη λογική του «τίποτα»: ένας λαός-«τίποτα», που κατοικεί σε μια χώρα-«τίποτα». Αυτή ακριβώς η λογική, λέει ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, είναι η λογική της υποτέλειας. Επειδή όσο και αν είναι μια χώρα μικρή, όσο κι αν είναι η οικονομία της λιλιπούτεια, δεν παύει να είναι πάντα «κάτι», που συχνά κρύβει μέσα του αφάνταστες δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης. Τα ίδια λόγια ακριβώς είπε και ο τούρκος πρώην υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς.
.
Για να πειστεί...
... να χάσει τα πάντα, πρέπει κανείς πρώτα να πιστέψει πως δεν έχει τίποτα.
---
*

2 σχόλια:

Polykarpos είπε...

Σήμερα μίλησα και γω για bordello... σύμπτωσις; Δεν νομίζω ...λολ

Και βγαίνει ο Benny και λέει να μη την λέμε χρεοκοπία μωρέ και μας φαίνεται κάπως. Ας την πούμε στα αγγλικά να μας έρχεται ελαφριά.
Συμφωνώ!
Και άλλα πράγματα πρέπει να τα πούμε σε άλλη γλώσσα για να μη μας έρχεται κάπως.
Στα Ιταλικά ίσως.
Το ΠαΣοΚ (φτου κακά) μπορούμε να το μεταφράσουμε σε Camora.
Την Ελλάδα στην ΜΜ (μετά μνημόνιο) εποχή μπορούμε να την πούμε χαλαρά bordello.
Όσο για τις πολιτικές οικογένειες που βγάζουν συνεχώς πρωθυπουργούς, με προεξάρχουσα των παπατζήδων (όπως φανερώνει κάποιου τέτοιου είδους καταγωγή και το επίθετό τους) Rocco ei suoi fratelli (ο Ρόκο και τα αδέρφια του)


Read more: http://kopria.blogspot.com/#ixzz1RznI2kls

Stavrosx1 είπε...

... γεια σου Πολύκαρπε ...
... νομίζω ότι απλώς μιλάμε για κάτι αυτονόητο ...
... αν και το bordello είναι κατά κανόνα μια οργανωμένη επιχείρηση ...
... σε αντίθεση με την Ελλάδα των τελευταίων 150 χρόνων ...
... έρρωσο ...