Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

... "τα παλιόπαιδα, τα ατίθασα" ...

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Ισλανδία - Ουγγαρία δείχνουν το δρόμο ...
*
Ξαφνικά είδε το φως το αληθινό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Πρέπει να σπάσουμε το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης" διακήρυξε ηρωικά, δηλώνοντας ταυτόχρονα "έκπληκτος" για την υποβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων στην κατηγορία των "σκουπιδιών", στην οποία προέβη την Τρίτη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's. Υποκρισίες. Αν όντως το ήθελαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και έναν και δύο και δέκα ευρωπαϊκούς οίκους αξιολόγησης. Δεν το θέλουν, όμως.

Συνειδητά και δόλια οι ηγέτες της ΕΕ και των θεσμικών της οργάνων δεν φτιάχνουν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παντοδυναμία των τριών αμερικανικών (Standard & Poor's, Moody's και Fitch). Αποδεχόμενα υποκριτικά τις αξιολογήσεις των Αμερικανών, η ΕΚΤ, η Κομισιόν κ.λπ. όργανα της ΕΕ μπορούν να επιβάλλουν εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας σε χώρες -μέλη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απεκδυόμενα κάθε πολιτική ευθύνη τα ευρωπαϊκά αυτά όργανα και φορτώνοντας τις ευθύνες στους αμερικανικούς οίκους, οι οποίοι δήθεν είναι αξιόπιστοι και ανεπηρέαστοι από τις ευρωπαϊκές πολιτικές σκοπιμότητες. Ετσι ισχυρίζονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τώρα όμως που μέσα σε δύο 24ωρα οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης τίναξαν στον αέρα το γαλλογερμανικό σχέδιο συγκαλυμμένης "εθελοντικής" αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και πέταξαν στα "σκουπίδια" τα ομόλογα της Πορτογαλίας, ο Σόιμπλε θυμήθηκε να μείνει "έκπληκτος" και να ξεκινήσει... "αντιολιγοπωλιακό" αγώνα. Μέχρι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαπίστωσε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας "προσθέτει και άλλο στοιχείο κερδοσκοπίας" - μια υποκριτική δήλωση σκοπιμότητας εκ μέρους του Μπαρόζο επειδή έχει βλέψεις να γίνει πρόεδρος της Πορτογαλίας, μόλις τελειώσει η θητεία του στην Κομισιόν...

Στο μεταξύ, η Ισλανδία που ο λαός της αποφάσισε διά δημοψηφίσματος ότι δεν πληρώνει ούτε ένα δολάριο από τα... 85 δισεκατομμύρια που χρωστούν στο εξωτερικό οι Ισλανδοί απατεώνες τραπεζίτες που χρεοκόπησαν, όπως και η Ουγγαρία που έδιωξε το ΔΝΤ και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις υποδείξεις της ΕΕ, πάνε μια χαρά!

Στην κατηγορία των "σκουπιδιών" κρατούν για λόγους εκδίκησης οι οίκοι αξιολόγησης τα κρατικά ομόλογα της Ισλανδίας. "Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αναβαθμιστούν τα ισλανδικά ομόλογα από την κατηγορία των σκουπιδιών" απεφάνθη βαρύγδουπα τον Μάιο ο οίκος Fitch. Οι Ισλανδοί αδιαφόρησαν για τη γνωμάτευσή του και τον Ιούνιο, λίγες μέρες μετά, βγήκαν στις αγορές να δανειστούν 1 δισεκατομμύριο δολάρια - μεγάλο ποσό για τα μεγέθη της ισλανδικής οικονομίας. Τα πενταετή ισλανδικά ομόλογα εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού και μάλιστα με ιδιαιτέρως χαμηλό επιτόκιο για την περίπτωσή τους, μόλις 5% - για την ακρίβεια 4,99% για προφανείς ψυχολογικούς λόγους. Χάριν συγκρίσεως, οι γύπες της κερδοσκοπίας για να πιέζουν τη χώρα μας αγοράζουν τα πενταετή ελληνικά ομόλογα με επιτόκια που στη δευτερογενή αγορά των απατεώνων φτάνουν μέχρι και... 25%!!!

Οσο για την οικονομική ανάπτυξη της Ισλανδίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ θα υπερβεί σε ρυθμούς αύξησης τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης τόσο το 2011 όσο και το 2012!

Στην Ουγγαρία πάλι, όπου ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έδιωξε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση συνέχισε να παίρνει μέτρα που προκαλούν αποπληξία στις Βρυξέλλες. Πρώτον, επανεθνικοποίησε ντε φάκτο τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Δεύτερον, πέρασε στο νέο Σύνταγμα διάταξη περί αναλογικού φορολογικού συντελεστή εισοδήματος.

Τρίτον, πέρασε συνταγματική διάταξη που ορίζει ρητά ότι το εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι - πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποια επόμενη κυβέρνηση θελήσει να βάλει τη χώρα στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία άνω των... δύο τρίτων (!) στη Βουλή για να αντικαταστήσει το φιορίνι με το ευρώ.

*

Β. ΟΡΜΠΑΝ

"Οι Ούγγροι δεν δέχονται εντολές"

Εμπρηστικός ήταν ο λόγος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν κατά την εθνική επέτειο της χώρας. Παρομοίασε τις Βρυξέλλες και την ΕΕ με τη Βιέννη της εποχής των Αψβούργων και τη Μόσχα επί Σοβιετικής Ενωσης, λέγοντας ότι οι Ούγγροι ποτέ δεν δέχτηκαν τις προσταγές καμιάς από τις δύο πρωτεύουσες. "Δεν πιστεύω στην ΕΕ, πιστεύω στην Ουγγαρία" διακήρυξε ο Ορμπαν ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη. "Από το εξωτερικό συνεχίζουν να μας έρχονται επικρίσεις και οργισμένες επιθέσεις για το νέο Σύνταγμά μας και για την οικονομική πολιτική μας. Πρέπει να τους πούμε χωρίς να ανοιγοκλείσουμε τα βλέφαρά μας ότι δεν είναι δική τους υπόθεση. Είναι υπόθεση των Ούγγρων!" δήλωσε ο Ορμπαν στις 31 Μαΐου φέτος.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: