Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

... μολότοφ και ερωτήματα ...

*
Αχιλλέας Πεκλάρης
***
*
Αλλοι τρεις - τέσσερις
*
Κι άλλοι τρεις νεκροί στη λίστα, ή μάλλον τέσσερις. Άσχετοι. Αυτοί ανήκουν στη δικιά μου γενιά, των 30κάτι. Φτηνά την είχαμε βγάλει μέχρι τώρα.

Μετά τον Αλέξη, το Νεκτάριο και τον Χαμιντουλά, τώρα στη λίστα προστέθηκαν και ο Επαμεινώνδας, η Παρασκευή, η Αγγελική και ένα αγέννητο παιδί. Εκατοντάδες τραυματίες, άλλοι γαζωμένοι από καλάσνικοφ κι άλλοι σαπισμένοι στο ξύλο από γκλοπ. Δεκάδες μαγαζιά σπασμένα, κτίρια καμμένα. Άνθρωποι πηδάνε από τα παράθυρα, όπως στους Δίδυμους. Ντου στη Βουλή, «κλέφτες-κλέφτες» και «να καεί». Δακρυγόνο και ρόπαλο, φυσούνα και μολότοφ.

Κι όλα αυτά, παρά τη σύσταση της «Δέλτα» και του «ΔΙΑΣ», την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και τη διάλυση των Πυρήνων της Φωτιάς, τη σύλληψη του Σεϊσίδη, την αφωνία της Σέχτας, τις καθημερινές συλλήψεις εξεγερμένων 20χρονων, τα ΜΑΤ-Καραβίδες στις γωνιές της πόλης, τις χιλιάδες προσαγωγές, τα ντού στις καταλήψεις, την αστυνομοκρατία, το ξύλο.

Μήπως είναι η ώρα να καταλάβει ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., αλλά κυρίως ο πρωθυπουργός, ότι η καταστολή δεν είναι η λύση; Ότι αν δεν γίνουν ταυτόχρονα κινήσεις εκτόνωσης, εμπέδωσης κοινωνικής δικαιοσύνης και αναμόρφωσης της αστυνομίας, η λίστα των νεκρών θα μακραίνει; Ότι η τρομοκρατία είναι λερναία ύδρα;

Το διδάσκει η Ιστορία: Ο Μπους ξεκίνησε δυό high-tech πολέμους και άγρια καταστολή, για να σταματήσει την τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες, ως απάντηση, τίναξαν στον αέρα τη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Μουμπάι, την Κωνσταντινούπολη κι άλλες δέκα πόλεις – και προχθές, παραλίγο την Times Square. Δεν ασχολήθηκε με το τί προκαλεί την τρομοκρατία, παρά μόνο με το να τους πιάσει.

Ζούμε τα αποτελέσματα αυτής της λογικής, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Η δυτική μητρόπολη δεν θωρακίζεται, θα είναι πάντα εκτεθειμένη σε χτυπήματα. Γιατί, πολύ απλά, φτιάχτηκε για να λειτουργεί ελεύθερη.

Υ.Γ.1: Δεν φτάνει να πιαστούν οι δολοφόνοι με τις μολότοφ. Πρέπει να απαντηθούν και 3 ερωτήματα: 1) Είχε το κτήριο έξοδο κινδύνου; 2) Είχε σύστημα πυρόσβεσης με sprinklers, όπως όλα τα σύγχρονα κτήρια; 3) Είχαν πάρει εκπαίδευση για πυρκαγιά οι εργαζόμενοι; Κι επειδή οι απαντήσεις ήδη έχουν δοθεί, πρέπει κατευθείαν να ασκηθεί δίωξη στον υπεύθυνο της Marfin. Γι' αυτό δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Υ.Γ.2: Όταν μια επιχείρηση χρεωκοπεί, πάντα κάποιοι είναι υπεύθυνοι και “το πληρώνουν”. Εδώ, οι διευθυντές μασάνε τα λόγια τους και τα ρίχνουν στους εργαζόμενους. Αρνούνται τις ευθύνες τους και ζητούν από τους υπόλοιπους να πληρώσουν. Αυτό, εκτός από δειλία, είναι και η καλύτερη συνταγή για κοινωνική έκρηξη που γράφτηκε ποτέ στην Ιστορία. Satisfaction guaranteed.

Υ.Γ.3: Σημείο των καιρών: Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ μας (ακόμα και στα αυτονόητα) θα είναι η σπίθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: