Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

... κύμα προσφύγων στην Ιταλία ...

*
Corriere Della Sera
***
*
Συμμαχία των Προθύμων
*
Ο Γεμπσέρα, που γεννήθηκε στη βάρκα των απελπισμένων, η οποία κατέπλευσε από τη Λιβύη, είναι καλά. Αυτό όμως είναι το μόνο καλό νέο από τη Λαμπεντούζα.

Είναι απαράδεκτο η εικόνα αυτού του θαυμάσιου νησιού να ασχημαίνει από τους καταυλισμούς των προσφύγων -στην πλειονότητά τους Τυνήσιοι- που μετά την αποβίβασή τους αφέθηκαν στη μοίρα τους. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στο δρόμο, κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε πρόχειρα καταλύματα.

(...) Η χώρα μας φάνηκε ότι ήταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα, κυρίως όμως απομονώθηκε στο εσωτερικό της Ευρώπης.

(...) Στη Συμμαχία των Προθύμων (...) πολλές χώρες υπεραμύνθηκαν της στρατιωτικής επέμβασης επικαλούμενες την ανάγκη προστασίας των αμάχων από την καταστολή και τη βία. Οσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είναι προφανώς αποκλειστικό πρόβλημα της Ιταλίας. Πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από διαπραγμάτευση για τη θέσπιση κριτηρίων βάσει των οποίων θα συστηνόταν ο μηχανισμός στήριξης, η Γερμανία πέτυχε βολική κατανομή σε δόσεις. Η Ιταλία θα μπορέσει να δώσει σε φάσεις τα 14 δισ. Για να μας ακούσουν οι εταίροι, μια λύση θα ήταν -αν και εφόσον εγκριθεί από τη Βουλή ασφαλώς- να ανακοινώσουμε την αναβολή της καταβολής της πρώτης δόσης μέχρις ότου αρχίσουν να λαμβάνονται συμμετοχικά οι πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τα μεταναστευτικά κύματα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: