Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

... "να πάνε σπίτι τους" ...

*
Γιώργος Αγγελόπουλος
***
*
Επικίνδυνες επικρίσεις

*
«Αυτά που είπα για το Ισραήλ ήταν ακριβώς αυτά που πίστευα» λέει η Ελεν Τόµας, πρώην ανταποκρίτρια στον Λευκό Οίκο. «Στις ΗΠΑ, δεν µπορείς να επικρίνεις το Ισραήλ και να επιβιώσεις».

Η Τόµας υπέβαλε τον περασµένο Ιούνιο την παραίτησή της από τον ειδησεογραφικό όµιλο Ηearst Νews Service, του οποίου ήταν αρθρογράφος και για τον οποίο κάλυπτε τον Λευκό Οίκο. Αν και 90 χρονών, δεν το έκανε λόγω ηλικίας, οι δυνάµεις της, πνευµατικές και σωµατικές, δεν την είχαν εγκαταλείψει.

Οµως ένας ραβίνος τη βιντεοσκόπησε έξω από τον Λευκό Οίκο να ζητάει από τους Ισραηλινούς «να φύγουν από την Παλαιστίνη». Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες ώστε αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την καρέκλα της στην πρώτη σειρά της αίθουσας Τύπου του Λευκού Οίκου, τη µοναδική που, τιµής ένεκεν, έφερε το όνοµα της δηµοσιογράφου - οι υπόλοιπες φέρουν τις ονοµασίες των µέσων ενηµέρωσης που οι δηµοσιογράφοι εκπροσωπούν. Διότι η Ελεν Τόµας ήταν κάτι σαν θεσµός στην αίθουσα αυτή. Στη µακροχρόνια σταδιοδροµία της είχε καλύψει δέκα προέδρους των ΗΠΑ, µε πρώτο τον Αϊζενχάουερ, χωρίς να χαριστεί σε κανέναν. Και η εξαναγκαστική παραίτησή της ήταν γι΄ αυτήν ισχυρό πλήγµα. «Ηταν πολύ σκληρό τις δύο πρώτες εβδοµάδες» είπε τις προάλλες σε συνέντευξη που έδωσε (στον Σκοτ Σπηρς του ραδιοσταθµού του Οχάιο WΜRΝ). «Μετά βγήκα από το κώµα».

Στις 27 Μαΐου, ο ραβίνος Ντέηβιντ Νέζενχοφ, ο οποίος διευθύνει τον ιστότοπο rabbilive.com και είχε συµµετάσχει στις εκδηλώσεις για την Ηµέρα Εβραϊκής Κληρονοµιάς στον Λευκό Οίκο, βγαίνοντας από το προεδρικό µέγαρο πλησίασε την Τόµας - οι γονείς της οποίας ήταν µετανάστες από τον Λίβανο - και τη ρώτησε αν έχει να πει κάτι για το Ισραήλ. «Πείτε τους να φύγουν από την Παλαιστίνη» είχε απαντήσει εκείνη. «Να θυµάστε ότι οι άνθρωποι αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) βρίσκονται υπό κατοχή και ότι η γη αυτή είναι δική τους. Δεν είναι η Γερµανία, δεν είναι η Πολωνία». «Και πού να πάνε;», ρώτησε ο ραβίνος. «Να πάνε σπίτι τους». Και πού είναι το σπίτι τους; «Στην Πολωνία, στη Γερµανία και στην Αµερική και οπουδήποτε αλλού» είχε απαντήσει η Τόµας.

«Του είπα αυτά ακριβώς που πιστεύω» είπε τις προάλλες στον Σπηρς ο οποίος επισήµανε πως από µερικά ρεπορτάζ της εποχής εκείνης είχε παραλειφθεί η αναφορά της στην Αµερική και η Τόµας συµφώνησε. «Δεν µιλούσα για το Αουσβιτς ή τίποτε τέτοιο. Διαστρέβλωσαν τα σχόλιά µου, κάτι που προφανώς πρέπει να κάνουν για την προπαγάνδα τους, αλλιώς ο κόσµος µπορεί να αναρωτηθεί γιατί συνεχίζουν να παίρνουν παλαιστινιακή γη» είπε η Τόµας, χωρίς να εξηγήσει ποιους εννοεί. Οταν άρχισαν τα τηλεφωνήµατα για το σχόλιό της, πρόσθεσε, «είπα ότι αυτό είναι το τέλος της δουλειάς µου». Η δηµοσιογράφος ζήτησε συγγνώµη επειδή κατάλαβε από τα τηλεφωνήµατα πως προσέβαλε αισθήµατα ανθρώπων όµως, τονίζει, «εξακολουθούσα να έχω τα ίδια αισθήµατα για την επιθετικότητα και τη βιαιότητα του Ισραήλ».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: