Μιχάλης Μητσός
***
*
Η οργή της µεσαίας τάξης
*
Η προσωρινή, έστω, αναστολή του προγράµµατος «Στουτγάρδη 21» πέρασε στα ψιλά. Η κινητοποίηση όµως των «καθωσπρέπει» κατοίκων της πόλης ισοδυναµεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, µε την επανεφεύρεση της δηµοκρατίας.
Ο Βάλτερ Σίτλερ είναι 57 ετών, αλλά φαίνεται νεώτερος. Ζει στη Στουτγάρδη πάνω από δέκα χρόνια. Και τους τελευταίους µήνες, κάθε Δευτέρα, δίνει το «παρών» στις µαχητικές διαδηλώσεις κατά της κοπής 300 δέντρων και της καταστροφής του παλιού (ηλικίας 100 ετών) σιδηροδροµικού σταθµού, προκειµένου να κατασκευαστεί καινούργιος που θα εξυπηρετεί τα τρένα υψηλής ταχύτητας. Το επιχείρηµα που παρουσίασε τις προάλλες µπροστά στις κάµερες ήταν αφοπλιστικό: «Δεν θέλουµε να κληροδοτήσουµε στα παιδιά µας µια πόλη που ο σταθµός της θα λάµπει και όλα τα υπόλοιπα θα καταρρέουν». Γιατί είναι αλήθεια ότι µε την ίδια ευκολία που έχουν βρεθεί 5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του υπερσύγχρονου υπόγειου σταθµού δεν βρίσκεται ούτε ένα ευρώ για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθµούς, το πυροσβεστικό σώµα ή την ανακαίνιση των κτιρίων της πόλης.
Ο απεσταλµένος της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ που παρέστη σε µια από τις διαδηλώσεις της Δευτέρας δεν πίστευε στα µάτια του. Οι άνθρωποι που συνάντησε δεν είχαν καµιά σχέση µ΄ εκείνους που διαδήλωναν παλιά στις συγκεντρώσεις της Αριστεράς κατά της πυρηνικής ενέργειας. Είδε ευκατάστατους άνδρες κάποιας ηλικίας να φορούν στο σακάκι τους πράσινες κονκάρδες µε το σύνθηµα «Οben bleiben!» (Μένουµε πάνω!). Είδε γυναίκες µε σφυρίχτρες στο στόµα και κοσµήµατα στον λαιµό, ώστε να µη µένει καµιά αµφιβολία για την κοινωνική τους τάξη. «Ε, όχι και να µπαίνω σε τούνελ για να γυρίζω στο σπίτι µου χωρίς να βλέπω καν την πόλη», είπε η 77χρονη Ντόρις Κίνκελ, που πήγε στη διαδήλωση µαζί µε όλες τις γειτόνισσες. Κάτι του θύµιζαν όλα αυτά. Το σκέφτηκε, το σκέφτηκε, και τελικά το βρήκε: τις διαδηλώσεις που γίνονταν πριν από είκοσι χρόνια, κάθε Δευτέρα και εκείνες, στη Λειψία, και σε διάστηµα λίγων εβδοµάδων οδήγησαν στην πτώση του Τείχους. Και τότε, όπως και τώρα, οι διαδηλωτές δεν ήταν έµπειροι. Δεν ήταν επαγγελµατίες της αµφισβήτησης. Αλλά πέτυχαν τον στόχο τους.
Οι κυβερνώντες άργησαν να συνειδητοποιήσουν τη σηµασία των κινητοποιήσεων.
«Μια χούφτα διαδηλωτές δεν µπορούν να παριστάνουν ότι εκπροσωπούν τον λαό», δήλωσε ο Χάιντς Ντιρ, πρώην διευθυντής της Deutsche Βahn και εµπνευστής του σχεδίου «Στουτγάρδη 21».
Η Ανγκελα Μέρκελ επέµενε µέχρι πρόσφατα ότι οι περιφερειακές εκλογές της Βάδης - Βυρτεµβέργης θα αποτελέσουν ένα είδος δηµοψηφίσµατος για το σχέδιο. Υστερα κάποιος τής ψιθύρισε ότι οι διαδηλωτές δεν ήταν τίποτα περιθωριακοί, ένα µεγάλο µέρος τους ήταν ψηφοφόροι του δικού της κόµµατος, και ήταν βέβαιο ότι στις εκλογές θα την τιµωρούσαν. Εδωσε, έτσι, εντολή να σταµατήσουν οι µπουλντόζες. Τα δέντρα πήραν παράταση.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου