Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

... "Ποιά ηθική;" ...

*

Νίκος Τσαγκρής
***
*
Πολιτική διαφθορά στο τετράγωνο
*
Αλλη μία εβδομάδα με φαρμακερές δόσεις ΔΝΤ και μπόλικη σάλτσα πολιτικής διαφθοράς μάρκας Siemens. Μ’ αυτήν τη συνταγή, καθώς φαίνεται, θα ξεκαλοκαιριάσουμε. Υστερα θα ‘ρθει ο χειμώνας και, φοβάμαι, θα απομείνουμε με σκέτα τα μαντζούνια του ΔΝΤ. Χωρίς τη συνοδεία της σάλτσας διαφθοράς: να καταπίνουμε σκέτο φαρμάκι!...

Κρίμα, διότι διαθέτουμε τεράστια αποθέ­ματα πολιτικής και όχι μόνον διαφθο­ράς. Με τα οποία θα μπορούσαμε (ως επικοινωνιακό σύστημα στην υπηρεσία του συστήματος, μιλάω) να κολάσουμε, όχι μόνο περικοπές επιδο­μάτων και δώρων, αλλά τις οριστικές διακοπές των μισθών και των συντάξεων, γενικώς. Το έχω ξαναγράψει, η διαφθο­ρά είναι αγαπημένο θέμα. Ειδικά όταν εκδηλώνεται σε αντικρινές πολιτικές όχθες, όταν προσωποποιείται σε διακε­κρι­μένους αντιπάλους. Τότε η αδρενα­λίνη ανεβαίνει, η έξαψη κορυφώνεται, το κοινό παραλύει, ναρκώνεται.

Ετσι η διαφθορά ξαναγίνεται η γνώριμη έξυπνη αμαρτία που φωλιάζει μέσα μας: «μεταξύ μας, θα ήταν ηλίθιος αν δεν τα ‘παιρνε!...», είναι η φράση που ακουγόταν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στη μικρή μας χώρα. Τώρα ακούγεται ακόμα και από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες, ακόμα και για μιζαδόρους της πολιτικής τύπου Siemens. Είναι η φράση που τοποθετεί την κοινωνική ηθική στον πάτο των εθνικών μας, να πούμε, αρετών και την πολιτική ηθική κάτω απ’ τον πάτο των αντίστοιχων πολιτικών.

«Ποια ηθική;», μας σαρκάζει από τον άλλο κόσμο ο Ευγένιος Ιονέσκο: «Ονο­μά­σατε ηθική τους κανόνες που διαπλά­θει η κάθε κοινωνία για τον εαυτό της, κανόνες που καταστρέφονται, μαζί με την εκά­στοτε κοινωνία, όταν η κοινω­νία αυτή αποσυντίθεται». Αυτή είναι η αλήθεια μας και διασταυρώνεται με την εμβληματική, της πολιτικής διαφθοράς, ατάκα των καιρών μας: «Ηθικό είναι το νόμιμο»! Και ακόμα χειρότερα, αφού και το παράνομο ηθικό είναι για ορισμένους σύγχρονους πολιτικούς. Αρκεί να ονομάζεται χορηγία!

Γενικότερα, η πολιτική, έτσι όπως ασκείται στους καιρούς μας, δεν είναι παρά μια δραματική, μια τραγική διασκέ­δαση, ένα εγκληματικό παιχνίδι με τη διαφθορά: «η πολιτική είναι νεκρή, αφού νεκρές είναι και οι ιδεολογίες και οι φιλο­σοφίες από τις οποίες ισχυρίζεται πως κατάγεται». Η δε προσφορά συμπτω­μάτων πολιτικής διαφθοράς, υπό τύπον «άρτου και θεάματος», προς τον καθη­μαγ­μένο, οικονομικά και πολιτικά, ελληνικό λαό είναι πολιτική διαφθορά στο τετράγωνο.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι stavrovelonies

Δεν υπάρχουν σχόλια: