Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

... Καθολική Εκκλησία και παιδεραστία ...

*
«Νew Υork Τimes»
***
*

Ενοχη η σιωπή του Πάπα Βενέδικτου
.
για το σκάνδαλο με τους παιδεραστές

*
Κατηγορείται πλέον για συγκάλυψη στοιχείων ενοχοποιητικών για ιερέα που παρενοχλούσε ανηλίκους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε το νέο σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι συνέβαλε προσωπικά στη συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος καθολικού ιερέα που κατηγορείτο για τη σεξουαλική παρενόχληση περισσότερων από 200 ανηλίκων.

Οι «Νew Υork Τimes» αποκάλυψαν ότι «γνωστοί Αμερικανοί ιερείς αλλά και ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ (σ.σ.: το πραγματικό όνομα του Βενέδικτου) συνέβαλαν - προτού εκλεγεί πάπας - μαζί με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Εδρας Ταρτσίζιο Μπερτόνε , στη συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση 200 ανηλίκων που μάλιστα έπασχαν από κώφωση ».

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τον ιερέα Λόρενς Μάρφι, ο οποίος εργάστηκε σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά, στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν, από το 1950 ως το 1977.

Οι «Νew Υork Τimes» γράφουν ότι το 1996 ο τότε καρδινάλιος Ράτσινγκερ- πρόεδρος της επιτροπής για την ορθότητα της πίστεως- επέλεξε να μην απαντήσει σε γράμματα που του είχαν αποσταλεί προσωπικά από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της πόλης του Μιλγουόκι, στα οποία γινόταν αναφορά στις ενέργειες του εν λόγω ιερέα.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική έρευνα, αλλά η όλη διαδικασία σταμάτησε ύστερα από λίγο καιρό.

Ο Λόρενς Μάρφι είχε στείλει γράμμα στον καρδινάλιο Ράτσινγκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο οποίο τόνιζε ότι «η υπόθεση είχε πλέον παραγραφεί και γι΄ αυτό ζητούσε να μπορέσει να περάσει τη ζωή που του απέμενε με ιερατική αξιοπρέπεια» .

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι επεβλήθη τελικά κάποια τιμωρία στον συγκεκριμένο ιερέα» αναφέρει η εφημερίδα «La Repubblica».

Ο ιερέας μετατέθηκε απόρρητα σε άλλα καθολικά σχολεία και ενορίες, όπου και παρέμεινε ώσπου απεβίωσε το 1998.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το 1980, όταν ο καρδινάλιος Ράτσιγκερ ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου «γνώριζε ότι ο κληρικός Πέτερ Χούλερμαν - ο οποίος είχε υποχρεωθεί σε ψυχιατρική αγωγή για να θεραπευθεί από την παιδεραστία επέστρεψε στον ποιμαντικό του ρόλο σε ενορία».

Το Βατικανό διέψευσε τα δημοσιεύματα. Η επίσημη εφημερίδα της Αγίας Εδρας «L΄Οsservatore Romano» ανέφερε ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη και ποταπή πρόθεση» να πλήξουν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ «με κάθε κόστος».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Λόρενς Μάρφι «μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του».

Προσθέτει ότι «πρόκειται όντως για τραγική περίπτωση,την οποία όμως το Βατικανό πληροφορήθηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών». Ακτιβιστές του αμερικανικού συνδέσμου Σναπ (που μάχεται κατά των κρουσμάτων παιδεραστίας μέσα στην Καθολική Εκκλησία), πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ρώμης - Βατικανού, κατακρίνοντας τη στάση του Πάπα Βενέδικτου. «Δόθηκε σαφώς προτεραιότητα στην προστασία της Εκκλησίας» γράφουν οι «Νew Υork Τimes». Η εφημερίδα βασίστηκε σε αποδεικτικά στοιχεία που της παρέδωσαν πέντε άνδρες, οι οποίοι κατήγγειλαν την καθολική επισκοπή του Μιλγουόκι διότι «υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση πολύ προτού ενηλικιωθούν».

2 σχόλια:

dimitris είπε...

Φιλε σταυρο καλησπερα,σε 3 βιβλιοπωλεια δεν το ειχαν το βιβλιο, αλλα στο τεταρτο πηρα τους δυο τομους με την εκπτωση 36 ευρω, σ'ευχαριστω.

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλοδιάβαστο φίλε Δημήτρη ...
... και λέγε μας και μερικά που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον ...
... έρρωσο ...