Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

... ο Ζορμπάς και οι πιωμένοι τουρίστες ...

*
Κώστας Λεονταρίδης
***
*
Τα δικά σας Νομπέλ
.
πόσο ζυγίζουν;
*
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον 16χρονο Πάουλ από το Βερολίνο γιατί δεν ξέρει ποιος και από ποια χώρα έγραψε το «Αξιον Εστί». Το ίδιο ισχύει και για τον συνομήλικό του Θανάση από την Αθήνα, o oποίος αγνοεί τον δημιουργό του «Βέρθερου».

Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμήθηκε με Νομπέλ Λογοτεχνίας (1979), ο μέγας Γιόχαν Βόλφγκανγκ (φον) Γκαίτε (φωτό) έφυγε από τον γνωστό κόσμο πολύ πριν θεσπιστούν τα βραβεία Νομπέλ. Με μια αφοπλιστική, ημέτερη πατριωτική λογική αυτό δεν μας εμποδίζει να σφυρίξουμε τη λήξη ενός φανταστικού αγώνα: Ελύτης - Γκαίτε: 1-0. Νικήσαμε.

Γι’ αυτό μας ξάφνιασε η δήλωση του προέδρου της Βουλής αναφορικά με την πνευματική υπεροπλία των Ελλήνων έναντι των Γερμανών. Θυμίζω τι είπε ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος: «Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης κ. ά. Αυτοί (οι Γερμανοί) τι έχουν να επιδείξουν; Μπας κι έβγαλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;»

Αν επεκτείνουμε τον συλλογισμό, θα μπερδευτούμε. Δηλαδή, πριν από το Νομπέλ του Γ. Σεφέρη (1963), που ήμαστε «αβράβευτη» ως χώρα, δεν υπήρχε πνευματική παραγωγή, άξια παγκόσμιας αναγνώρισης; Ο Καβάφης, ο Καζαντζάκης, ο Ρίτσος είναι λιγότερο διαβασμένοι διεθνώς, δεν προσφέρουν αιώνια λάμψη στην Ελλάδα; Κατ’ επέκτασιν οι π. χ. Κάφκα (φωτό), Μπόρχες, Μούζιλ είναι ελάσσονες δημιουργοί σε σχέση με άλλους νομπελίστες;
Λεπτομέρεια: μόλις πέρυσι, το εν λόγω βραβείο δόθηκε σε Γερμανίδα, τη Χέρτα Μίλερ, και οι παλαιότερα βραβευθέντες Γκίντερ Γκρας, Χάινριχ Μπελ, Τόμας Μαν κ. ά. ήταν Γερμανοί. Και για να έχουμε την (εθνική) συνείδησή μας ήσυχη, ας αναρωτηθούμε: πόσοι από εμάς, προσμετρούνται στους λάτρεις της ποίησης των Σεφέρη - Ελύτη, με μοναδικό –συνήθως κακόφωνο– αποδεικτικό στοιχείο ότι τραγουδάμε στίχους τους σε μουσική (κυρίως) Θεοδωράκη; Ωστόσο, όταν νέα παιδιά εκφράζουν άγνοια για το έργο των νομπελιστών μας, παίρνοντας μελαγχολικό ύφος σχολιάζουμε συνοπτικά: τσσσ... τσσσ... τσσσ… Ηρθε η ώρα να το πάρουμε χαμπάρι. Το κλέος των προγόνων μας δεν αποτελεί συγχωροχάρτι διά πάσαν νόσον και ο «Zorba the Greek» μόνο πιωμένους τουρίστες συνεπαίρνει. Το φιλότιμό μας -παρόμοια λέξη δεν υπάρχει στο διεθνές λεξικογραφικό ρεπερτόριο- ποδοπατείται αλλά με αυθαίρετες προσθαφαιρέσεις φέρνουμε και τους (όποιους) φίλους μας σε δύσκολη θέση.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης έκαναν οι Stavrovelonies

6 σχόλια:

dimitris είπε...

οταν στα σχολεια κανουν ''αχρηστες''ωρες με μαθηματα που στο τελος δεν ''αφηνουν''τιποτα στον διδασκομενο, παρα ενα αγχος αν τα εχει παπαγαλισει καλα,τετοια φαινομενα θα παρατηρουνται, ιστορια,γεωγραφια,γλωσσα,μουσικη,ποιηση,μαθηματικα,γυμναστικη, σκεψου οτι τον ειχανε βαλει επι σημιτη, υπουργο δικαιοσυνης, αχ ελλαδα.

kariatida62 είπε...

To θέμα δεν είναι πόσους Νομπελίστες έβγαλε μια χώρα και πόσους η άλλη!
Δεν μετριέται ο πολιτισμός μ'αυτόν τον τρόπο! Ο Πρόεδρος όμως της Βουλής απήντησε στα τουλάχιστον εξοργιστικά δημοσιεύματα των γερμανικών εντύπων και στον εξευτελιστικό τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί πολίτες την χώρα μας! Κάποιος επιτέλους πρέπει να μιλήσει στην γλώσσα τους και στο επίπεδό τους για να καταλάβουν...
Συνυπαίτιοι για τα δεινά που ήρθαν στα οικονομικά της χώρας είναι και οι Γερμανοί εταίροι μας!

Τυπο-θραύστης είπε...

... γεια σου Δημήτρη ...
... η παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ (Πετσάλνικος) πήρε τα όπλα ...
... το θέμα είναι προς τα πού στοχεύει - μάλλον κρατάει το όπλο από την κάννη ...
... έρρωσο ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλώς την "καρυάτιδα" ...
... απ' ό,τι κατάλαβα, μάλλον μια επανάληψη του περιστατικού με τον Πάγκαλο είχαμε ...
... στο τέλος ζητάμε και συγγνώμη από τους Γερμανούς και παίρνουμε και την βοήθεια (δανεικά για να ξεπληρώσουμε τα δανεικά που μας έχουν δώσει οι γερμανικές τράπεζες) ...
... καλό είναι να "χτυπάμε" στο θυμικό - αναποτελεσματικό δε ...
... έρρωσο ...

kariatida62 είπε...

Το είδες το βιντεάκι που σου έστειλα;
Δηλαδή,βρε Σταύρο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν γνώριζαν τι γινόταν μ'εμάς; Εμείς οι ξύπνιοι καταφέραμε και τους μπερδέψαμε και αυτοί οι απονήρευτοι δεν μας είχαν καταλάβει; Η SIEMENS πού βρίσκεται;
Tις φρεγατούλες σε ποιούς τις πουλάνε οι Γερμαναράδες που ποτέ δεν έχουν ενοχληθεί απο τις παραβιάσεις των Τούρκων στα Ευρωπαικά και όχι Ελληνικά όπως τους βολεύει, να λένε όρια!
Έχουν απο πάνω και το θράσος να περιπαίζουν έναν ολόκληρο λαό και ν'ασχημονούν με τον πολιτισμό τους;
Kαι λίγα είπε ο Πετσάλνικος!

Τυπο-θραύστης είπε...

... μια ερώτηση, "καρυάτιδα" ...
... ο Πετσάλνικος (ο κάθε) δεν ήξερε;
... δεν γνωρίζει ότι απλώς συμμετέχει στον πλουτισμό των ευρωπαϊκών και ντόπιων τραπεζών;
... ο Παπανδρέου δεν γνωρίζει ότι βοηθάει όχι την Ελλάδα, αλλά να διατηρηθεί το σύστημα - να μην πτωχεύση;
... ερωτήματα ...
... έρρωσο ...