Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

... άρωμα γυναίκας, ή ...

*
Ξένια Κουναλάκη
***
*
Αποσμητικά ψηφοδελτίων
*
Η αντιμετώπιση της Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, από τα ελληνικά ΜΜΕ θυμίζει λίγο τις ζοφερές αντιφεμινιστικές εποχές στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν η Δήμητρα Λιάνη παρουσιαζόταν περίπου ως μητέρα όλων των δεινών του Α. Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ και του έθνους ολόκληρου. Εχει ενδιαφέρον η ευκολία με την οποία η κοινή γνώμη στη χώρα μας είναι έτοιμη να ρίξει όλο το φταίξιμο στην άπληστη νέα σύζυγο. Αίφνης, ο κραταιός άνδρας, ο macho ηγέτης, μεταβάλλεται σε υποχείριο μιας αδηφάγου γυναίκας - αράχνης και δεν διστάζει για τα μάτια της μόνο να πάρει μίζες από οπλικά συστήματα και κουτιά πάμπερ γεμάτα χρήματα, για να εναποθέσει -εν είδει αρχαιοελληνικής θεότητας- στα πόδια της δεκάδες ακίνητα (νεοκλασικά στη Δ. Αρεοπαγίτου, ροζ βίλες κ.λπ.). «Σερσέ λα φαμ» (προφέρεται με ελληνοπρεπές, τσιτσάνειο αξάν) είναι η τετριμμένη επωδός των σχετικών αναλύσεων.

Ωραία η μυθολογία, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη. Προτού καν κληθεί σε απολογία η κυρία Σταμάτη είχε καταδικαστεί από τα τηλεοπτικά κανάλια.Τα πλάνα του γάμου στο Παρίσι είχαν σαφές υπονοούμενο. Ο κακομοίρης ο ερωτοχτυπημένος υπουργός Αμυνας αγόραζε με τη σέσουλα στραβά υποβρύχια και άχρηστα αντιαεροπορικά, για να της εξασφαλίσει μια τελετή της προκοπής. Ακόμη και η σημερινή εικόνα της Σταμάτη ερεθίζει τις τηλεοπτικές κάμερες. Τη στιγμή που τα πλάνα από τη σύλληψη του κουρασμένου Ακη ξυπνούν τον οίκτο του φιλοθεάμονος κοινού, το καταβεβλημένο πρόσωπό της ενοχλεί. Παίζει θέατρο; Υποκρίνεται;

Οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα προσφέρουν πεδίον δόξης λαμπρόν για «παντελονάτους» πολιτικούς που στάζουν τεστοστερόνη. Ταυτόχρονα, δεκάδες γυναίκες υποψήφιες καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή για να πείσουν ότι είναι αρκετά, αλλά όχι και απειλητικά έξυπνες για τους άρρενες συναδέλφους, όμορφες, αλλά όχι και υπερβολικά όμορφες, γιατί τότε με κάποιον έχουν κοιμηθεί για να ανέλθουν στην κομματική ιεραρχία, ανεξάρτητες, αλλά όχι τόσο ανεξάρτητες ώστε να παρατάνε τα παιδιά τους σε νταντάδες κ.λπ.

Η Αντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της να προβάλει τον ρόλο της ως συζύγου - συμπαραστάτριας και μητέρας, πιθανότατα για να επανακάμψει αναβαπτισμένη στις επικείμενες εκλογές. «Καλό βόλι» ευχήθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης κατά την πρόσφατη παρουσίαση της υποψήφιάς του Βάνας Μπάρμπα, σε μία συγκεκαλυμμένα, υποτίθεται, σεξιστική αποστροφή. Ο ηγέτης του ΛΑΟΣ έχει άλλωστε υποψήφιες για όλα τα γούστα: μεταξύ άλλων, έδωσε κομματική στέγη στην Αν Σενκλέρ της Ελλάδας, την απατημένη σύζυγο που στάθηκε στωικά στο πλευρό του άτακτου αοιδού Πασχάλη. «Αρωμα γυναίκας» επιμένει να διαπιστώνει ο Τύπος στους κυοφορούμενους κομματικούς συνδυασμούς σε μία από τις γνωστές φράσεις κλισέ. Λες και οι γυναίκες είναι αποσμητικά ψηφοδελτίων.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: