Κυριακή 8 Απριλίου 2012

... Ελλήνων αγκάθινο στεφάνι ...

*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Εξανδραποδίζοντας τους πολίτες
*
Ισχυρότατο ήταν το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία από την πολιτική αυτοκτονία στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χριστούλα. Ο θάνατος ενώπιον του δήμου, του λαού, συνιστά απολύτως συνειδητή πολιτική πράξη. «Για κάποιους, για τα ''πεισματάρικα παιδιά της χίμαιρας'', σε μια τέτοια κατάσταση η αυτοκτονία μοιάζει αυτονόητη. Οχι σαν φυγή, αλλά σαν κραυγή αφύπνισης» αναφέρει σε συγκλονιστική επιστολή της η κόρη του, Εμμυ. «Κοιμήσου πατέρα κι εγώ τραβάω στα αδέρφια μου και παίρνω τη φωνή σου. Μόνο αυτό ονειρευόσουν για τους νέους και νομίζω τα κατάφερες» προσθέτει. Στάση ζωής υπογεγραμμένη με το κόκκινο μελάνι του θανάτου ενός από τους ήρωες της εν εξελίξει εθνικής μας τραγωδίας...

Τα ΜΑΤ «τίμησαν» με τον γνωστό, δικό τους τρόπο τον νεκρό. Προσπάθησαν με δολοφονικό χτύπημα με κλομπ στο κεφάλι να συνθλίψουν το κρανίο του προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου για να τον στείλουν να συνοδεύσει στο ταξίδι χωρίς επιστροφή προς τις όχθες του Αχέροντα τον εκλιπόντα. Ευτυχώς, απέτυχαν.

Ο τραυματισμός δημοσιογράφου του ΑΝΤ1 -και μάλιστα γυναίκας- από τα ΜΑΤ, η απώθηση εκ μέρους τους με ασπίδες τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ και δημοσιογράφου του «Βήματος» την ίδια την ημέρα της πολιτικής αυτοκτονίας συνιστούν πρόσθετες πράξεις που προκαλούν ανησυχία. Αποκαλύπτει η βίαιη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας ότι η κυβέρνηση συνειδητοποιεί πως έχει περιέλθει σε κατάσταση αποξένωσης από την κοινωνία. Εγκαταλείπει έτσι την πολιτική ενσωμάτωσης τμημάτων του πληθυσμού και αποπειράται να εξανδραποδίσει τους πολίτες.

Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης -δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συγκυβερνούν- δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Φοβούνται πλέον υπέρμετρα την έκβαση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που συναποφάσισαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση της κυβέρνησης αυτής. Τα δημοσκοπικά ποσοστά των δύο κομμάτων-πυλώνων του πολιτικού συστήματος της χώρας υστερούν κατά πολύ ακόμη και από τις χειρότερες αρχικές εκτιμήσεις τους. Αισθάνονται ότι αυτοπαγιδεύτηκαν σε μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια.

Η αναβολή των εκλογών δεν είναι όμως εφικτή τώρα πια. Πρέπει να προκληθεί κάποιο πολύ δραματικό γεγονός για να μπορέσει η κυβέρνηση να αναβάλει τις εκλογές - και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα. Η Γερμανία, η ΕΕ και το ΔΝΤ, οι Ελληνες επιχειρηματίες και το ΠΑΣΟΚ ευθύς εξαρχής δεν ήθελαν αυτές τις εκλογές. Οι ξένοι και η οικονομική ελίτ για λόγους σταθερότητας, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί είχαν από 200 ως 250 βουλευτές, τους οποίους μετά τις εκλογές δεν θα μπορούν ούτε να τους ονειρευτούν. Το ΠΑΣΟΚ γιατί από πολιτικός πρωταγωνιστής απειλείται να γίνει «τσόντα» της ΝΔ μετά τις εκλογές, αν η Δεξιά βγει πρώτη, όπως όλα δείχνουν.

Σε... σχιζοφρενική κατάσταση από πολιτική σκοπιά έχει περιέλθει η ΝΔ. Οι εκτιμήσεις του Αντώνη Σαμαρά για τις εκλογικές επιπτώσεις της εγκατάλειψης της αντιμνημονιακής γραμμής και της μεταπήδησής του στο μνημονιακό στρατόπεδο με στόχο να αναδειχθεί αδιαφιλονίκητος ηγέτης των μνημονιακών δυνάμεων αποδείχθηκαν πλήρως λανθασμένες. Οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ συσπειρώθηκαν στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου και όχι μόνο μπαίνουν σίγουρα στη Βουλή, αλλά διεκδικούν και ποσοστά της τάξης του 7% ή 8% ή και περισσότερο.

Αδύνατη η αυτοδυναμία της ΝΔ πλέον. Ο Α. Σαμαράς δεν έχει άλλη ελπίδα από τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, καθιστάμενος βεβαίως όμηρος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το δέλεαρ είναι πως ακόμη κι έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι το «πρώτο πολιτικό βιολί» αν γίνουν εκλογές, έστω και αν το κόμμα του δεν πάρει ούτε 25%! Μεγάλος ο πειρασμός!

Κι η Λαγκάρντ απειλεί από πάνω. «Δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και μια υποχρεωτική έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ!» δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Μεγάλη... βοήθεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: