Σάββατο 14 Απριλίου 2012

... δια του Τύπου τα σπουδαία των εκλογών...

*
"Ρ"
***
*
Μνημόνιο έχουν, κουκιά δεν έχουν
*

ΚΛΑΜΑ: «Η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη, η λιτότητα μέσα στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα επιτείνει καθημερινά την οργή και την απογοήτευση, και άρα είναι απόλυτα δικαιολογημένη η επιθυμία όλων όσοι έχουν παγιδευτεί στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της κρίσης να θέλουν να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όσους θεωρούν υπαίτιους της δυστυχίας τους. Ωστόσο, δεν είναι η οργή ή η αγανάκτηση που θα βοηθήσουν ώστε να χαράξουν οι εκλογείς τον δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης (...) Ψυχραιμία και σωφροσύνη θα πρέπει να διακατέχουν τον ψηφοφόρο όταν φτάσει μπροστά στην κάλπη (...) αυτή τη φορά η όποια απόφασή μας θα καθορίσει για δεκαετίες την εθνική μας πορεία» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΠΙΚΡΑ: «Η μόνη ευρεία πλειοψηφία που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αφορά τη συντριπτική καταδίκη του Μνημονίου και την πάνδημη αρνητική άποψη για τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου (...) όλες οι άλλες αξιολογήσεις κινούνται στον αστερισμό του απόλυτου κατακερματισμού (...) η χώρα ζει εδώ και δυόμισι χρόνια μια πρωτοφανή δοκιμασία (...) ανεξάρτητα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις η Ελλάδα που οδεύει στην κάλπη δεν είναι μια κανονική χώρα. Αρα δεν μπορεί να αναπτύξει "κανονικές" εκλογικές συμπεριφορές. Ούτε να οδηγηθεί σε ένα "κανονικό" αποτέλεσμα» (από άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ: «Με τρομάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο ασύλληπτων γεωπολιτικών αλλαγών (...) Ο πλούτος μετακινείται ανατολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τον ηγεμονικό τους ρόλο και η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρηθεί ενιαία (...) Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο τέλος, αν θα έχουμε μια μικρότερη γερμανοκεντρική Ευρώπη ή μια μετεξέλιξη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Ευρώπη θα αναγεννηθεί μέσα από την κρίση ή αν θα περάσει σε μια φάση παρακμής και πτώσης. Ο κίνδυνος είναι προφανής για την Ελλάδα (...) Η χώρα μας κέρδισε πάντοτε όταν ταυτίσθηκε με τις σωστές διεθνείς συμμαχίες και έχασε όταν δεν τις εκτίμησε σωστά ή αποφάσισε να τις αγνοήσει (...) Στη σημερινή φάση είναι κρίσιμος ο στόχος της παραμονής μας στο δυτικό στρατόπεδο, όσο μεγάλος και αν είναι ο θυμός εναντίον του Βερολίνου ή των Βρυξελλών» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: