Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

... κατασκευάζοντας ενόχους ...

Γιάννης Παντελάκης

***

*

Η σύγχρονη Καταρίνα Μπλουμ...

Το όνομα της Φέι-Μαρί Μάγιερ διαπομπέφθηκε για περίπου δύο εικοσιτετράωρα.
Κυρίαρχο πρόσωπο στα δελτία των οκτώ, σε αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σε ακόμα περισσότερα διαδικτυακά μέσα. Η σύλληψή της από την Ασφάλεια σε συνδυασμό με τις ψεύτικες πληροφορίες που διοχέτευσε η Αντιτρομοκρατική για δήθεν συγγενική σχέση με πρώην μέλη της RAF, μετέτρεψαν τη συγκεκριμένη γυναίκα σε μια σύγχρονη εκδοχή της Καταρίνα Μπλουμ. Οι διαψεύσεις αρχικά από τη Γερμανία και αργότερα από τη μητέρα της για δήθεν συγγενική σχέση με πρόσωπα της RAF δεν περιόρισαν τη δημόσια διαπόμπευσή της. Η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η συγκεκριμένη κοπέλα -που μόλις χθες αφέθηκε ελεύθερη- αποτέλεσε για τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης εύκολη λεία και παράλληλα ιδεώδες πρόσωπο για να δημιουργηθεί μια πλαστή πραγματικότητα. Πλαστή, αλλά παράλληλα ελκυστική για να μετατραπεί σε δραματοποιημένο θέαμα. Από εκείνα που λατρεύουν οι μηχανισμοί καταστολής και επιζητούν με αγωνία τα κανάλια και οι κίτρινες εφημερίδες. Η συνταγή που έδωσαν είχε όλα τα προαπαιτούμενα.

Σχετίζεται με κατηγορούμενους για τρομοκρατία, είναι κόρη πρώην μελών της RAF, είναι αναρχική. Τα τέλεια υλικά για να μαγειρέψουν αυτό που ήθελαν. Οι μηχανισμοί για να κατασκευάσουν ενόχους και να ενοχοποιήσουν ιδεολογίες, τα μέσα ενημέρωσης για να προσφέρουν θέαμα που θα «συγκινήσει» την AGB. Ολα θα ήταν τέλεια, αν δεν υπήρχε η μητέρα της κοπέλας που γκρέμισε το μύθο τους. Ενα μύθο, στον οποίο πρωταγωνίστησαν για μία ακόμα φορά «σπουδαίοι» δημοσιογράφοι, από αυτούς που επηρεάζουν καθοριστικά τα μυαλά της κοινωνίας...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies

4 σχόλια:

dimitris είπε...

STAVROvelonies χαιρεται, ''καποιες'' εφημεριδες δεν ειναι κιτρινες, ειναι μαυρες, το χρωμα του χαφιε, του προβοκατορα, του συνεργατη και διακινητη των ιδεων και των σκοτεινων σχεδιων των μηχανισμων καταστολης, ''θυμισου'' την συγκεκριμενη της ''εποχη'' της ''ανακαλυψης'' της 17ης Ν. ΤΙ ''ΠΑΙΧΝΙΔΙ'' ΕΙΧΕ ''ΠΑΙΞΕΙ''.
Μεχρι και οι εργαζομενοι στην κ...φυλλαδα ειχαν αντιδρασει, εκτος απο τους ''γνωστους υποπτους'' που επαιρναν γραμμη, απευθειας απο το υπουργειο καταστολης...

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Σταύρο είσαι παλιός στο κουρμπέτι και θα θυμάσαι εκατοντάδες περιπτώσεις!Προσωπικά ακόμα βλέπω μπροστά μου το πρωτοσέλιδο του Εθνους το '89 που η σπουδαία τότε ρεπόρτερ Αγγελική Νικολούλη με τεράστια ξύλινα γράμματα έγραφε:"Ιδού ο εγκέφαλος της 17Ν" κι ονομάτιζε τον Περικλή Κοροβέση χωρίς το παραμικρό στοιχείο.Τι τα θες τι τα γυρεύεις φίλε μου.Παρεμπιπτόντως πολύ καλή ταινία η Καταρίνα Μπλουμ!
Καλό βράδυ!

Τυπο-θραύστης είπε...

... γεια σου Δημήτρη ...
... όλες οι εποχές έχουν τις φυλλάδες τους ...
... όπως κάθε εποχή έχει και Σόμπολους ...
... "αλήτες, ρουφιάνοι, παπαγάλοι" ...
... έρρωσο ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... γεια σου Ζει(δωρον) ...
... πού τη θυμήθηκες την Αγγελική;
... την παρέσυρε ο μετέπειτα αστυνομικός άνδρας της και τώρα πρώην ...
... αλλά εδώ που τα λέμε, τη δεύτερη, και για άλλους τρίτη, δουλειά στην τότε ΚΥΠ και σήμερα ΕΥΠ, πώς να την αφήσουν;
... αλήτες, ρουφιάνοι, κυπατζήδες ...
... έρρωσο ...