Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

... συνδικαλισμός με τον Σόμπολο - γίνεται; (2) ...

*
Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης
***
*
Η δημοσιογραφία
είναι πολύ σοβαρή υπόθεση (2)


ΤΗ γιορτινή βδομάδα που πέρασε, το Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης συνεδρίασε και αποφάσισε να παραπέμψει στα πειθαρχικά όργανα του κλάδου επτά από τους οκτώ συντάκτες του γραφείου της «Ε» στη Θεσσαλονίκη, επειδή συμμετείχαν στην έκδοση της εφημερίδας και της «Κυριακάτικης Ε» τις μέρες που η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία στα ΜΜΕ, τον περασμένο μήνα.

ΠΡΙΝ από την απόφαση, σύμφωνα με ασφαλέστατες πηγές, εκφράστηκε προβληματισμός μήπως θα έπρεπε η ΕΣΗΕΜ-Θ να περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνει η ΕΣΗΕΑ με τους 270 (διακόσιους εβδομήντα) συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε.», που σε γενική τους συνέλευση είχαν αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε εκείνη την απεργία-μη απεργία, που πρακτικά στρεφόταν αποκλειστικά εναντίον της «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

ΔΕΝ εκφράστηκε, όμως, κανένας προβληματισμός, που ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΣΜΕΜ-Θ εργάστηκαν για τα προκατασκευασμένα φύλλα άλλης εφημερίδας που κυκλοφόρησε τις μέρες της απεργίας!

ΔΕΝ έγινε, επίσης, επισήμως γνωστό προς τι η σπουδή του Οργάνου της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην παραπομπή των συναδέλφων, γιορτινιάτικα, όπου τίποτε δεν λειτουργεί στη χώρα. Πολύ δε περισσότερο, που δεν λειτουργεί στην ώρα του ούτε τις μη γιορτινές περιόδους.

ΤΟ βέβαιο είναι ότι μια τέτοια απόφαση λύνει τα χέρια σε όσους από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιθυμούν να παραπέμψουν τους 270 ομοφωνήσαντες συναδέλφους της «Ε» και της «Κ.Ε.» στα αντίστοιχα όργανα των Αθηνών, αλλά διστάζουν.

ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ, και καλά κάνουν, γιατί στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ανήκουν μόνο όσοι τσαλαπατούν τη συναδελφική δεοντολογία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκδοτών τους. Ανήκουν και Δημοσιογράφοι, που αντιλαμβάνονται ότι η απεργία, που είχε κηρύξει το όργανο, ήταν μια κοροϊδία για τη δημοσιογραφία:

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε επιτρέψει στους εκδότες και τους δημοσιογράφους να υπερεργαστούν αμισθί, χωρίς αποζημίωση τις προηγούμενες μέρες, για να εκδώσουν φύλλα-κονσέρβα, τα οποία θα κυκλοφορούσαν στα περίπτερα τις μέρες της απεργίας! Οπως έγινε.

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει την απεργία ακριβώς για να υπογράψουν οι εκδότες τη Συλλογική Σύμβαση, για την οποία τους είχε προσκαλέσει. Και δεν πήγε να υπογράψει το προεδρείο με τον μοναδικό εκδότη καθημερινής εφημερίδας, που είχε από πριν δεχτεί: την εκδότρια της «Ε» και της «Κ.Ε.».

* Η ίδια η ΕΣΗΕΑ καταστρατήγησε πρώτη τους όρους της απεργίας που κήρυξε, καθιστώντας την απεργία στην «Ε» και την «Κ.Ε.» απολύτως άνευ αντικειμένου, πράγμα που μπορεί να αντιληφθεί και οποιοδήποτε εργατικό δικαστήριο.

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες διασταυρώνεται η πληροφορία ότι μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ περιφέρουν κατάλογο με ονόματα 110 συντακτών της «Ε» και της «Κ.Ε.», μελών της Ενωσης, με το ερώτημα της παραπομπής στα πειθαρχικά όργανα γι' αυτή την υπόθεση.

ΟΠΩΣ επαναλαμβάνω καθημερινά τα κοντά 40 χρόνια που εργάζομαι στις εφημερίδες, η δημοσιογραφία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Και δεν αφορά τους δημοσιογράφους. Αφορά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, με την καθημερινή της στάση, παράγει ήθος και πρότυπα, θέλει - δε θέλει. Δεν μπορεί να είναι ούτε κουμπωμένη μπροστά σε γενναίες αποφάσεις ούτε να τσαλαπατάει τη δεοντολογία, τη συναδελφικότητα και το συμφέρον των πολιτών για να ικανοποιήσει προσωπικά ή ξένα απωθημένα και συμφέροντα.

Η ΕΙΔΗΣΗ που μεταδόθηκε και γράφτηκε δύο φορές χωρίς να διαψευστεί είναι ότι ο εκδότης του ΔΟΛ απαίτησε (!) από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να τιμωρηθούν οι συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε» (!). Σύμφωνα με τη μία πηγή, απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν υπογράφει τη Συλλογική Σύμβαση.

Ο ΙΔΙΟΣ εκδότης απέλυσε 20 συναδέλφους σε μία μέρα, πριν από την απεργία, χωρίς η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να κουνήσει το δαχτυλάκι της!

Ο ΛΑΟΣ δεν έχει πληροφορηθεί πλήρως ότι τα δύο υπερχρεωμένα με δάνεια εκδοτικά συγκροτήματα ΔΟΛ και Πήγασος έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων για την επιβίωσή τους, και την αποδυνάμωση της «Ελευθεροτυπίας». Η οποία έχει τον ελάχιστο δανεισμό σε σχέση με τους άλλους και σε σχέση με την περιουσία της.

ΚΑΙ μερικοί μέσα στα συμβούλια της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια φορά αποδοκίμασε την απεργία τους με κάλπη η πλειοψηφία των συναδέλφων του «Εθνους», μία των «Νέων» και μία της «Χ.Κ. Τεγόπουλος».

ΜΗΠΩΣ αντί να στρέφονται εναντίον ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ θα έπρεπε να σκεφούν ότι κάτι δεν υπηρετούν σωστά;

ΜΗΠΩΣ βλέπουν ότι οδηγούν τον κλάδο σε διασπαστικές περιπέτειες; Μήπως -το κυριότερο- απαξιώνουν με τις αποφάσεις τους αυτό που θα έπρεπε να φυλάνε ως κόρην οφθαλμού: το κύρος της ΕΣΗΕΑ;

ΜΗΠΩΣ, αντί να ετοιμάζονται να προκαλέσουν επικίνδυνη αναταραχή με τις ενέργειές τους, προτιμήσουν να κάνουν σοβαρά τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν και μόνο αυτή; Αλλιώς ας παραδώσουν τη σκυτάλη σε άλλους.

Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να γίνει κερκόπορτα για εκδότες.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies

2 σχόλια:

dimitris είπε...

Καλημερα, καλη χρονια με υγεια και χαρα σ'εσενα και την οικογενεια σου.
Δεν γινεται με τον σ.........τη, δεν παω στον εοδεαπ, μη τυχον και ερθω μουρη με μουρη με τους παπαγαλοσυνδικαλιστες και μας γραψουν οι φυλλαδες, οποτε ερχεται και ''χαιρεταει'' στις εκδηλωσεις της επηεα, εχω ''περιφρουρηση'', δεν παιζονται οι μ......, οι ξεπουλημενοι των εκδοτων, αντε τωρα να πεσω για υπνο, ΒΑΠΟΡΙ ΕΓΙΝ, γ...την ιδεα μου, γ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλημέρα και καλή σου χρονιά Δημήτρη ...
... σε καταλαβαίνω απόλυτα συνάδελφε (μέλος της ΕΤΗΠΤΑ είμαι) ...
... βιώνω καθημερινά το πρόβλημα του συνδικαλισμού στο χώρο του Τύπου ...
... ειδικά στις μέρες αυτές ...
... μόνο το Διασωματειακό θα δώσει λύσεις - όχι όμως με Σόμπολους και τις σημερινές ηγεσίες των "αδελφών" σωματείων (ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ) ...
... έρρωσο ...