Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

... τα γενόσημα είναι φθηνά. Αλλά ...

*
Παντελής Μπουκάλας
***
*

Η φτήνια τρώει...



Δεν πάει καιρός που σε μία από τις εντατικές μονάδες του Δημοσίου, με τις κλίνες τους επικίνδυνα αναντίστοιχες στις καθημερινές πιεστικές ανάγκες, διακομίστηκε ένα παλικάρι. Είχε πέσει σε κώμα. Αιφνιδίως. Τίποτα στη φυσική του κατάσταση δεν είχε λειτουργήσει σαν προειδοποιητικό σήμα. Οι γιατροί έκαναν ό,τι έπρεπε για να τον κρατήσουν στη ζωή (ευτυχώς, προς το παρόν, το υπουργείο δεν παρεμβαίνει και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα με τηλεοπτικές ντιρεκτίβες) και ύστερα βάλθηκαν να αναζητούν τι προκάλεσε το κώμα. Οχι βέβαια με τις μη αντιγράψιμες και μη αντιγραπτέες μεθόδους του δόκτορα Χάουζ, αυτά είναι για την τηλεόραση, αλλά με προσεκτικές εξετάσεις και με τη λήψη ιστορικού, ρωτώντας τους οικείους του ασθενούς.

Οι εξετάσεις δεν έλυσαν τον γρίφο που βασάνιζε την οικογένεια και το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Αναζήτηση στην αναζήτηση ωστόσο και κουβέντα στην κουβέντα με τους συγγενείς, οι γιατροί έμαθαν κάτι που τους έβαλε σε σκέψεις. Ο Χ (ας τον πούμε έτσι, γιατί η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική) στρατεύτηκε και αφού ορκίστηκε, μετατέθηκε στην παραμεθόρια Ελλάδα. Δεν εννοώ φυσικά την ακριτική Μεσσηνία, που απέκτησε μόλις προχθές αυτόν τον τίτλο και τα απορρέοντα προνόμια, έπειτα από έναν προκλητικά ευφάνταστο πολιτικογεωγραφικό αναδασμό.

Η άριστη μέχρι τότε υγεία του φαντάρου κλονίστηκε. Συμβαίνουν αυτά στον στρατό, και μάλιστα συχνότερα απ’ ό,τι είναι ευρέως γνωστό. Χάρη στη φροντίδα των στρατιωτικών γιατρών και στη συστηματική πλέον παρακολούθηση και αγωγή, το παιδί συνήλθε. Και τέλειωσε τη θητεία του. Επρεπε όμως να συνεχίσει τη θεραπεία. Εκτός λοιπόν από κάποιον γιατρό που να τον παρακολουθεί στοιχειωδώς, χρειαζόταν και συνταγή για να προμηθευτεί το φάρμακό του. Ο γιατρός, πιθανόν από ενδιαφέρον για τα οικονομικά του παιδιού, του συνέστησε ν’ αλλάξει φάρμακο. Να μην παίρνει πια το ακριβό που του χορηγούσαν όσο υπηρετούσε, αλλά ένα γενόσημο. Είναι φτηνότερο, του εξήγησε, αλλά το ίδιο καλό με το πρωτότυπο. Δεν θα ’χεις πρόβλημα.

Αλλά είχε. Σοβαρότατο. Κώμα. Μια «παρενέργεια» που, όπως έμαθαν έπειτα οι γιατροί, όταν ζήτησαν τα φώτα των ειδικευμένων στα ψυχιατρικά συναδέλφων τους, εμφανίζεται συχνότατα μόλις ο ασθενής διακόψει την ακριβή αγωγή και «επιλέξει» το συγκεκριμένο αντίγραφο. Τα μέχρι στιγμής κρούσματα, όλα σοβαρά, δεν είναι λίγα. Γιατί, εν προκειμένω, η φτήνια δεν τρώει τον παρά, αλλά τον άνθρωπο. Τα γενόσημα κατασκευάζονται κυρίως σε χώρες όπου δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί όροι, οι δε πολυεθνικές νοιάζονται για τις συνθήκες παρασκευής τους όσο και η FIFA για τις συνθήκες εργασίας των ημιαιχμαλώτων Νεπαλέζων και Φιλιππινέζων που ετοιμάζουν τα στάδια του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ο δικός μας ΕΟΦ; Λόγω αποψίλωσής του αδυνατεί να ελέγξει ό,τι εισάγεται σαν τάχα φτηνή πανάκεια, προορισμένη αποκλειστικά για τους μη έχοντες. Ωστε και το κώμα, ταξικό είναι. Οπως κάθε κόμμα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: