Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

... πολιτικά ψέματα στον κυβερνοχώρο ...

*
Μαριάννα Τζιαντζη
***
*
Κυβερνοχάος
*
Αναρωτιέται κανείς ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις εάν την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το μεταναστευτικό, κάποιος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης – και όχι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – υποστήριζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μουσουλμάνος. Ισως να μην ακολουθούσε διπλωματικό επεισόδιο, όμως πιθανόν να μη μιλούσαμε μόνο για μια σοβαρή γκάφα αλλά και για την υιοθέτηση μιας πασίγνωστης θεωρίας συνωμοσίας, που υποστηρίζει ότι ο Ομπάμα δεν είναι βέρος Αμερικανός. Πιθανότατα, αν ο αγορητής ήταν άλλος, η φράση αυτή να μη διαγραφόταν από τα πρακτικά της Βουλής, από την επίσημη κοινοβουλευτική ιστορία, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα.
Εύκολα μπορεί κανείς να συσχετίσει αυτή την επισήμως μη ειπωθείσα φράση με ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, την «κυβερνοπόλωση» (cyberpolarization), δηλαδή τη διάδοση και την παγίωση πολιτικών ψεμάτων μέσω του κυβερνοχώρου. Πατέρας του όρου είναι ένας Αμερικανός νομομαθής, ο Κας Σανστέιν, που υποστηρίζει ότι το Διαδίκτυο διευκολύνει τη μετατροπή ενός ψέματος σε «γεγονός», σε αυτονόητη αλήθεια, κυρίως ανάμεσα στους ομοϊδεάτες, οι οποίοι αναζητούν εκείνες τις απόψεις που συντηρούν και κολακεύουν τις διαμορφωμένες αντιλήψεις και τα στερεότυπά τους.
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, που έχει πυροδοτήσει ένα ολόκληρο κίνημα, το birther movement, ο Ομπάμα δεν είναι γεννημένος Αμερικανός και, επομένως, η προεδρία του δεν είναι νόμιμη. Η θεωρία αυτή περιλαμβάνει διάφορες φήμες, όπως ότι ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος και μάλιστα έχει φοιτήσει σε έναν μεντρεσέ, ένα μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο, στην Ινδονησία.
Ολόκληρος πόλεμος διεξάγεται εδώ και ενάμιση χρόνο στο Διαδίκτυο με επιθέσεις, αποκρούσεις, νέες επιθέσεις και αναιρέσεις. Από τη μια το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα (σκαναρισμένο, σε μεγέθυνση και με βεβαίωση γνησιότητας από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων), από την άλλη, πολλές πατριωτικές κραυγές και ρητορείες, κυρίως από το χώρο της θρησκευτικής δεξιάς. Επισήμως, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει διαχωριστεί από αυτές τις φήμες, ωστόσο η πλατιά διαδικτυακή τους διάδοση είναι εντυπωσιακή, το ίδιο και η αντοχή τους στο χρόνο και η υιοθέτησή τους από ένα μεγάλο τμήμα του αμερικανικού λαού.
Σύμφωνα με μια περυσινή δημοσκόπηση, το 28% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 30% παραδέχτηκε ότι δεν είναι σίγουρο. Ακόμα και στη μικρή Ελλάδα, στο Κοινοβούλιο, ο Ομπάμα χαρακτηρίζεται μουσουλμάνος, αν και εδώ η πρόθεση δεν ήταν η αμφισβήτηση της νομιμότητας της εκλογής του, αλλά η υπογράμμιση του «πολυπολιτισμικού background» του ανδρός, όπως αναφέρεται στο σύντομο μήνυμα που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο κ. Χρυσοχοΐδης και με το οποίο παραδέχεται το λάθος του. Τα αίτια του λάθους δεν αναφέρονται, πιθανόν όμως να μην οφείλονται απλώς στον απόηχο της κυβερνοπόλωσης, αλλά και στην αλαζονεία της εξουσίας που συχνά δίνει στους κατόχους της την αίσθηση της παντογνωσίας και του αλάθητου.
Το ατομικό φιλτράρισμα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αρκετό στην εποχή του καταιγισμού των πληροφοριών αλλά και της παραπλάνησης, καθώς ένα ψέμα παγιώνεται όχι μόνο από το πλήθος των επαναλήψεών του, αλλά και από το πλήθος των ψηφιακών πηγών και των ηλεκτρονικών Μέσων που επιχειρούν να το τεκμηριώσουν. Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημοκρατία, ταυτόχρονα όμως η κυβερνοπόλωση εύκολα εξελίσσεται σε κυβερνοχάος, ιδίως όταν και στον κυβερνοχώρο και στις κυβερνήσεις συχνά κυριαρχούν η οίηση της ημιμάθειας και η αυταπάτη της παντοδυναμίας.
---
Σημ.: την εικονογράφηση επιμελήθηκαν οι Stavrovelonies



8 σχόλια:

dimitris είπε...

και παλι σωστος!

α Κενταύρου είπε...

Kαλημέρα
Δεν είναι ακριβώς ψέματα ,είναι προπαγάνδα κατευθυνόμενη γκεμπελικού τύπου ωραιοποιεί και δημιουργεί είδωλα ,φτιάχνει ένα τεχνητό προφίλ του ηγέτη,ένα στερεότυπο στη σκέψη του πολίτη πχ ότι τάδε είναι ευαίσθητος στα λαικά προβλήματα.Από τη άλλη καταβαραθρώνει και καταποντίζει πρόσωπα δημιουργώντας την εικόνα του αρχιερέα της διαπλοκής, άσχετο αν και οι δύο ήταν στο ίδιο κόμμα.
Ένα άλλο πεδίο προπαγάνδας που ασκείται μέσω οικολογικών οργανώσεων κρατικών φορέων και ΜΜΕ είναι ο τομέας της οικολογίας.Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος διογκώνονται ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.Ένα παράδειγμα προσπάθειας επιρροής προς ορισμένη κατεύθυνση είναι ο πόλεμος που έχει ανοίξει ανάμεσα στους παραγωγούς αιολικής ενέργειας και τους κατασκευαστές φωτοβολταικών.Στα πυρά και των δύο με ψέματα? και αλήθειες? κατηγορούν την Υπουργό ώστε να την εκβιάσουν να δεχθεί τη δική τους άποψη.Έχω στο blog μου ανάρτηση σχετική με τις αλήθειες για την ενέργεια.

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλημέρα Δημήτρη ...
... να 'σαι καλά ...
... έρρωσο ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλημέρα "Κένταυρε" ...
... ενδιαφέρουσες απόψεις για την εναλλακτική ενέργεια ...
... τί παίζεται ακριβώς με τον λιθάνθρακα;
... η ανάρτησή σου βάζει θέματα ...
... έρρωσο ...

α Κενταύρου είπε...

`Με το λιθάνθρακα έπαιξε το παιχνίδι και ήταν χαμένο εκ των προτέρων.
Τώρα αυτή τη στιγμή έτυχε να έχω μπροστά μου το λογαριασμό της ΔΕΗ,γράφει ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ
Λιγνιτική 51,42%
πετρελαική 11,16%
φυσικό αέριο 15,79 %
υδροηλεκτρική 8,34 %
ΑΠΕ 7,35%
Διασυνδέσεις 7,35% (Εισαγωγή από αλβανία κλπ)
Δηλαδή από άνθρακα 78% που παράγεται το 51% από τις μονάδες Μεγαλόπολης και κυρίως περιοχή Κοζάνης.
Η λογική λέει το 22% που μένει μπορούμε να το λύσουμε με ένα εργοστάσιο λιθάνθρακα εισαγόμενο βέβαια αλλά πάφθηνο ,λογικό φαίνεται σε περίοδο κρίσης.
Στο κόσμο αυτό όμως υπάρχουν αφεντικά, αν παράγουμε εμείς οι φτωχές χώρες λίγο παραπάνω καυσαέριο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε δεν βλάπτει.Ας κόψει η Γερμανία,η Αμερική γιαυτό αποχώρησαν μερικές χώρες από τη Δανία.
Εξ άλλου υπάρχουν και φίλτρα να μειωθεί η ρύπανση.
Πως προώθησαν τη πολιτική τους ώστε να μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν? Η προπαγάνδα των οικολόγων το μέσο τους και ο εκβιασμός των προστίμων.Τα συμφέροντα μας οδηγούν στις ΑΠΕ μια πανάκριβή στη παραγωγή της ενέργεια που αλοιώνει το περιβάλλον.Χρειάζονται χρήματα για τις ΑΠΕ μας βάζουν λοιπόν να πληρώσουμε (λίγο τώρα στην αρχή) για να πλουτίσουν,διαβάζω λοιπόν από το λογαριασμό της ΔΕΗ Ειδικό τέλος ΑΠΕ 0,42.

Τυπο-θραύστης είπε...

... έχω ερωτήματα "Κένταυρε" ...
... μήπως τα φίλτρα στην παραγωγή λιθάνθρακα π.χ. είναι ασύμφορα;
... το "ιδανικό" των οικολόγων πόσο υπερτονισμένο είναι και γιατί;
... τί σημαίνει - με στοιχεία - ο πλουτισμός από τη χρέωση για τις ΑΠΕ;
... ερωτήματα - φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους - αδαούς ...
... έρρωσο ...

α Κενταύρου είπε...

Εύλογα ερωτήματα.
Να κάνουμε μερικές αυτονόητες παραδοχές.
1)Διατηρούμε το ίδιο επίπεδο ζωής.
2)Το ιδανικό είναι να παράγουμε μόνο από ΑΠΕ,αυτό είναι αδύνατο,επιστημονικά ανέφικτο,oικολογική ουτοπία διότι ισχύει η παραδοχή (1).
3)Αναφερόμαστε στη πραγματική παγκόσμια οικονομία ,όχι σε μια οικονομία ουτοπική όπου η κ.Ομπάμα καλλιεργεί ραπανάκια στο κήπο του Λευκού Οίκου.Στην οικονομία του ανταγωνισμού με ανταγωνιστές τη Κίνα ,την Ινδία κλπ
4)Είμαστε μια ασθενική οικονομία με τεράστιο χρέος.
5)Παραγωγική διαδικασία χωρίς ρύπανση δεν υπάρχει(άλλη οικολογική ουτοπία).
Σε αυτό το πλαίσιο μια σοβαρή Κυβέρνηση σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά και αποφασίζει με στόχο την ευημερία των πολιτών.Μα η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με την ευημερία? ναι έχει σχέση αλλά πρέπει να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ οικολογικής ευσθησίας και της ανάγκης να διατηρήσουμε το τρόπο ζωής,διότι για να παραχθούν τα μέσα ευημερίας που οι οικολόγοι χρησιμοποιούν και αυτοί χρειάζεται ενέργεια και οι ΑΠΕ από άποψη ισχύος μόνο συμπληρωματικά λειτουργούν.
Τα φίλτρα θα αυξήσουν το κόστος σίγουρα, άντισταθμίζεται με το παραπάνω, με το μικρό κόστος του λιθάνθρακα.
Ο πλουτισμός
Η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά από τους παραγωγούς διότι ως γνωστό η παραγωγή ηλεκτρισμού είναι απελευθερωμένη και πουλάει φθηνά στους καταναλωτές.Τα ελλείματα καλύπτονται μέσω φορολογίας.
Επιβάλλει τέλος στους καταναλωτές για να προωθήσει δράσεις όχι προς όφελος του καταναλωτή αλλά προς όφελος των συμφερόντων. Που ακούστηκε ότι σε μια καπιταλιστική κοινωνία οι καταναλωτές προπληρώνουν το προιόν που θα αγοράσουν.
Υπάρχει ένα επιχείρημα που το σέβομαι και δεν είναι οικολογικό, ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Τυπο-θραύστης είπε...

... και ξαναρχόμαστε φίλε "Κένταυρε" στο κλασικό: ή διάλυση της ΔΕΗ και το έργο της πηγαίνει στους ιδιώτες - ή η ΔΕΗ έχει μονοπώλιο ως Δημόσια Επιχείρηση ...
... αυτό το μεσοβέζικο πάλι σε αδιέξοδο (και οικονομικό) θα οδηγήσει ...
... συντάσσομαι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Ενέργειας ...
... έρρωσο ...