Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

... τί σκέπτεται ένας εξωγήινος; ...

Γκαζμέντ Καπλάνι
***
*
Δίψα για UFΟ
*
Συγγνώμη, αλλά δεν το ήξερα. Στην Αμερική κυκλοφορεί ήδη «εγχειρίδιο επιβίωσης» ενάντια στην εισβολή των εξωγήινων. Μου το έδειξε η φίλη μου η Ι. τις προάλλες. Μόλις είχε επιστρέψει από την Αμερική. Δεκαπέντε δολάρια το είχε αγοράσει, στην Καλιφόρνια. Κίτρινο εξώφυλλο, ένα μαύρο ανθρωπάκι, με κοστούμι και γραβάτα, που πέφτει στο κενό, ένας λευκός εξωγήινος που μοιάζει στην παιδική μου φαντασίωση για τα φαντάσματα. Το «εγχειρίδιο» είναι εικονογραφημένο. Δείχνει πώς πρέπει να φτιάξουμε αιχμηρά παλούκια, ρόπαλα με καρφιά και άλλα τρομακτικά παρόμοια για να κατατροπώσουμε τους εισβολείς. Μου θύμισαν τα μαραφέτια που έφτιαχναν οι Βιετκόνγκ. Σαν να θέλει ο συγγραφέας να εκδικηθεί τους εξωγήινους για την ήττα των Αμερικανών στο Βιετνάμ. Οι εξωγήινοι απεικονίζονται ως άσχημοι, πιο κοντοί από μένα, πιο κοντοί και από τον Σαρκοζί, αδύναμοι και κουτοί. Η ανωτερότητά μας απέναντί τους είναι αδιαμφισβήτητη. Αφού είναι εύκολοι εχθροί γιατί πρέπει να τους φοβόμαστε τόσο πολύ; Άσε που δεν αποκλείεται να έρθουν εδώ ειρηνικά. Η συνάντηση μαζί τους ίσως γίνει μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.

Αν και προβλέπω να είναι μια δύσκολη συνάντηση. Θα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι δεν είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος. Θα πρέπει τότε να βάλουμε νερό στο κρασί του ναρκισσισμού μας. Να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα. Αλλά καλό θα μας κάνει, νομίζω. Θα μας ανοίξει καινούργιους ορίζοντες. Αν και θα μας πάρει λίγο χρόνο. Γιατί ο άνθρωπος αντιστέκεται πάντα στην αλλαγή. Χρειάζεται χρόνο να τη χωνέψει. Παρ΄ όλα αυτά, γιατί πρέπει σώνει και καλά τους εξωγήινους να τους φανταστούμε ύπουλους, κακόβουλους, φθονερούς; Είναι, ίσως, ίδιον του ανθρώπου να φαντάζεται το άγνωστο και το διαφορετικό ως τη χειρότερη εκδοχή του εαυτού του; Ξεφυλλίζοντας το «εγχειρίδιο» σκέφτομαι ότι ο φόβος του διαφορετικού μπορεί να σε τρελάνει. Σε κάνει να φτιάξεις πολεμικά εγχειρίδια για εχθρούς που δεν ξέρεις καν εάν υπάρχουν. Η φίλη μου η Ι. διαβάζει πολλά τέτοια εγχειρίδια. Γράφει τη διατριβή της για το πώς φαντασιώνονται οι άνθρωποι τη συνάντησή τους με τους εξωγήινους και τα UFΟ. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, λέει, τα UFΟ και οι εξωγήινοι έχουν γίνει της μόδας. Στη Δύση, ειδικά, η δίψα για UFΟ και εξωγήινους έχει γίνει αδάμαστη. Ακόμα και το Βατικανό αναγνώρισε πέρσι την ύπαρξή τους. Να είναι άραγε η άσβεστη δίψα του ανθρώπου για το μυστήριο που σηκώνει κεφάλι; Δεν ξέρω.
Της λέω πως πέρσι, σε ένα ταξί, ο οδηγός του μου μιλούσε όλη τη διαδρομή για τους εξωγήινους. Μου έλεγε πως υπάρχουν ήδη ανάμεσά μας. Εκείνος όμως τους περιέγραψε ως έξυπνους και καλόκαρδους. Στην αρχή νόμιζα ότι αστειευόταν. Κατάλαβα μετά ότι σοβαρολογούσε. Το απέδωσα, τότε, στο μποτιλιάρισμα... Τώρα, ακούγοντας την Ι. και ξεφυλλίζοντας το εγχειρίδιο, ξανασκέφτηκα για μια στιγμή τους εξωγήινους. Σε περίπτωση που υπάρχουν είμαι περίεργος να μάθω πώς ζουν, πώς σκέφτονται, πώς πολιτεύονται. Υπάρχει και σε αυτούς, όπως και σε μας τους ανθρώπους, ριζωμένος ο φόβος του διαφορετικού; Υπάρχουν και εκεί μετανάστες; Πόσες γλώσσες μιλούν; Όταν πεθαίνουν τι τους κάνουν τους νεκρούς τους; Τους θάβουν ή σκορπίζουν τις στάχτες τους στα αστέρια του Γαλαξία; Πιστεύουν σε Παράδεισο και Κόλαση; Έμαθαν για το νέο iΡad; Υπάρχουν ανάμεσά τους αυτοί που υποστηρίζουν την ειρηνική συνύπαρξη μαζί μας, τους ανθρώπους; Και άλλοι που μας θέλουν κατώτερους, πολίτες τρίτης κατηγορίας του Γαλαξία; Και τι κάνουν εκεί πέρα οι μισάνθρωποι; Φτιάχνουν και εκείνοι ανάλογα πολεμικά εγχειρίδια, στο όνομα της αυτοάμυνας φυσικά; Ρίχνουν φυλλάδια στη Γαλαξιακή Δημοκρατία της Σελήνης με το σύνθημα «έξω οι άνθρωποι από το Ηλιακό Σύστημα;». Ζητούν άραγε και δημοψήφισμα;
---
Σημ.: η εικονογράφηση έγινε με ευθύνη της Stavrovelonies

2 σχόλια:

dimitris είπε...

Στην γειτονια που μεγαλωσα ειχαμε κανενα δυο παιδια που αρχιζαν τα ''παραμυθια'',οταν το ''παραμυθι''ηταν εκτος των οριων γινοτανε αμεση διορθωση, φωναζε καποιος απο τους υπολοιπους συννεφο, επεφτε ενα ομαδικο και ησυχαζαμε απο τα ''παραμυθια.Τα τρελα αμερικανακια λογω ''θεσης''κανουν οτι του φανει του λολο-στεφανη,ενα παγκοσμιο ομαδικο συννεφο θα τους επαναφερει τους ''παραμυθαδες'' .

Τυπο-θραύστης είπε...

... μακάρι Δημήτρη, μακάρι ...
... για να δούμε ποιος θα το ξεκινήσει πρώτος - κι εγώ προσφέρομαι για το πάνω χέρι ...
... έρρωσο ...