Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Tο όνομά μας είναι η ψυχή μας (ή μήπως η ψυχασθένειά μας;)

*
stavrosx1
***
*

Όταν βγαίνει απ’ το ψυγείο
το Μακεδονικό
και μας βαράει στην κεφάλα


του Χρήστου Ξανθάκη

Πάνος Παναγιωτόπουλος ρε παιδιά, Πάνος Παναγιωτόπουλος! Αυτόν βλέπω στον ΣΚΑΪ την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές και από κάτω γράφει το σούπερ:
«Αναμένοντας την κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό».

Εννοείται ότι δεν τον ακούω γιατί έχω βάλει Γιουτούμπι τσίτα και παίζει Apollo 440 το “Pain in any language”. Σπουδαίο κομμάτι αν τύχει και πέσετε πάνω του, κάντε έναν κόπο. Είναι πολύ τρυφερό, πολύ στοχαστικό, πολύ αγαπησιάρικο. Σε αντίθεση με όλο αυτό το στόρι γύρω από το Σκοπιανό ζήτημα, που προσφέρει μια ακόμη καλή αφορμή για να σκίσουμε τις σάρκες μας ως έθνος. Και να βλέπουμε Πάνο Παναγιωτόπουλο στην μικρή οθόνη, να αναπτύσσει απόψεις…

Πέρα απ’ αυτό βεβαίως, όλο και σε κάποιο ψηφιακό γραμματοκιβώτιο θα σας έχει φτάσει η περίφημη επιστολή με τίτλο «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να διαπραγματεύεστε το όνομά μου;», που διακινείται μέσω της ιστοσελίδας onomasia.gr και σημειώνει τα εξής:

«Εγώ υπέγραψα. Στείλε το όπου μπορείς με την προτροπή να το υπογράψουν. Το διοργανώνει η Ομοσπονδία Μακεδονικών ενώσεων. Είναι κι οι Ελληνοαμερικάνοι μέσα. 21 Ιανουαρίου κατεβαίνουμε στο συλλαλητήριο. Πρέπει να βουλιάξει ο τόπος.»
Προσωπικώς προσάναμμα το έκανα, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποιοι και κάποιες το τσίμπησαν το δόλωμα. Μιας και είναι και οι Ελληνοαμερικάνοι «μέσα» και ως γνωστόν όπου μπαίνουν οι Ελληνοαμερικάνοι δεν μπαίνει ο γιατρός. Μπορεί να μπούνε όμως τα άλλα τα παιδάκια με τα ξυρισμένα τα κεφαλάκια και τους μαιάνδρους. Υποψιάζομαι ότι ήδη σκέφτονται το «συλλαλητήριο» της 21ης Ιανουαρίου και ονειρεύονται 21η Απριλίου. Στα ελληνικά αυτό το λένε «καπέλωμα» και αναρωτιέμαι πως θα το αποφύγουν οι διοργανωτές. Αν θέλουν να το αποφύγουν, δηλαδή…

Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση διακατέχεται κι αυτή από μια έντονη σιελόρροια, μιας και έχει την εντύπωση ότι ο Πάνος Καμμένος τώρα στα γεράματα θα αποδειχθεί μεγάλο κορόιδο και θα ρίξει την κυβέρνηση. Στα αγγλικά αυτό το λένε “pipe dream” και έχει να κάνει περισσότερο με κατανάλωση ψυχεδελικών ουσιών και λιγότερο με την πραγματικότητα.

Την οποία πραγματικότητα περιέγραψε ορθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα 902.gr, όπου τόνισε ότι ο εθνικισμός των γειτόνων είναι το πρόβλημα και ότι μαζί με το όνομα πρέπει να το δούμε κι αυτό το ζητηματάκι. Και πώς πρέπει να πάμε για μία ονομασία σύνθετη που θα περιλαμβάνει και το «Μακεδονία» αναγκαστικά. Και ότι άμα έρθει το θέμα στη Βουλή, δεν θα κάτσει το ΚΚΕ να παίζει τέτρις με τη δεδηλωμένη αλλά θα ψηφίσει αυτά που πιστεύει. Βάσει αρχών, για «τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα για την ειρήνη, τη φιλία των λαών της περιοχής, απ’ την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». ο.ε.δ.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: