Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονικό - τις ωφελείται;..

*
stavrosx1
***
*

Το «Μ» κι εΜείς...
της Λιάνας Κανέλλη


Ωραία μπήκε η χρονιά. Μ' ένα τεράστιο «Μ» να προβάλλει στον ορίζοντα, καλύπτοντας όσα ήρθαν κι όσα μας έρχονται κατακέφαλα. Κουτσουρεμένες συντάξεις, εξαερωμένο ΕΚΑΣ, πετσοκομμένα επιδόματα, απαγορευμένος καρπός οι απεργίες, φόροι αναγνωρισμένοι μέχρι κι απ' τον εξαφανισμένο Σώρα και με την απειλή, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σφοδρών αποκαλύψεων για την πολιτική προσωπικότητα του πρωθυπουργού από την σύντροφό του. Αυτό το «Μ», που αντιστοιχεί στη ΠΓΔΜ, μοιάζει με κουμπί αναγκαστικών εξελίξεων, που το πάτησε κάποιος και ψεκάστηκε η βαλκανική ανθρωπότης χωρίς να μπορεί να φανταστεί καμία άλλη λέξη που ν' αρχίζει από Μ, ούτε καν μαμά. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στην παραγωγικότητα και τα παράγωγα, με ανταλλαγή εορταστικών προορισμών (ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Βελιγράδι και ο Σκοπιανός στη Σαλονίκη), λίγες μέρες πριν κάτσει το περιστέρι στο κεφάλι του επόμενου Καρατζαφέρη, το χέρι που πάτησε το κουμπί γράφει ΝΑΤΟ, αλλά δεν απαντά ευθέως για τη σημασία του «Μ».

Η κλασική ερώτηση ποιος ωφελείται (qui bono) από την πρόταξη της ονοματολογίας για την ΠΓΔΜ, καταχείμωνο, ανάμεσα στα σούρτα - φέρτα του Ερντογάν και τα οχτώ πιόνια - στρατιώτες στη σκακιέρα του Αιγαίου, με τα γεωτρύπανα να κάνουν τουρισμό απ' τα ανοιχτά της Μονεμβάσιας ως τη Νάξο και την Κύπρο, δεν απαντιέται απ' όσους κόπτονται για το «Μ». Την ονομασία. Ενδεχομένως και τη Μ-άρκα των προϊόντων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Μπαίνω λοιπόν κι εγώ στο διαδίκτυο, μπας και βρω παράγωγα συμφέροντα για το όνομα στους χάρτες της περιοχής και στα στρατιωτικά ιστολόγια που κάτι ξέρουν εδώ και μία εικοσαετία για τη χρησιμότητα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Μεταφέρω λίγα, απ' τα έτσι κι αλλιώς λίγα που αφορούν στην περιοχή για ακαδημαϊκή, γεωγραφική και οικονομική ενημέρωση, όσων δεν γνωρίζουν τι ενώνει την ΠΓΔΜ με το Κόσσοβο και τον Αλέξη με τους τρεις πρωθυπουργούς της περιοχής, όπως εμφανίστηκαν πρόσφατα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ετσι το «Μ» φαίνεται ότι θα εξυπηρετήσει το «Β» της Βάσης Bondsteel.

Η Βάση θεμελιώθηκε τον Ιούνη του '99 στο ανατολικό Κόσσοβο για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είναι η μεγαλύτερη και ακριβότερη στην Ευρώπη, από την εποχή του Βιετνάμ. Είναι επίσης το αρχηγείο πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων (MNBG-E, KFOR - ΝΑΤΟ) με αρκετές χιλιάδες στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό κι άρχισε να χτίζεται αμέσως μετά τις εβδομήντα οχτώ μέρες ανελέητων βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες για τα καπουτσίνο καφέ και τα κοτοπουλάδικα Κεντάκι που διαθέτει. Σημειώνω ότι έχει 14 χιλιόμετρα περίμετρο, 2,5 μέτρα τσιμεντένιο φράχτη και η ανεργία στον πληθυσμό γύρω της κυμαίνεται κοντά στο 80%. Ο πραγματικός σκοπός της Βάσης, όπως τον γράφουν, είναι η προστασία της ροής του πετρελαίου απ' την περιοχή του Καυκάσου στην Ευρώπη, διά του διαβαλκανικού αγωγού AMBO. Χρηματοδότες επιφανείς οι EΧXONMOBIL και η CHEVRON. Η Βάση, σ' ένα βαθμό ανταγωνίζεται πετρελαϊκώς τα τουρκικά συμφέροντα, αλλά σ' αυτήν έχουν κατά καιρούς γευτεί εκπαίδευση, καφέ και χάμπουργκερ και Ελληνες και Τούρκοι στρατιώτες.

Τη σημασία του «Μ» πρέπει κανείς να την ψάξει στο AMBO. Αλβανία Μακεδονία Βουλγαρία Oil - πετρέλαιο. Αρχικά που απαντούν χωρίς παράγωγα στο τις ωφελείται.

Καλή μας χρονιά!

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: