Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Φαντάσματα απ' το χρονοντούλαπο

*
stavrosx1
***
*

Όταν το Μακεδονικό
προσφέρει ευκαιρίες νεκρανάστασης



του Χρήστου Ξανθάκη

Δύο πράγματα πέφτουνε νωρίς στη φετινή σαιζόν:
Τα συλλαλητήρια και τα καρναβάλια!


Όσον αφορά στα δεύτερα, έτσι λέει το ημερολόγιο, οπότε εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Όσον αφορά στα πρώτα, αυτά είναι τα κουμάντα της πολιτικής επικαιρότητας. Βλέπε τρίτη αξιολόγηση και, κυρίως, βλέπε ζήτημα Μακεδονικό. Κι αν με την ψήφιση των προαπαιτούμενων ξεμπερδέψαμε στο πιτς φυτίλι (με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών να επιχειρεί σχετικώς ψιλοχύμα και μάλλον ανόρεχτα την άλωση της Βουλής), με το ονοματάκι των γειτόνων μας δεν το βλέπω να τη βγάζουμε και τόσο καθαρή. Άσε που θα βρουν την ευκαιρία ένα σωρό φαντάσματα, να δραπετεύσουν από το χρονοντούλαπο και να ξαναζητήσουν μερίδιο απ’ τις ζωές μας…

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι εκείνο της Χρυσής ΑυγήςΣε πλήρη ανυποληψία είχε περιπέσει τον τελευταίο καιρό, μάδαγε από οπαδούς και στελέχη, επιρροή δεν ασκούσε καμιά και μόνο τα γκάλοπ (πραγματικά και λατσεμένα) την κρατάγανε στην εντατική να μην αποδημήσει εις Κύριον. Βρήκε όμως με το Μακεδονικό μια χρυσή ευκαιρία να βγει από το λάκκο όπου χαροπάλευε και να ασκήσει παρέμβαση. Με αιχμή του δόρατος της Θεσσαλονίκη, στο δημοτικό συμβούλιο της οποίας μπούκαραν οπαδοί και βουλευτές του κόμματος. Με τα σχετικά φέιγ βολάν, με πανό, με συνθήματα, όλα κομπλέ. Και έπεται συνέχεια, τους βλέπω από τώρα με δικό τους μπλοκ στο συλλαλητήριο της συμπρωτευούσης, έτοιμους για πολλές φασαρίες.

Έτερη περίπτωση νεκρανάστασης λόγω μακεδονικής σαλάτας; Μα ο Αντώνης Σαμαράς φυσικά, που βρίσκει τώρα την ευκαιρία αφενός να «δικαιωθεί» (βάλτε όσα εισαγωγικά θέλετε) για την πολιτική του στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα και αφετέρου να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έτσι είναι παιδιά, άλλο είναι να παριστάνεις τον θεματοφύλακα των πατροπαράδοτων αξιών στην αξιωματική αντιπολίτευση και άλλο είναι να αναδεικνύεσαι ξαφνικά και από το πουθενά σε πατρική φιγούρα του έθνους. Το ξέρει πολύ καλά αυτό ο Σαμαράς, δεν είναι κανένα κορόιδο, και προετοιμάζει προσεκτικά το έδαφος. Το σημειώνω και αναρωτιέμαι αν θα είναι αυτός ο κεντρικός ομιλητής-έκπληξη στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Στο κόλπο επίσης θέλει να μπει η εκκλησία, που πήρε θάρρος από τον αποκεφαλισμό του Νίκου Φίλη και πλέον ζητάει και τα ρέστα από την κυβέρνηση. Δεν είναι πάντως Χριστόδουλος ο Ιερώνυμος, είναι πολύ πιο σώφρων και σοβαρός ιεράρχης, και εκτιμώ ότι αν λάβει όσα ζητάει από την πολιτεία (πίσω από κλειστές και κλειδωμένες πόρτες, όχι δημοσίως) θα κάνει τα στραβά μάτια. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είμαστε ακόμη σε περίοδο διαβουλεύσεων επί του Μακεδονικού και δεν έχουν πέσει στο τραπέζι επίσημες προτάσεις. Μια πιο διακριτική στάση της εκκλησίας στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να εκπλήξει πολύ κόσμο.

Τέλος, της καταστάσεως θέλουν να επωφεληθούν και κάποιοι οπαδοί. Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ με το προσωνύμιο «Μακεδόνες», για να είμαι πιο ακριβής, που ανακοίνωσε ότι θα κατέβει ολοσούμπητος στο συλλαλητήριο. Υποθέτω ότι θα κατέβουν κατευθείαν από Τούμπα, όπου στις τρεις το μεσημέρι την Κυριακή η ΠΑΟΚάρα αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Αθηνών. Αναρωτιέμαι αν θα τους ακολουθήσει και το λοιπό πλήθος των φιλάθλων, μιας και ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η διοίκηση της ομάδας τηρεί σιγή ιχθύος. Και είναι καμιά πενηνταριά σύνδεσμοι ακόμη με ασπρόμαυρα χρώματα, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να πάρουν θέση…

---
newpost
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: