Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

... παράνοια !..

*
Διον. Βραϊμάκης
***
*

Ζούμε την Ιστορία σε χρόνο ενεστώτα



Η Ελλάδα είναι στη μέγγενη. Την οποία μέγγενη πολλοί θα ήθελαν να μετατρέψουν σε  γκαρότα - δηλαδή σε μεσαιωνικό μηχανισμό εκτέλεσης με το σταδιακό σφίξιμο του λαιμού. Προς το παρόν δεν το κάνουν. Αν τους είμαστε πιο χρήσιμοι νεκροί θα μας είχαν τελειώσει, αυτό είναι βέβαιο. Αλλά μας θέλουν ζωντανούς και μαλθακούς. Πειθήνιους, δοτικούς και ενδοτικούς. Για να τους γυρίζουμε τα δανεικά με λεφτά που μας δανείζουν και μετά θα ξαναδανείζουν τα παιδιά μας για να εξοφλούν τα δανεικά που έχουμε πάρει οι πατεράδες τους. Παράνοια!

Παράνοια σε έναν κόσμο-θερμοκήπιο του παραλογισμού. Όπου κυριαρχούν οι «καθωσπρέπει». Όπως λόγου χάρη ο εντιμότατος κύριος Σόιμπλε που προχθές, όταν ρωτήθηκε για τον Χριστοφοράκο, αυτό το μακρύ χέρι της μίζας που μοίραζε «δωράκια» τής Ζίμενς σε Έλληνες αργυρώνητους (και που τώρα έχει βρει άσυλο στη Γερμανία), μπλάβιασε και άρχισε να μηρυκάζει άσχετα πράγματα. «Ο καθένας πρέπει να καθαρίζει έξω από το σπίτι του», είπε ο εντιμότατος. Και μια μέρα μετά, μόλις χθες, στη Γερμανία άρχισε η κάθαρση και ο καθαρισμός της αυλής της Ζίμενς: αυτοκτόνησε το πρώην στέλεχος της εταιρίας που ήταν μπλεγμένο με τα μαύρα ταμεία της, μέσω των οποίων γίνονταν οι χρηματισμοί!

Αυτό είναι μια παρένθεση στην εξιστόρηση των γεγονότων. Το κυρίως κεφάλαιο γράφεται live τούτες τις μέρες. Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει όλοι, αλλά παρακολουθούμε σε ενεστώτα χρόνο την Ιστορία που εξελίσσεται. Συστοιχίες σύγχρονων οικονομικών πυροβόλων σημαδεύουν τη μικρή κουκκίδα τού χάρτη που τόλμησε – μετά από τεσσάρων χρόνων «παρουσιάστε, αρμ!» – να απλωθεί σε μέγεθος αξιοπρεπούς βούλας.

Eurogroup, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Euro Working Group, ΔΝΤ, Άγγλοι, Αμερικανοί (τα γύρισαν και αυτοί χθες) – όλοι τους και μόνοι μας – ζητούν από την Ελλάδα να συνετιστεί. Φυσικά όπως εννοούν τη σύνεση με τον δικό τους κώδικα. Και σημαδεύουν στο ψαχνό. Μένει να δούμε αν θα τραβήξουν την σκανδάλη για παραδειγματισμό και για να μη γίνει διάχυση της «αταξίας» στους άλλους πονεμένους της Ευρώπης. Και, ακόμα, μένει να δούμε αν εμείς θα αντέξουμε στις θερμοκρασίες μιας μάχης ασυνήθιστης για το πετσί μας στα κοντά πέντε μνημονιακά χρόνια που τα διανύσαμε πρηνηδόν.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: