Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

... γι' άλλο πληρώνεις, άλλος εισπράττει ..

*
stavrosx1
***
*

Το υπουργείο Οικονομικών
παίρνει σχεδόν
το μισό ανταποδοτικό τέλος
της ΝΕΡΙΤ!

Απευθείας από τον λογαριασμό του Δημοσίου εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών μέρος από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν τα νοικοκυριά υπέρ της ΝΕΡΙΤ!

Για την ενέργεια αυτή δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική διάταξη, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να λειτουργεί στο κενό, μετατρέποντας το ανταποδοτικό τέλος σε έμμεση φορολογία, κάτι που δεν προβλέπεται από καμία ευρωπαϊκή συνθήκη!

Το πρόβλημα για τη ΝΕΡΙΤ είναι πως με την αφαίμαξη σχεδόν των μισών εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος δεν μπορεί επί της ουσίας να λειτουργήσει. Η αφαίμαξη του ανταποδοτικού γίνεται χωρίς καμία θεσμική διαδικασία. Υπήρξε μόνο μια δήλωση του Παντελή Καψή, ο οποίος πριν από την εφαρμογή του είχε δηλώσει πως «η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκατ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014». Ο τελευταίος νόμος (4262/2014) δεν έχει καμία πρόβλεψη για την εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών, αν και αναφέρεται το ποσοστό του 0,5% που θα πηγαίνει στη ΔΕΗ ή σε άλλες εταιρείες ενέργειας για τη διαμεσολάβηση στην είσπραξη των εσόδων. «Τα ποσά που εισπράττονται, μετά την αφαίρεση της προμήθειας 0,5%, αποδίδονται στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα στον οποίο ανήκει λογιστικώς η κάθε είσπραξη λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει ο νόμος.

Τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 90 θα πάνε στη μαύρη τρύπα του χρέους. Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν φρόντισε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της ΝΕΡΙΤ, ώστε να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της και να μην κινδυνεύει κι αυτή με κλείσιμο αν δεν πετύχει τους στόχους του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και παρακρατεί το ανταποδοτικό χωρίς κανένα σχετικό δικαίωμα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: