Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

... δημοσιογραφία και ρατσισμός ...


*
Lifo
***
*
Το θέμα
με το «Πρώτο Θέμα»
Ένα πρωτοσέλιδο μιας μεγάλης ελληνικής εφημερίδας ήρθε κι έδεσε με μία από τις πιο δυσάρεστες εβδομάδες των τελευταίων μηνών


Έχουν πέσει πολλά μαζί. Τη μια μέρα δολοφονήθηκε Πακιστανός που πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του και στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Την επομένη πέφτουν στα μαλακά δύο αστυνομικοί και αθωώνονται έξι για την υπόθεση του Κύπριου φοιτητή με τη ζαρντινιέρα. Μετά γίνεται μια μεγάλη αθηναϊκή αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία (την οποία προβεβλημένο μέλος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει «καρναβάλι»). Τέλος, οι σοκαριστικές φωτογραφίες του Α. Ρenso από την Κόρινθο -ρατσιστής τραυματίζει μετανάστη πατώντας τον με το αυτοκίνητο!- κέρδισαν διεθνές βραβείο φωτογραφίας.



Και την Κυριακή, απ' όλα αυτά, η Νο1 σε αναγνωσιμότητα εφημερίδα της χώρας, το «Πρώτο Θέμα», επιλέγει για πρωτοσέλιδο το ότι «τα γεύματα του λαθρομετανάστη» μας κοστίζουν 5,5 ευρώ την ημέρα από τα δικά μας τα λεφτά. Στην πραγματικότητα, τα ημερήσια γεύματα ΟΛΩΝ των έγκλειστων έχουν καθοριστεί εδώ και 10 χρόνια στα 5,5 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων πληρώνει έτσι κι αλλιώς η Ε.Ε.

Στα social media έγινε πανικός και ο Γαλαξιάρχης έγραψε στο «πολυμοιρασμένο» του κείμενο:
«Δεν μου φταίει ο "κομιστής" ντοκουμέντων εκβιασμού, ο επιχειρηματίας πορνοκαλόγερος των ΜΜΕ Θέμος Αναστασιάδης. Όχι. Αυτός είναι γνωστός κι εύκολος θύτης. Εκείνος ο διευθυντής σύνταξης που στήνει το πρωτοσέλιδο. Εκείνος ο αρχισυντάκτης που εγκρίνει το άρθρο. Εκείνοι οι λακέδες που υπογράφουν την "έρευνα". Αυτοί ευθύνονται, φίλε μου. Αλλά και οι λοιποί μισθοσυντήρητοι παραγωγοί αυτού του ρατσιστικού βόθρου. Το ίδιο ενεργά συνυπεύθυνοι είναι. Για την άνοδο του ναζισμού δεν έφταιγε ένας αιμοσταγής ημιπαράφρων δικτάτορας, ούτε μόνο όσοι τον ψήφισαν (αρχικά) και τον στήριξαν στη συνέχεια. Ακόμα κι εκείνοι που αδιαφόρησαν για τον συνάνθρωπό τους έγιναν συνυπεύθυνοι, αν όχι στο πρώτο έγκλημα, ούτε στο δεύτερο, ούτε και στο τρίτο. Αλλά κάποια στιγμή έγιναν. Και τα παιδιά των Γερμανών έως και πρόσφατα ποτίζονταν με αυτή την κληροδοτημένη συνενοχή για ένα παγκόσμιο αιματοκύλισμα που έγινε από τους παππούδες τους πριν από 70 χρόνια. Δεν μπορεί να τη βγάζουν καθαρή μερικές δεκάδες χιλιάδες "λειτουργοί" της δημοσιογραφίας σήμερα στη χώρα μου, όταν ο νεοναζιστικός συρφετός σκοτώνει ανθρώπους. Βολική η ευθύνη Θέμου Αναστασιάδη, αλλά δεν ξεπλένει τη συνενοχή του αρμόδιου οργάνου αλλά και χιλιάδων ακόμα επαγγελματιών του κλάδου που σφυρίζουν κλέφτικα.

Αγαπητοί δημοσιογράφοι, φροντίστε για μία ακόμα φορά να σωπάσετε. Να βάλετε τις υπογραφές σας σε ρατσιστικά παραληρήματα που βαφτίζονται "αποκαλυπτικά ρεπορτάζ". Ή έστω και να μην τις βάλετε, στρέφοντας απλώς το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση. Αν δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, τότε το σύνθημα "αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι" είναι πολύ επιεικές».

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όσο δεν γίνεται κάτι για να λυθεί το πρόβλημα, τόσο οι συνέπειες θα χοντραίνουν. Είτε θα πρέπει να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες είτε να αποφασιστεί πόσους θέλει το κράτος και οι υπόλοιποι να φύγουν. Τα ημίμετρα -όχι μόνο με ευθύνη της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν λειτουργούν και, κυρίως, δεν αφήνουν κανέναν ευχαριστημένο. Υπάρχει όμως συμβιβαστική λύση που θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη; Μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, πριν αποθρασυνθεί τελείως η Χρυσή Αυγή; Ένας σχολιαστής, πάντως, υποστήριξε ότι «το "Πρώτο Θέμα" έχει εν μέρει δίκιο. Η Ε.Ε. δίνει στην Ελλάδα το ποσό των μόλις 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις ανάγκες των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με τη συνθήκη Δουβλίνο 2 (αν δεν κάνω λάθος), για να καλυφθούν η σίτιση, ο επαναπατρισμός και οι ιατρικές ανάγκες των λαθρομεταναστών. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι αυτές οι ανάγκες, λόγω της τεράστιας εισροής λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, ξεπερνιούνται κατά πολύ. Δεν μπορεί κανείς πλέον να αρνηθεί ότι όσο εμείς αγνοούσαμε την Ε.Ε. και τους κανονισμούς της περί οικονομίας, τόσο μας αγνοούσε κι εκείνη στον τομέα της λαθρομετανάστευσης».   "Κάνεις λάθος" του απάντησε άλλος: "322 εκ. ευρώ καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα μέχρι το 2013 για την μεταναστευτική της πολιτική. Άσχετα που λόγω ανικανότητάς μας, πολλά από αυτά δε τα εισπράττουμε."

Πάντως, δεν πέρασε πολλή ώρα και ξανακυκλοφόρησε στο ίντερνετ μια πασίγνωστη προπαγανδιστική αφίσα από τη ναζιστική Γερμανία, που θύμιζε κάπως τη λογική του πρωτοσέλιδου του «Πρώτου Θέματος»:


Magnify Image

Έδειχνε ένα άτομο με αναπηρία (για τον οποίο η φυλετική πολιτική των Ναζί ήταν γνωστή: ευθανασία...) και έγραφε με μεγάλα γράμματα: «60.000 μάρκα κοστίζει αυτός ο ανάπηρος στον λαό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συμπατριώτη, αυτά είναι και τα δικά σου χρήματα».

«Μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι πως όσο πιο πολύ προσεγγίσεις ένα θέμα σαν σκύλος, τόσο πιο πιασάρικο γίνεται», διάβασα τις προάλλες στο Στρουγκ. «Τα σκυλιά έχουν τρία βασικά συναισθήματα: την Πείνα, τον Φόβο και τη Σεξουαλική Επιθυμία. Αν θέλεις να διαβαστεί ένα θέμα, κάν' το να χτυπάει καμπανάκι σε κάποιο από αυτά τα τρία ένστικτα». Είναι γνωστό και λογικό το ότι οι δημοσιογράφοι θέλουν να πουλήσουν φύλλα και ενίοτε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Το πρόβλημα είναι πως αν φέρεσαι στο κοινό σου σαν να είναι σκυλί κι αν το ταΐσεις αρκετά με επικίνδυνες σκέψεις, μπορεί στο τέλος να κατασπαράξει κι εσένα...
---

Δεν υπάρχουν σχόλια: