Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

... να πληρώσει ο θίασος, επιτέλους ...


*
Γιώργος Δελαστίκ
***
*
Η παράσταση έλαβε τέλος
Ιλαροτραγική ήταν η λήξη της σειράς θεατρικών παραστάσεων -επιπέδου «μπουλουκιού» άσημων ηθοποιών που περιοδεύει στην επαρχία- του θιάσου των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον γενικό τίτλο «Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τα νέα μέτρα εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού». Το ιλαρό στοιχείο αφορά στην πολιτική αξιοπιστία των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Το τραγικό στοιχείο όμως αφορά στις δραματικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών στο βιοτικό επίπεδο του συνόλου σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αφήνει βεβαίως παντελώς αδιάφορους τους ηγέτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που απέμεινε και της μεταβατικής ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μοναδικό τους μέλημα έχουν την προσωπική πολιτική επιβίωση, που είναι εντελώς αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση και στη μέσω αυτής νομή της εξουσίας.

«Τσαχπίνικο» ροζ χρώμα είχαν τελικά οι δήθεν «ανυποχώρητες κόκκινες γραμμές» των δύο κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Βενιζέλος και Κουβέλης τις εγκατέλειψαν με εντυπωσιακή ευλυγισία και χάρη. Θαυμάσιες οι πολιτικές κωλοτούμπες τους παρά το στιβαρό τους πολιτικό δέμας.

Τεράστια ήταν η πορεία στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας της Τετάρτης. Ξεπέρασε κατά πολύ τις 100.000 άτομα. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης την έγραψαν βεβαίως στα παλιά τους τα παπούτσια. Αδιαφορούν ολοκληρωτικά για την κραυγή αγωνίας των διαδηλωτών και των απεργών όσο αισθάνονται ότι οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια δεν απειλούν με ανατροπή την κυβέρνησή τους. Το γεγονός ότι την Πέμπτη εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ εναντίον των αναπήρων, τους οποίους έδερναν, έσπρωχναν και κλωτσούσαν, αποτυπώνει ανάγλυφα την κοινωνική αναλγησία της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Αυτά όμως συνιστούν ασήμαντες λεπτομέρειες για τους ηγέτες των κομμάτων που τη συναπαρτίζουν. Τους ανάπηρους θα σεβαστούν;

Μείωση μισθών... κάθε χρόνο (!) και μάλιστα με... αυτοματοποιημένο (!) τρόπο, ώστε να δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, επιδιώκουν να συνομολογήσουν με την τρόικα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Συνυπογράφουν με τους ξένους επικυρίαρχους ανέφικτους στόχους περικοπών και δεσμεύουν τη χώρα κάθε φορά που οι στόχοι αυτοί δεν θα πιάνονται -δηλαδή κάθε χρόνο!- να γίνονται αυτομάτως πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις! Σατανικό κόλπο: και το κράτος πρόνοιας θα καταρρέει λόγω συρρίκνωσης των δαπανών και οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειώνονται διαρκώς επειδή η ΕΕ θα καταποντίζει συνεχώς την Ελλάδα! Εκτακτα.

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά το «κούρεμα» που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ομολογούν τώρα ένας ένας όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, ξένοι και Ελληνες. Παραμύθια μας έλεγαν ότι δήθεν μας «έσωσαν» με την εξοντωτική λιτότητα, το «κούρεμα» και τα δάνεια που τα χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά τα λεφτά τα πήραν οι ξένες τράπεζες. Η Ελλάδα σήμερα πλέει πλησίστια και ταχύτατα προς τη χρεοκοπία, αν δεν γίνει νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της. Αυτή τη φορά όμως πρέπει να πληρώσουν κυρίως οι ξένοι και γι' αυτό έχει ξεσπάσει απερίγραπτος σκυλοκαβγάς μεταξύ τους.

«Μαλλιοτραβιούνται» ΕΕ - ΔΝΤ για το ποιος θα πληρώσει το νέο ελληνικό «κούρεμα». Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μόνο που δεν έχουν βγάλει η μια τα μάτια της άλλης, καθώς το ΔΝΤ εκβιάζει να πληρώσει ολόκληρο τον λογαριασμό η ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πρωτίστως η Γερμανία. Η Μέρκελ, η οποία σαρώνει στις δημοσκοπήσεις με την ανθελληνική και ηγεμονική γραμμή της για την επέκταση του Τέταρτου Ράιχ σε όλη την Ευρώπη, δεν θέλει ούτε ν' ακούσει κάτι τέτοιο. Θα υπέγραφε την πολιτική θανατική καταδίκη της αν δεχόταν να πληρώσει για το χρέος της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει επιμήκυνση χωρίς πρόσθετο κόστος 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποτρέπεται η χρεοκοπία χωρίς «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Φιτς ανακοίνωσε ήδη ότι φέτος αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% και κατά 3% του χρόνου, με το χρέος της χώρας μας να ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ το 2014.

Μόνο ως... ανέκδοτο, στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εκληφθεί η θέση που διατύπωσε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει από μόνη της (!) το κόστος των 15-20 δισ. ευρώ διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος εξουθενωτικής λιτότητας. Απλώς επιδιώκει να μεταθέσει τη χρεοκοπία για να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: