Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

... τί μας χρειάζονται οι υπόλοιποι; ...


*
Ρούσσος Βρανάς
***
*
ΔΡΟΜΟΙ
.
Γενικές...
... απεργίες, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις. Και όχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο. Με μαζικές πορείες οι Γάλλοι ζητούν δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το «σύμφωνο μόνιμης λιτότητας». Ο στόχος της λαϊκής οργής είναι «η ευρωπαϊκή παράνοια της λιτότητας», όπως έγραψε πρόσφατα ο Πολ Κρούγκμαν στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Ομως, όλες αυτές οι εκδηλώσεις εκφράζουν μια ευρύτερη απόρριψη μιας πολιτικής ελίτ που καταργεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, από την προστασία της εργασίας και τη στήριξη της κοινωνίας μέχρι την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών.

Η Ισπανία...
... η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα δεν χρειάζονται διεθνή διάσωση λέει ο βρετανός δημοσιογράφος Τομ Τζιλ. Τα χρήματα που διαθέτουν οι άρχουσες τάξεις αυτών των χωρών είναι τόσα πολλά που φτάνουν για να τις σώσουν. Στην Ιταλία, ο ιδιωτικός πλούτος ανέρχεται σε 8,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας - είναι δηλαδή τετραπλάσιος από το βουνό του δημόσιου χρέους της χώρας. Αν ο πλούτος των μισών από τους πλουσιότερους ιταλούς πολίτες φορολογούνταν με 2% θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 100 δισ. ευρώ ετησίως. Αν ένας έστω χαμηλός φόρος επιβαλλόταν στο 1% των πλουσιότερων Ιταλών, θα απέφερε κρατικά έσοδα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Σε όλα αυτά θα έπρεπε να προστεθούν και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής που διευκολύνεται από φορολογικές αμνηστίες και φορολογικούς παραδείσους για τους οποίους οι χρεωμένες χώρες λένε πάντα πολλά χωρίς να κάνουν  ποτέ τίποτα.

Κοντά σε αυτά...
... υπάρχουν δεκάδες κοστολογημένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα βάρη του ευρωπαϊκού χρέους και να εξασφαλίσουν χρήματα για ανάπτυξη, δουλειές και δημόσιες υπηρεσίες χωρίς επιδρομές στις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ας πάρουμε για παράδειγμα ξανά την Ιταλία και διεθνείς αποστολές, όπως αυτές στο Αφγανιστάν, που γίνονται εν ονόματι της ειρήνης και της ανθρωπιάς αλλά αντί γι' αυτό φέρνουν τον θάνατο και τον όλεθρο. Η αποδέσμευση από το Αφγανιστάν δεν θα έσωζε μόνο ζωές στο εξωτερικό αλλά θα γλίτωνε τους ιταλούς πολίτες από 616 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίζει η ιταλική οργάνωση Sbilanciamoci!. Οι περικοπές στον στρατιωτικό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να αποδώσουν έως και 3 δισ. ευρώ. Ομως, αυτές οι λύσεις δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της τρέχουσας σοδειάς των ευρωπαίων ηγετών.

Ο κύριος...
... στόχος τους είναι να προστατέψουν τους δισεκατομμυριούχους, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Δικαιολογημένα λοιπόν, από άκρη σε άκρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη απόρριψη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τους λαούς τους. Είναι σαν να σκέφτονται οι λαοί αυτό το απλό: αφού πάντα, σε πολέμους ή σε κρίσεις, εκείνοι που σώζουν τις χώρες είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τότε τι μας χρειάζονται όλοι οι υπόλοιποι;
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: