Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

... να τυπώσουμε ...

*
Ανδρέας Ρουμελιώτης
***
*
... ιδεατά νομίσματα !!!
*
H ΕΛΛΑΔΑ είναι υποχρεωμένη να «σωθεί». Για να συνεχίσει να πληρώνει τα δάνεια και τους τόκους των επαχθών χρεών. Αν βρεθεί κάποιος -εξευτελιστικός για τους εργαζομένους- τρόπος να επιστρέψουμε κάποτε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, με ένα-δύο «κουρεματάκια» ακόμη, το χρέος ίσως γίνει «διαχειρίσιμο».
.
Γιατί τώρα, ακόμη και μετά απ' αυτό το «κούρεμα», δεν είναι...
.
Η ΧΩΡΑ υποχρεούται να «σωθεί». Αφού βεβαίως εκχωρήσει πλήρως την όποια εθνική κυριαρχία τής έχει απομείνει και ξεπουλήσει όλο της τον πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, το 2030-2040 ίσως να φανεί κάποιο αμυδρό φωτάκι στο βάθος του τούνελ... Είμαι πολύ αισιόδοξος!
.
Η ΕΛΛΑΔΑ θα «σωθεί». Οι Ελληνες, χλομό... Εκείνοι που στο εξής θα διαχειρίζονται τα οικονομικά του κράτους, θα είναι εντεταλμένοι για να σκαρφίζονται τρόπους πώς θα πάρουν από κάθε γιαγιά, από κάθε παππού και το τελευταίο τους ευρώ για να τα «επιστρέψουν» στους δανειστές. Μεγάλη φτώχεια έρχεται.

Μην έχεις καμιά αμφιβολία.
.
«ΣΩΤΗΡΙΑ» της χώρας σημαίνει να επιβιώσει για να ξεπληρώσει. Η λεπτομέρεια που απομένει είναι αν και πώς θα επιβιώσουν οι Ελληνες. Αν μας διώξουν από το ευρώ, θα 'ναι, λέει, καταστροφή. Αν μείνουμε στο ευρώ με διαρκή Μνημόνια, επίσης θα 'ναι καταστροφή. Οι πιο νέοι, τα καλύτερα μυαλά, φεύγουν έξω. Οσοι απομείνουμε εδώ χάμου πολύ δύσκολα θα βρίσκουμε δουλειές και εισόδημα. Το ευρώ αποδείχτηκε πολύ σκληρό νόμισμα για τον ευρωπαϊκό Νότο. Μόνο τη Γερμανία συμφέρει. Θα γινόμασταν ανταγωνιστικοί μόνον αν επιστρέφαμε στη δραχμή. Αυτό όμως θα 'ταν καταστροφικό, γιατί θα 'πρεπε να αποπληρώνουμε το χρέος σε ευρώ.
.
ΤΟ ΕΧΩ γράψει - το επαναλαμβάνω! Να φτιάξουμε κοινωνικές τράπεζες και να τυπώσουμε ιδεατά νομίσματα. Κάνεις τη δουλειά που ξέρεις, αμείβεσαι με εναλλακτικά νομίσματα μέσω της κοινωνικής τράπεζας και αυτά τα ανταλλάσσεις με προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι. Δεν ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό. Ετσι ανατάχτηκε το κατεστραμμένο Βανκούβερ, έτσι επιβίωσε η Αργεντινή. Ακόμη και στην πλεονασματική Γερμανία κυκλοφορούν 30 εναλλακτικά νομίσματα αυτή την εποχή.
.
ΜΟΝΟΝ έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε. Με τη γεωργία της εγγύτητας και τις τοποφαγικές αγορές απ' ευθείας διάθεσης τροφής. Με το ισοδίκαιο ανταλλακτικό εμπόριο. Με τα εναλλακτικά-ιδεατά κοινωνικά νομίσματα, που δημιουργούν μια νομισματική ποικιλότητα. Με τα δίκτυα αλληλοβοηθητικής ασφάλειας υγείας και τα ταμεία αλληλεγγύης. Με τα ανταλλάξιμα χρονομερίδια της εργασίας και το κοινωνικό χρήμα. Με διευρυνόμενα δίκτυα ανταλλαγών σε όλα: στα σπίτια, στα εξοχικά, στο πάρκινγκ, στις μετακινήσεις, στα εμπορεύματα, στις υπηρεσίες, στις διακοπές. Με τη δημιουργία κοινωνικών - ηθικών τραπεζών και χρονοτραπεζών. Με την εφευρετικότητα της νέας οικονομίας των αναγκών.
.
ΑΝ για την Ελλάδα «σωτηρία» σημαίνει να μπορεί να ξεπληρώνει εσαεί δισ. ευρώ, για μας σωτηρία είναι να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να αμειβόμαστε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν δημιουργήσουμε εναλλακτικά οικονομικά δίκτυα και δομές. Μόνον αν τυπώσουμε δικά μας νομίσματα!

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: