Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

... όπου φτωχός και η μοίρα του ...

Γιώργος Αγγελόπουλος
***
*

ΝΤΟΝΓΚΡΙΑ ΚΟΝΤ
*
Το «Άβαταρ» της Ινδίας
*
«Το δράμα του "Άβαταρ" διαδραματίζεται σήμερα στους λόφους του Νιγιαμγκίρι, στην Ορίσα της Ινδίας», σύμφωνα με τη Survival Ιnternational· πρωταγωνιστές του, τα 8.000 μέλη της φυλής Ντόνγκρια Κοντ που αυτοαποκαλούνται Τζάρνια, «προστάτες των ποταμών».

Oι Ντόνγκρια Κοντ κατοικούν σε μικρά σπίτια από ξεραμένη λάσπη με σκεπή από φύλλα φοινικιάς, χωρίς ηλεκτρικό, τηλεόραση, απομονωμένοι στα βάθη της Ανατολικής Ινδίας, στους Λόφους Νιγιαμγκίρι του κρατιδίου Ορίσα. Θεωρούν τους λόφους τους ιερούς και, όπως οι Νάβι στο κινηματογραφικό «Άβαταρ», προσπαθούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να καταστρέψουν το ιερό δένδρο τους για να εκμεταλλευθούν ορυκτά κάτω απ΄ αυτό, έτσι και οι Ντόνγκρια Κοντ απειλούνται από μια βρετανική εταιρεία, τη Vedanta Resources, που θέλει να εκμεταλλευτεί τον εξαιρετικής ποιότητας βωξίτη στο υπέδαφος των ιερών λόφων. Στις 8 Φεβρουαρίου, η μη κυβερνητική οργάνωση Survival Ιnternational που υπερασπίζεται τους αυτόχθονες πληθυσμούς, δημοσίευσε μια έκκληση προς τον Τζέημς Κάμερον, τον σκηνοθέτη του «Άβαταρ», να βοηθήσει τη μικρή φυλή. «Το "Άβαταρ" είναι μια πολύ αληθινή μυθοπλασία. Στην Ινδία, η φυλή των Ντόνγκρια Κοντ μάχεται για να υπερασπιστεί τη γη της. Είδαμε την ταινία σας. Τώρα δείτε κι εσείς τη δική μας», ζητάει από το σκηνοθέτη η Survival Ιnternational.

Η Vedanta Resources έχει ήδη κατασκευάσει στους πρόποδες των λόφων ένα εργοστάσιο για να μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνιο, όμως περιμένει να ανοίξει το ορυχείο για να λειτουργήσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Εκατόν είκοσι οικογένειες της φυλής Ντόνγκρια Κοντ που δέχθηκαν να δουλέψουν στο εργοστάσιο, ζουν πλέον σε σπίτια από τσιμέντο. Η μεταλλευτική εταιρεία τους έχει υποσχεθεί ιατρικές υποδομές, σχολεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να στραφούν στη γεωργία. Όμως η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως το εργοστάσιο που εγκαινιάσθηκε το 2006 έχει ήδη αρχίσει να μολύνει τα ποτάμια και να απειλεί την υγεία των κατοίκων. «Κάναμε μπάνιο στον ποταμό. Τώρα όμως φοβάμαι να πάω εκεί τα παιδιά μου. Οι δύο γιοι μου παραπονούνται για φαγούρες», είπε στους ανθρώπους της Διεθνούς Αμνηστίας μια γυναίκα μέλος της φυλής.

Τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογραμμίζουν πως το ανοιχτό ορυχείο βωξίτη που θέλει να φτιάξει η Vedanta Resourses θα προκαλέσει αμετάκλητες βλάβες στο περιβάλλον και θα σημάνει το τέλος των Ντόνγκρια Κοντ ως ξεχωριστού λαού. Καταγγέλλουν επίσης ότι μέλη της φυλής δέχονται απειλές για να φύγουν από τη γη τους. Όμως η Vedanta Resourses υπογραμμίζει ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία των λόφων και πως «η οικονομία των τοπικών κοινοτήτων» θα αναπτυχθεί με το άνοιγμα του ορυχείου... Το έργο έχει εγκριθεί από το ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο και θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες. Η «Λε Μοντ» σημειώνει πως η φυλή των Ντόνγκρια Κοντ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην εξαφάνιση, απ΄ ό,τι στο χάπι εντ του «Άβαταρ».
---
Σημ.: η εικονογράφηση έγινε με ευθύνη της Stavrovelonies

4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Με τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες πού σεγκέντρωση μυαλού για να ετοιμάσω την βαλιτσούλα της μικρής φυγής μου;
Πρέπει να κλείσω τον λαπτοπ, γιατί αλλιώς δεν βλέπω να φεύγω...

dimitris είπε...

Αυτα που διαβαζω στα ιστολογια τα μεταφερω στην δουλεια, κατι στοματα να, οπως καλη ωρα τωρα που διαβαζω.Ασε την kariatida62 να ''μπαρκαρει''θα χασει το πλοιο.

Τυπο-θραύστης είπε...

... φίλη "Καρυάτιδα", βαλίτσες επ' ώμου και έφυγες ...
... καλά να περάσεις ...
... έρρωσο ...

Τυπο-θραύστης είπε...

... σ' αυτόν τον "παγκοσμιοποιημένο" κόσμο, φίλε Δημήτρη, ό,τι συμβαίνει μακριά από μας ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει και εδώ ...
... καλύτερα πληροφορημένοι, παρά να μας πιάσουν στον ύπνο ...
... έρρωσο ...