Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ράγιο Βαγιεκάνο - το ποδόσφαιρο αλλιώς...

*
stavrosx1
***
*

Βαγιέκας
Η ποδοσφαιρική γειτονιά
που έδιωξε τον νεοναζί,
οι παίκτες που κάνουν απεργίες


Η ειδική περίπτωση της ΡΑΓΙΟ ΒΑΓΙΕΚΑΝΟ, σε μια περιοχή της Μαδρίτης που ξεχωρίζει - Πως σώθηκε ένα σπίτι από το δάνειο!

Όταν περνάς την Αβενίδα ντε λα Αλμπουφέρα με προορισμό προς τα νοτιοανατολικά της Μαδρίτης θα δεις δύο τεράστια σούπερ μάρκετ (Lidl και Mercadona) στο δεξί σου χέρι. Αυτό είναι το άτυπο σύνορο του Βαγιέκας, μιας από τις πιο υπανάπτυκτες, αλλά και συνάμα τις πιο ζωντανές γειτονιές της ισπανικής πρωτεύουσας. Τα σούπερ μάρκετ θα’ λεγε κανείς ότι οριοθετούν τα τελευταία οχυρά του καπιταλισμού. Στο Βαγιέκας, την περιοχή όπου όλος ο κόσμος υποστηρίζει φανατικά τη Ράγιο Βαγιεκάνο κι όχι τη Ρεάλ ή την Ατλέτικο, βασιλεύουν η ανθρωπιά και η έγνοια για τον γείτονα. Η Ράγιο συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας πριν λίγες ημέρες χάρη σε μια μεταγραφή που χάλασε: Αυτή του Ουκρανού Ζοζούλια, ο οποίος συμφώνησε να έλθει δανεικός από τη Μπέτις, όμως συνάντησε την καθολική αντίδραση του κόσμου λόγω της ιδεολογικής του ταυτότητας. Οι φίλοι της Ράγιο δεν θέλουν έναν νεοναζί στην ομάδα τους. Άπαξ και πείστηκαν ότι ο Ζοζούλια είναι τέτοιος, η άρνησή τους να τον δεχτούν ήταν κατηγορηματική, όσο κι αν ο ίδιος θέλησε να τους ρίξει στάχτη στα μάτια με κατευναστικές δηλώσεις. Μια μικρή έρευνα που έκαναν έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τοποθετήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία ο Ζοζούλια εμφανιζόταν ως συμπαθών το φιλοφασιστικό καθεστώς της πατρίδας του.

Κινητοποίηση για να σωθεί ένα σπίτι


Πανό της Ράγιο Βαγιεκάνο για τον Φύσσα
Η προηγούμενη φορά που η Ράγιο έγινε πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη ήταν κι αυτή ιδιαίτερα χαρακτηριστική: το 2014 ολόκληρο το ποδοσφαιρικό τμήμα κινητοποιήθηκε για να αποπληρώσει ένα… στεγαστικό δάνειο! Ο τότε προπονητής Πάκο Χέμεθ είχε ενημερώσει τους παίκτες ότι η 85χρονη Κάρμεν Μαρτίνεζ Αγιούσο κινδύνευε να χάσει το σπίτι της στο Βαγιέκας, επειδή είχε μπει εγγυήτρια στο στεγαστικό του γιου της, ο οποίος είχε χάσει τη δουλειά του και αδυνατούσε να το αποπληρώσει. Διοίκηση, παίκτες, οπαδοί έβαλαν όλοι λεφτά και το σπίτι σώθηκε. Αυτή η κίνηση δείχνει σε όλη της την έκταση τη φιλοσοφία του κλαμπ, το οποίο εκπροσωπεί πραγματικά τη γειτονιά κι ας παίζει στο ανώτερο επίπεδο του ισπανικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι παίκτες της ομάδας και ειδικά οι ξένοι μένουν στην περιοχή του Βαγιέκας και όχι στα «πλούσια» προάστια της Μαδρίτης. Είναι όρος στο συμβόλαιό τους, για να τους γίνει βίωμα ότι φορώντας τη φανέλα της Ράγιο εκπροσωπούν κάποιους ανθρώπους κι όχι απλά ένα κλαμπ.

Μόνο κάτοικοι της περιοχής

Οι ποδοσφαιριστές κινούνται στην περιοχή, πιάνουν κουβέντα με τους καταστηματάρχες, πίνουν τον καφέ τους και το ποτό τους και μαζί με τις δικές τους ανησυχίες κουβαλούν κι αυτές των απλών ανθρώπων, που τους στηρίζουν κάθε εβδομάδα πηγαίνοντας να τους δουν. Όποτε η Ένωση Εργατών της Ισπανίας (με άλλα λόγια, η ισπανική… ΓΣΕΕ) εξαγγέλλει απεργία, στην ομάδα δεν γίνεται προπόνηση. Οι παίκτες, όμως, δεν παίρνουν ρεπό. Κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια σαν απλοί εργαζόμενοι! Το Βαγιέκας είναι το πιο «μαυροκόκκινο» προάστιο της Μαδρίτης, τα αριστερά κόμματα (κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) κυριαρχούν. Οι οπαδοί της ομάδας συμμετέχουν στον σύνδεσμο “Bukaneros”, που σημαίνει «πειρατές», κι έχουν αναπτύξει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τους οπαδούς των άλλων ομάδων στις μαδριλένικες γειτονιές.

«Μικρή στο γήπεδο. μεγάλη στις αξίες»

Οι κοινωνικές αξίες είναι πάνω από τα αποτελέσματα, άλλωστε το βασικό σύνθημα της ομάδας είναι «μικρή στο γήπεδο, μεγάλη στις αξίες», το σχετικό πανό αναρτάται στο γήπεδο σε κάθε ματς. Στο πρώτο ματς της νέας περιόδου, τον Σεπτέμβριο, που βρήκε τη Ράγιο στην Σεγκούντα Ντιβιζιόν, το μοναδικό πανό που αναρτήθηκε ανέφερε «οι κατηγορίες δεν έχουν σημασία»… Τον επίσημο ύμνο της ομάδας τον έφτιαξαν οι Ska-P, μια σκα-πανκ μπάντα πασίγνωστη στην Ισπανία για τα αντιφασιστικά της αισθήματα. Οι φίλοι της Ράγιο δεν τρώνε παραμύθια για μεγάλους επενδυτές και λεφτάδες. Η ανάληψη της προεδρίας από τον ιμπρεσάριο Ραούλ Μαρτίν Πρέσα το 2011 συνοδεύτηκε από εκτεταμένες διαδηλώσεις εναντίον του, στην οποία ο κόσμος απαιτούσε διαφάνεια στις διαδικασίες αγοραπωλησίας του συλλόγου. Θέλοντας και μη ο Πρέσα έδωσε όλα τα στοιχεία και οι οπαδοί τα πήγαν από μόνοι τους σε δικηγόρους και λογιστές για να τα ελέγξουν! Ο Πρέσα, που δεν έχει γεννηθεί στο Βαγιέκας, θεωρείται απλά… αναγκαίο κακό για τους περισσότερους οπαδούς, που απλά τον ανέχονται στην προεδρία και του φορτώνουν όλα τα παράπονά τους για τα κακά της ομάδας.

Χωρίς αποδοκιμασίες 

Αποδοκιμασίες εναντίον προπονητή και παικτών δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ. Οι περισσότερες ισπανικές ομάδες επιλέγουν να πειραματίζονται στις εναλλακτικές εμφανίσεις τους με τα «εθνικά» χρώματα των περιφερειών τους. Η Ράγιο εδώ και χρόνια έχει συνηθίσει να στέλνει μηνύματα και μέσω των εμφανίσεών της. Η πρώτη της εμφάνιση είναι ίδια με της Ρίβερ Πλέιτ, λευκή με μια διαγώνια κόκκινη ρίγα. Η δεύτερη είναι μαύρη με μια ροζ διαγώνια ρίγα και η τρίτη είναι γαλάζια με τέσσερις διαγώνιες ρίγες (κόκκινη, κίτρινη, γαλάζια και μωβ), τα χρώματα της σημαίας-ουράνιου τόξου των ομοφυλοφίλων.
---
πηγή: Αργύρης Παγαρτάνης / Live Sport
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: