Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

... ο καλός "Κ", ο κακός "Κ" ...

*
stavrosx1
***
*
Ο αποτυχημένος κομμουνισμός
και το success story του καπιταλισμού

γράφει ο Παντελής Μαρκούλης*


«Ο κομμουνισμός απέτυχε. Όπου και αν δοκιμάστηκε, φάνηκε πως δεν έχει καμία τύχη. Πουθενά δεν απέδωσε καρπούς ο κακός και αποτυχημένος κομμουνισμός». Αυτά δεν ισχυρίζονται πολλοί; Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο κομμουνισμός είναι το χειρότερο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, αφού πουθενά δεν πέτυχε. Και όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά κατέστρεψε τους λαούς πάνω στους οποίους εφαρμόστηκε.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: ο κομμουνισμός δεν δοκιμάστηκε και δεν εφαρμόστηκε πουθενά. Όταν κάτι δεν έχει εφαρμοστεί, δεν μπορεί να θεωρείται αποτυχημένο, γιατί η αποτυχία συνεπάγεται πως αυτό το κάτι δεν πέτυχε τους στόχους του. Ο κομμουνισμός δεν είναι ανεφάρμοστος, αλλά σίγουρα είναι ασύμφορος. Και ο νοών νοείτω.

Καλά θα κάνουν οι φιλελεύθεροι να σταματήσουν τα παραμύθια περί αποτυχίας του κομμουνισμού. Ο κομμουνισμός ούτε εφαρμόστηκε ούτε εφαρμόζεται. Ούτε στην Ε.Σ.Σ.Δ., ούτε στο Βιετνάμ, ούτε στην Κίνα, ούτε στην Κούβα, ούτε στη Β. Κορέα, ούτε στη Βενεζουέλα. Δυστυχώς, ο κομμουνισμός δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε ένα περιβάλλον καπιταλιστικό (εξ’ ου και το «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε» στο «Κομμουνιστικό μανιφέστο» του 1848). Ακόμη, το γεγονός ότι κάποιοι φόρεσαν τον μανδύα του κομμουνιστή ‒διαφορετικής ποιότητας κάθε φορά‒ και επέβαλαν καθεστώτα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον κομμουνισμό, δεν σημαίνει ότι ο κομμουνισμός πρεσβεύει τις πολιτικές των καπηλευτών του.

Υπάρχει, βέβαια, ένα πολύ πετυχημένο σύστημα: ο 
«καλός» μας καπιταλισμός. Που, όπως μας λένε οι φίλοι μας οι «φιλελέ», επιβραβεύει τον εργατικό και στέλνει σπίτι του τον τεμπέλη, τον οποίο ο κακός κομμουνισμός θέλει να κάνει πλούσιο. Ωραίο το παραμύθι τους, αλλά δεν έχει δράκο. Βέβαια, έχουν και ένα δίκιο. Όντως, ο καπιταλισμός είναι πετυχημένος:
  • Έχει καταφέρει το 45,2% του παγκόσμιου πλούτου να βρίσκεται στα χέρια του 0,7% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse (μη μου πει κανείς πως είναι κομμουνιστικός οργανισμός!)
  • Έχει καταφέρει οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι
  • Έχει καταφέρει να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και άλλους πολλούς στην απελπισία και τον θάνατο
  • Έχει καταφέρει να εργάζονται πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά για μισθούς πείνας
  • Έχει καταφέρει να καρπώνονται οι καπιταλιστές τον κόπο του φτωχού εργάτη (απόσπαση απόλυτης υπεραξίας = κέρδος για τον κεφαλαιοκράτη)
  • Έχει καταφέρει να μεταναστεύουν οι νέοι και να μην επιστρέφουν ποτέ πίσω στην πατρίδα τους
  • Έχει καταφέρει την πλήρη οικονομική εκμετάλλευση των μαζών
  • Έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον τέταρτο κόσμο των αστέγων στις πόλεις
  • Έχει καταφέρει να χωρίσει κάθετα και οριζόντια τον κόσμο
  • Έχει καταφέρει να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων όλος ο πλούτος
  • Έχει καταφέρει να λιποθυμούν παιδιά από την πείνα στα σχολεία
  • Έχει καταφέρει να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν φαγητό στα σκουπίδια
  • Έχει καταφέρει να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις
Ο κατάλογος είναι μακρύς, όμως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω. Ναι, αυτά πέτυχε ο καπιταλισμός και οι φανατικοί του υποστηρικτές με τις ακραία φιλελεύθερες πολιτικές τους. Παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε, business as usual: η καπιταλιστική προπαγάνδα συνεχίζει να θάβει τον κακό κομμουνισμό και να προβάλλει τον καπιταλισμό ως επιτυχημένο κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Και για τους κεφαλαιοκράτες όλα μέλι γάλα.
---
* Ο Παντελής Μαρκούλης είναι πρωτοετής φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: