Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

... εδώ ο κόσμος καίγεται και...

*
Γιάννης Παντελάκης
***
*

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι
πολύ συχνά είμαστε εκτός θέματος...

Το 2012, περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα μας, ζούσαν σε σπίτια με μη επαρκή θέρμανση. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Και δραματικός. Τον εδωσε στην δημοσιότητα χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Είναι σίγουρο, πως το 2013, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν αυξηθεί, θα μας το πει η ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου !

Όταν διάβαζα αυτά τα στοιχεία, αναρωτιόμουν αν για όλους αυτούς τους ανθρώπους έχουν καμιά σημασία όσα παρακολουθούν στις τηλεοράσεις τους καθημερινά. Τα νάζια μερικών νεοδημοκρατών και πασόκων βουλευτών για την ημερομηνία λήξης του γάλακτος. Οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά πως βγαίνουμε από τα μνημόνια. Οι ανέξοδες κραυγές της αντιπολίτευσης που θέλει να γίνει κυβέρνηση.

Αν ζεις σ ένα παγωμένο σπίτι, με πενιχρά ή καθόλου εισοδήματα και μηδενική προοπτική, μάλλον όλα αυτά που καταγράφονται στον καθημερινό δημόσιο διάλογο είναι γεγονότα άνευ σημασίας. Πολύ περισσότερο, όταν το παγωμένο σπίτι, είναι το λιγότερο που μπορεί να σου συμβεί. Είναι πολύ πιθανό, να είσαι ανασφάλιστος. 'Εχεις πολλές πιθανότητες να σου συμβεί αυτό, τα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που στερούνται ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης φτάνουν τα 2,5 με 3 εκατομμύρια !

Να συνεχίσουμε; Να παραθέσουμε μερικούς ακόμα αριθμούς που δείχνουν όσα δεν μας αρέσουν; Μια έρευνα που έγινε σε σχολεία που ακολουθούν το πρόγραμμα «Διατροφή» (καθημερινά γεύματα σε 56.000 μαθητές), με 15.897 ερωτηματολόγια, έδειξε πως το 27% των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ασφάλεια με ύπαρξη πείνας, το 37% επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ύπαρξη πείνας, ενώ το 62% δεν εχει πάντα την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει καλή ποιότητα στα γεύματά του.

Ενώ έγραφα αυτό το κείμενο, από την ανοικτή τηλεόραση, ο παρουσιαστής διάβαζε τις ειδήσεις στο autocue. Βρέθηκε εναλλακτική πρόταση Τσαυτάρη - Χατζηδάκη για την ημερομηνία λήξης του γάλακτος, ικανοποιώντας τους βουλευτές «αντάρτες γάλακτος». Οι δύο μεγάλες Τράπεζες υπερκάλυψαν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε οτι δεν θα παραιτηθεί από βουλευτής. Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην πρότασή της για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Έχω την εντύπωση πως πολιτικοί και δημοσιογράφοι πολύ συχνά είμαστε εκτός θέματος...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: