Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

... "νέο έργο" ανέβασε ο θίασος του ΠΑΣΟΚ ...

*
Γιάννης Παντελάκης
***
*
Ο πόλεμος κατά των τραπεζών

*
Την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, η ατμόσφαιρα στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη.

Παρέπεμπε λίγο σε επαναστατική περίοδο χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι υπουργοί πυροβολούσαν τις τράπεζες. Ηταν συγκλονιστικές οι στιγμές. Ο Βενιζέλος, ο Παπουτσής, η Διαμαντοπούλου, η Ξενογιαννακοπούλου, ναι η Μαριλίζα. Ολοι είχαν κάτι να πουν για τους άπληστους τραπεζίτες τους οποίους δανείζει απλόχερα το Δημόσιο ή μπαίνει εγγυητής γι' αυτές και οι ίδιες κρατάνε τα πακέτα για τον εαυτό τους και δεν τα διοχετεύουν στην αγορά. Αφορμή της έκρηξης πολλών μελών του υπουργικού, μια πρόταση του συναδέλφου τους Γ. Παπακωνσταντίνου να εγκριθούν άλλα 30 δισ. προς στήριξη των τραπεζών.

Ο «αντεπαναστάτης» Παπακωνσταντίνου δεχόταν ριπές από τους σοσιαλιστές συναδέλφους του. Τον κατηγορούσαν πως ενώ έχει επιβάλει σκληρή λιτότητα στην κοινωνία, την ίδια στιγμή προωθεί ένα ακόμα πακέτο στήριξης των τραπεζιτών. Συνολικά τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί με σχεδόν 100 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο ένα πακέτο στήριξης. Ο Βενιζέλος έβγαζε καπνούς, ο Παπουτσής ήταν οργισμένος, όλοι μαζί, σαν συνεννοημένοι λες, έριχναν πυρά, ενώ ο μεγάλος ηγέτης ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει υπόψη του τις υπουργικές ενστάσεις.

Στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου είχαν συμβεί δύο τινά. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρά την κριτική που δέχτηκε ήταν ιδιαίτερα εύχαρις. Και είχε κάθε λόγο. Η πρότασή του είχε υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ναι, αυτό των διαφωνούντων. Και οι διαφωνούντες όμως είχαν λόγους για να είναι ικανοποιημένοι. Τα μέσα ενημέρωσης θ' αναπαρήγαν τις «σοσιαλιστικού» τύπου αγωνίες τους οι οποίες θα έφταναν ώς τους ψηφοφόρους. Οπως και έγινε τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν. Ολα καλά...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχαν οι Stavrovelonies
*

Δεν υπάρχουν σχόλια: